Bestemmingsplan Entreegebouw, Binnenstad en aanverwante vergunningen

Burgemeester en wethouders van Utrecht maken, ter voldoening aan het bepaalde in artikel 3.8 lid 4 van de Wet ruimtelijke ordening, bekend dat met ingang van 9 februari 2012 gedurende zes weken voor een ieder ter inzage ligt het op 19 januari 2012 door de raad gewijzigd vastgestelde bestemmingsplan Entreegebouw, Binnenstad en aanverwante vergunningen.

Plangebied en doelstelling

Het plangebied wordt begrensd door de Rijnkade, het nieuwe Muziekpaleis, het woonwinkel-gebouw De Vredenburg, de bebouwing aan de oostzijde van het Vredenburgplein en V&D. Ook de bebouwing aan de zijde van Hoog Catharijne aan het Achter Clarenburg behoort tot het plangebied.

De doelstelling van het ontwerpbestemmingsplan is het juridisch-planologisch mogelijk maken van de nieuwe ontwikkelingen in het gebied en voor de overige plandelen het regime te actualiseren. Het bestaande gebouw van Peek en Cloppenburg wordt gesloopt en vervangen door nieuwe bebouwing. In de nieuwe bebouwing wordt plaats geboden aan winkels, horeca-gelegenheden, kantoorruimten, 60 woningen en een nieuwe parkeergarage. Het plan richt zich daarnaast op het vastleggen van de functionele en ruimtelijke structuur van de overige bestaande delen van het plangebied.

Coördinatieregeling

Artikel 3.30 van de Wet ruimtelijke ordening en de gemeentelijke coördinatieverordening maken het mogelijk dat diverse procedures gezamenlijk worden doorlopen. Dat wil zeggen dat de voorbereiding en bekendmaking van verschillende besluiten tegelijk worden behandeld. De aanvrager heeft verzocht om naast het verzoek om wijziging van het bestemmingsplan ook de volgende aanvragen gecoördineerd te behandelen:

  • reguliere bouwvergunning voor het bouwen van woningen, winkels, parkeergarage en kantoorruimten (Entreegebouw) (BV20900006);

  • archeologievergunning op grond van de verordening op de archeologische monumentenzorg van de gemeente Utrecht voor de ontgravingswerkzaamheden die noodzakelijk zijn voor het realiseren van de woningen, winkels, parkeergarage en kantoorruimten (Entreegebouw).

Crisis- en herstelwet

Op deze besluit is de Crisis- en herstelwet van toepassing. Dit betekent dat de belanghebbende in het beroepschrift moet aangeven welke beroepsgronden hij aanvoert tegen het besluit. Na afloop van de termijn van zes weken kunnen geen nieuwe beroepsgronden meer worden aangevoerd.

Wijzigingen

De raad heeft bij de vaststelling het plan gewijzigd. De wijzigingen hebben onder louter betrekking op de toelichting bij het bestemmingsplan. De wijzigingen hebben louter betrekking op de toelichting behorende bij het bestemmingsplan:

  • In paragraaf 4.2.2. is een passage toegevoegd ten aanzien van (sociale) veiligheid;

  • De bijlage ‘Actualisatie distributieve analyse Utrecht-centrum, Goudappel Coffeng, d.d. 21 juli 2008’ is aan het bestemmingsplan toegevoegd;

  • Paragraaf 5.3.2 wordt aangepast, hieraan wordt toegevoegd: ‘Op grond van de ‘Beoordeling houdbaarheid geluidsonderzoek aan nieuwe verkeersmodel, gemeente Utrecht, d.d. 21 juli 2011’ (zie bijlage 16) kan geconcludeerd worden dat de meest recente verkeerskundige informatie de conclusies van het voornoemde geluidsonderzoek (bijlage 3) niet significant veranderen.’;

  • Ter verduidelijking van de toelichting van het bestemmingsplan zijn de paragrafen 2.3, 2.4, 4.2.1, 5.8 en 5.9 aangevuld/ verbeterd;

  • De volgende bijlage is toegevoegd aan de toelichting van het bestemmingsplan: – Beoordeling houdbaarheid geluidsonderzoek aan nieuwe verkeersmodel, gemeente Utrecht, d.d. 21 juli 2011.

Inzien

Het bestemmingsplan en aanverwante vergunningen liggen met ingang van 9 februari 2012 gedurende zes weken, dus tot en met 21 maart 2012, ter inzage bij:

Informatiecentrum Gemeente Utrecht

Vinkenburgstraat 26 (ingang Neude), Utrecht

Open van maandag tot en met vrijdag van 10.00-17.00 uur en donderdag tot 19.30 uur.

Balie Bouwen Wonen en Ondernemen van StadsOntwikkeling

Rachmaninoffplantsoen 61, Utrecht

Open van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur.

Sinds 1 januari 2010 heeft de gemeente de plicht om ruimtelijke plannen digitaal en uitwisselbaar te maken. Daarnaast moeten de digitale ruimtelijke plannen worden gepubliceerd via een landelijke website, www.ruimtelijkeplannen.nl. Het digitale bestemmingsplan via de landelijke website is authentiek en rechtsgeldig boven alle andere versies. Op deze landelijke website zijn geen onderzoeksrapporten van het bestemmingsplan in te zien.

De gemeente Utrecht biedt de bestemmingsplannen inclusief onderzoeksrapporten ook aan via de gemeentelijke website, www.utrecht.nl/bestemmingsplannen.

Beroepsmogelijkheid

Gedurende de bovengenoemde termijn van terinzagelegging kan tegen het besluit tot vaststelling beroep worden ingesteld door belanghebbenden die zich tijdig met zienswijzen tot de gemeenteraad hebben gewend, alsmede belanghebbenden aan wie niet redelijkerwijs kan worden verweten dat zij geen zienswijzen tegen het bestemmingsplan hebben ingebracht en belanghebbenden die bezwaar hebben tegen de wijzigingen die de raad bij de vaststelling ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan heeft aangebracht.

Het beroep kan worden ingesteld bij:

Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State

Postbus 20019

2500 EA Den Haag

Voor het instellen van beroep zijn griffierechten verschuldigd.

Het is niet mogelijk om per e-mail beroep in te stellen.

Mogelijkheid verzoek om voorlopige voorziening

Het enkel indienen van een beroepschrift schort de werking van het besluit niet op. Als een spoedeisend belang aanwezig is, kan door de indiener van een beroepschrift een afzonderlijk verzoek om ‘voorlopige voorziening’ ingediend worden bij de Voorzitter van de voornoemde Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Ook hiervoor zijn griffierechten verschuldigd.

Naar boven