Logo Binnenmaas
‘Notitie reikwijdte en detailniveau PlanMER Bestemmingsplan Landelijk Gebied Binnenmaas’, gemeente Binnenmaas

De gemeente Binnenmaas is bezig met een actualiseringsslag van alle bestemmingsplannen binnen de gemeente. Op dit moment werken wij aan een nieuw bestemmingsplan voor het gehele landelijk gebied met een conserverend karakter, dat aansluit op het vigerend bestemmingsplan ‘Landelijk Gebied Binnenmaas’ en het bestemmingsplan ‘Correctieve herziening bestemmingsplan Landelijk Gebied Binnenmaas’.

Het nieuwe bestemmingsplan gaat ruimte bieden voor activiteiten die genoemd zijn in het Besluit milieueffectrapportage. Hierbij moet worden gedacht aan mogelijkheden voor schaalvergroting in de landbouw en overige functiewijzigingen.

Tevens ligt een deel van het landelijk gebied binnen of nabij een Natura 2000 gebied. De genoemde mogelijkheden kunnen wellicht significante effecten op het Natura 2000 gebied hebben. Hiervoor is een passende beoordeling noodzakelijk.

Gelet hierop verplicht de Wet milieubeheer in samenhang met het Besluit milieu-effectrapportage tot  een onderzoek naar de milieueffecten in de vorm van een milieueffectrapportage (m.e.r.). Deze effecten zullen worden beschreven in een milieueffectrapport (MER).

De eerste stap in het proces om te komen tot een milieueffectrapportage is het opstellen van een ‘Notitie Reikwijdte en Detailniveau’. Deze notitie beschrijft de reikwijdte en het detailniveau van het onderzoek dat ten behoeve van het MER zal worden uitgevoerd. De notitie wordt voorgelegd aan de wettelijke adviseurs en bestuursorganen die ook betrokken zijn bij het bestemmingsplan voor het landelijk gebied. Tegelijkertijd ligt de notitie ter inzage en kan een ieder schriftelijk of mondeling een zienswijze indienen.

Voor de totstandkoming van het milieueffectrapport wordt aangesloten bij de procedure van het bestemmingsplan ‘Landelijk Gebied Binnenmaas’. Nadat de ‘Notitie Reikwijdte en Detailniveau’ ter inzage heeft gelegen wordt een MER (het daadwerkelijke onderzoek) opgesteld, waarbij rekening wordt gehouden met de ingekomen reacties. Het MER zal gezamenlijk met het ontwerpbestemmingsplan ter inzage worden gelegd. Een ieder wordt dan in de gelegenheid gesteld een zienswijze in te dienen. In die tijd wordt ook advies gevraagd aan de Commissie m.e.r. In het definitieve bestemmingsplan motiveert de gemeente hoe is omgegaan met de resultaten van het MER, het advies van de commissie en de ingediende zienswijzen.

De ‘Notitie reikwijdte en detailniveau PlanMER Bestemmingsplan Landelijk Gebied Binnenmaas’ ligt met ingang van 29 oktober 2012 gedurende zes weken voor iedereen ter inzage bij de balie van het servicecentrum Ruimte en Groen tijdens de openingstijden van het gemeentehuis, Sportlaan 22 in Maasdam. U kunt de notitie ook raadplegen via de website van de gemeente Binnenmaas, www.binnenmaas.nl.

Tijdens de periode dat de notitie ter inzage ligt, kunnen ingezetenen en belanghebbenden schriftelijk of mondeling hun zienswijze kenbaar maken. Een schriftelijke zienswijze kan worden gericht aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Binnenmaas, Postbus 5455, 3299 ZH Maasdam. Voor het geven van een mondelinge zienswijze of voor een meer uitgebreide toelichting kan telefonisch een afspraak worden gemaakt met mevrouw L. Molenaar van de afdeling Ruimte en Groen, telefoonnummer 078-676 44 33.

Binnenmaas, 26 oktober 2012

Naar boven