Logo Naarden
Vaststelling aangepaste bestemmingsplan Naarden Vesting, Naarden

De gemeenteraad van de gemeente Naarden maakt op grond van de Wet ruimtelijke ordening bekend dat zij op 8 oktober 2012 het bestemmingsplan Naarden Vesting opnieuw heeft vastgesteld. Het besluit volgt op de tussenuitspraak (bestuurlijke lus) van 20 juni 2012 (nr.201108896/1/T1/R1) van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State over het vaststellingsbesluit van 25 mei 2011 van het genoemde bestemmingsplan.

Op het vaststellingsbesluit is artikel 46 van de Wet op de Raad van State en afdeling 8.2.2A van de Algemene wet bestuursrecht van toepassing. Dit betekent dat de Afdeling bestuursrechtspraak de zogeheten ‘bestuurlijke lus' heeft toegepast. De raad van de gemeente Naarden heeft de opdracht gekregen om het besluit te wijzigen. Daarbij heeft de Raad van State besloten dat bij de voorbereiding van het nieuwe besluit de afdeling 3.4 van de Awb niet hoeft te worden toegepast.

  • 1. In de regels van het bestemmingsplan wordt het artikel 14, 1e lid onder d, gewijzigd naar: ‘ligplaatsen voor museale schepen, uitsluitend ter plaatse van de aanduiding ‘specifieke vorm van cultuur en ontspanning - museumhaven’.

  • 2. In de begripsbepalingen van de regels van het bestemmingsplan wordt in het nieuw op te nemen artikel 1.48 het begrip ‘museaal schip’ opgenomen: 1.48: museaal schip: een feitelijk onbewoond en feitelijk ongebruikt, uitgezonderd museaal gebruikt, historisch schip van tenminste 50 jaar oud, dat een relatie heeft met de historische vaart in en rondom Naarden en dat met museale oogmerken ligt aangemeerd.

  • 3. In de begripsbepalingen van de regels van het bestemmingsplan worden artikelen 1.52 en 1.53 verwijderd.

  • 4. In de toelichting bij het bestemmingsplan op pagina 40 in het onderdeel Nieuwe Haven wordt de volgende toelichting opgenomen: ‘De afgelopen jaren is onderzocht hoe de Nieuwe Haven een meer historisch karakter kan krijgen, teneinde de toeristische waarde van de haven en hierdoor de vesting in z’n algemeen te bevorderen. Een gedeelte van de Nieuwe Haven is aangewezen om museale schepen af te laten meren door het opnemen van de aanduiding ‘specifieke vorm van cultuur en ontspanning - museumhaven’. Hier mogen museale schepen aanmeren die ouder dan 50 jaar zijn en een relatie hebben met de historische vaart in en rondom Naarden. Deze schepen liggen enkel met een museaal oogmerk aangemeerd. Recreatief gebruik van de schepen is niet toegestaan behalve gedurende enkele jaarlijkse evenementen. Specifieke voorwaarden met betrekking tot het uiterlijk en karakter van de schepen worden geregeld in een schouwreglement. De Schouwcommissie toetst hieraan om te bepalen of schepen daaraan voldoen en dus af mogen meren. Schepen kunnen alleen aanmeren indien zij beschikken over een ligcontract, afgegeven op basis van het schouw- en havenreglement. Afspraken over de inhoudelijke nadere regels in zowel het schouw- als havenreglement worden vastgelegd in een convenant tussen gemeente, de eigenaar van de gronden en de partij die het ligplaatsenbeheer van de haven voert’.

  • 5. In de toelichting bij het bestemmingsplan in het onderdeel Water op pagina 58 wordt de zinsnede ‘De aanduiding, haven, is opgenomen ten behoeve van het aanmeren van schepen anders dan woonschepen’ gewijzigd in: ‘De aanduiding, ‘specifieke vorm van cultuur en ontspanning - museumhaven’, is opgenomen ten behoeve van het aanmeren van museale schepen’.

Het besluit ligt vanaf 25 oktober 2012 voor een ieder ter inzage. Het bestemmingsplan is digitaal in te zien op www.naarden.nl bij Ondernemen, Bestemmingsplannen, Bestemmingsplan Naarden Vesting. Tevens kan het vastgestelde bestemmingsplan “Naarden Vesting” worden ingezien (digitaal en op papier), tijdens openingstijden (dagelijks van 08:30 tot 12.30), in het stadskantoor, bij de centrale publieksbalie, Raadhuisstraat 2 te Naarden.

Naar boven