Logo Capelle aan den IJssel
Bestemmingsplan Hoofdweg, Capelle aan den IJssel

Kennisgeving woensdag 17 oktober 2012

Voorontwerpbestemmingsplan Hoofdweg / concept-Beeldkwaliteitsplan Hoofdweg

(bestemmingsplanidentificatienummer NL.IMRO.0502.BP12Hoofdweg-2001)

1. Voorontwerpbestemmingsplan Hoofdweg

De eerste versie (het voorontwerp) van het nieuwe bestemmingsplan Hoofdweg is gereed. Vanaf 18 oktober 2012 tot en met 28 november 2012 is dit bestemmingsplan in te zien en kunnen (inspraak)reacties worden ingediend.

Voornemen bestemmingsplan op te stellen (artikel 1.3.1, lid 2 Besluit ruimtelijke ordening)

Voorafgaand aan een voorontwerpbestemmingsplan moeten wij melden dat een nieuw bestemmingsplan in voorbereiding is. Over het voornemen voor de actualisatie van dit bestemmingsplan wordt geen mogelijkheid geboden tot het indienen van zienswijzen. Evenmin wordt aan een onafhankelijke instantie de mogelijkheid geboden advies over dit voornemen uit te brengen. Voor de volledigheid wordt nog opgemerkt dat bij de voorbereiding van de actualisatie van dit bestemmingsplan er ook geen milieueffectrapportage hoeft te worden opgesteld.

Waarom een nieuw bestemmingsplan?

Het voor het plangebied Hoofdweg geldende bestemmingsplan is verouderd. De Wet ruimtelijke ordening verplicht de gemeente bestemmingsplannen te vernieuwen en aan te passen.

Wat verandert er?

Het nieuwe bestemmingsplan is grotendeels gebaseerd op het bestemmingsplan dat nu geldt. Binnen de bestemming “Bedrijventerrein” zijn bedrijven uit de milieucategorieën 1 t/m 3.2 toegelaten (gebied ten noorden van de Hoofdweg) alsmede bedrijven uit de milieucategorieën 1 en 2 (gebied ten zuiden van de Hoofdweg). Afwijkende functies en bedrijven in een hogere milieucategorie hebben een specifieke aanduiding gekregen. Kantoren zijn algemeen toegestaan in vak M, ten noorden van de rijksweg A20. De overige kantoren hebben een aanduiding gekregen.De aan de Barbizonplaats gerealiseerde woningen zijn nu in het voorontwerpbestemmingsplan opgenomen.

Verder zijn de diverse horecagelegenheden, het woonwagencentrum en de begraafplaats/het crematorium in het voorontwerpbestemmingsplan opgenomen.

Nieuw is dat de woonboulevard (vak A) nu als zodanig in het voorontwerpbestemmingsplan is opgenomen (bestemming “Detailhandel-Woonboulevard”) en dat volumineuze detailhandel aan beide zijden van de Hoofdweg wordt toegestaan (ter plaatse van aanduiding: “Detailhandel-Volumineus”). Nu geldt nog de bestemming “Bedrijfsdoeleinden” en moet om vestiging van volumineuze detailhandel mogelijk te maken steeds van het bestemmingsplan worden afgeweken.

Wettelijk overleg

Het voorontwerpbestemmingsplan Hoofdweg is in het kader van het wettelijk overleg om een reactie toegezonden aan onder andere het college van Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland en het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard.

Waar kunt u het nieuwe plan bekijken?

Er zijn verschillende manieren om het nieuwe bestemmingsplan Hoofdweg in te zien (vanaf 18 oktober 2012):

  • 1. Internet

    Op www.ruimtelijkeplannen.nl (ook via de link http://www.ruimtelijkeplannen.nl/web-roo/?planidn=NL.IMRO.0502.BP12Hoofdweg-2001) ;

  • 2. Informatiecentrum

    Tijdens de openingstijden bij het informatiecentrum van het gemeentehuis.

  • 3. inloopbijeenkomst op dinsdag 20 november 2012

    Op dinsdag 20 november 2012, tussen 17.30 uur en 19.00 uur, in het gemeentehuis, Rivierweg 111.

    U kunt dan vragen stellen aan de medewerkers van de gemeente en het stedenbouwkundig adviesbureau. Desgewenst wordt een korte presentatie gegeven.

Heeft u vragen, opmerkingen, correcties en/of (gewenste) aanpassingen in het nieuwe bestemmingsplan?

Reacties

U kunt van 18 oktober 2012 tot en met 28 november 2012 een reactie indienen bij het college van burgemeester en wethouders, dit doet u door:

  • 1. het reactieformulier op www.capelleaandenijssel.nl in te vullen;

  • 2. uw reactie te mailen aan: ruimtelijkebesluiten@capelleaandenijssel.nl onder vermelding van VOBP Hoofdweg;

  • 3. het sturen van een brief aan het college van burgemeester en wethouders, postbus 70, 2900 AB Capelle aan den IJssel, onder vermelding van VOBP Hoofdweg;

  • 4. het mondeling geven van een reactie. Hiervoor maakt u een afspraak met mevrouw M.L. Vroonland, telefoonnummer (010) 2848 607, e-mail: m.vroonland@capelleaandenijssel.nl.

Hoe gaat het verder?

Na het voorontwerpbestemmingsplan volgt het ontwerpbestemmingsplan. Daarin zijn de inspraak-reacties en de reacties van de andere overheden en instanties (wettelijk overleg) verwerkt. Reacties (=zienswijzen) over het ontwerpbestemmingsplan moeten dan worden gericht aan de gemeenteraad. De gemeenteraad neemt daarover een besluit en stelt het uiteindelijke bestemmingsplan vast

2. Beeldkwaliteitsplan Hoofdweg

Voor het Hoofdweggebied is ook een concept-beeldkwaliteitsplan opgesteld.

In dit plan worden richtlijnen gegeven voor de bebouwing, de erven en de inrichting van de buitenruimte. Het beeldkwaliteitsplan zal onderdeel gaan uitmaken van de welstandstoets.

Over het concept-beeldkwaliteitsplan Hoofdweg wordt nu, evenals voor het voorontwerpbestemmingsplan Hoofdweg, inspraak verleend.

Het concept-beeldkwaliteitsplan Hoofdweg is op dezelfde wijze in te zien als het voorontwerpbestemmingsplan Hoofdweg. Ook kunt u binnen dezelfde termijn en op dezelfde wijze reageren, onder vermelding van BKP Hoofdweg. Kortheidshalve verwijzen wij u naar bovenstaande informatie.

De reacties over het beeldkwaliteitsplan worden verwerkt en de raad stelt het definitieve beeldkwaliteitsplan vast.

Vragen

Voor vragen kunt u contact opnemen met mevrouw M.L. Vroonland, afdeling Stadsontwikkeling, telefoonnummer (010) 2848 607, e-mail: m.vroonland@capelleaandenijssel.nl.

Naar boven