Milieu-effectrapport voor de winning van suppletiezand op de Noordzee van 2013 tot en met 2017, Rijkswaterstaat

Kaartje (zie bijlage)

Achtergrond

Jaarlijks wordt langs de kust van de Noordzee zand toegevoegd. Daarmee worden de bestaande kustlijn en het bestaande kustfundament behouden als onderdeel van de bescherming tegen de zee. Dit zand wordt gewonnen op diverse locaties in de Noordzee. Voor deze zandwinning zijn ontgrondingsvergunningen nodig. De vergunningen moeten op grond van het Besluit m.e.r. voorzien zijn van een milieu-effectrapport (MER).

Project-MER

Het project-MER betreft het winnen van suppletiezand op de gehele Noordzee tussen de doorgaande NAP -20-meterlijn en de 12-mijlsgrens. Eerder is een project-MER gemaakt voor 2007 en een project-MER voor de periode 2008 tot en met 2012. Deze hebben gediend ter onderbouwing van de vergunningverlening voor zandwinning in die perioden. Het nieuwe project-MER dient ter onderbouwing van de vergunningverlening van 2013 tot en met 2017.

In dit nieuwe project-MER zijn tevens de onderzoeken verwerkt van de voorgaande jaren. Het zandtransport van de win- naar de suppletielocaties kan in sommige gevallen een Natura 2000-gebied doorkruisen. Indien dat tot significante effecten kan leiden, wordt daarvoor een passende beoordeling opgesteld.

De in een later stadium aan te vragen ontgrondingsvergunningen worden verleend aan Rijkswaterstaat Noordzee. De Inspectie Leefomgeving en Transport treedt op als bevoegd gezag.

Publieksparticipatie

De zienswijzen op het voornemen zijn betrokken bij het opstellen van het project-MER. Aan de Commissie voor de milieu-effectrapportage is verzocht advies te geven over het project-MER.

Het ontwerp van de te verlenen ontgrondingsvergunningen, waarvoor het project-MER de onderbouwing vormt, zal eveneens ter inzage worden gelegd en eenieder kan daarop zienswijze(n) geven.

Wat willen we van u weten?

Wij zijn vooral geïnteresseerd of dit MER naar uw mening voldoende onderbouwing vormt voor de uit te voeren ontgrondingen. U kunt in uw zienswijze ingaan op alle onderdelen van het MER en deze nader toelichten.

Hoe kunt u reageren?

U kunt van 12 oktober tot en met 22 november 2012 reageren op het bovengenoemd milieu-effectrapport. Wij ontvangen uw zienswijze bij voorkeur via het digitale zienswijzeformulier op www.centrumpp.nl. Als u niet beschikt over internet, kunt u uw reactie per post zenden aan:

Centrum Publieksparticipatie, MER suppletiezand, Postbus 30316, 2500 GH Den Haag. Wilt u uw zienswijze mondeling geven? Dat kan via het Centrum Publieksparticipatie, telefoon 070 456 96 04.

Inzien

Informatie over het MER kunt u van 12 oktober tot en met 22 november 2012 downloaden van www.centrumpp.nl onder ‘actuele zienswijzeprocedures’. Hier vindt u ook informatie over het verdere proces. U kunt het MER ook inzien bij het ministerie van Infrastructuur en Milieu, Plesmanweg 1-6 in Den Haag en Rijkswaterstaat dienst Noordzee, Lange Kleiweg 34 in Rijswijk.

Meer informatie?

Informatie over de winning van supletiezand staat op www.noordzeeloket.nl. Heeft u na het bezoeken van de website nog vragen? Belt u dan met Rijkswaterstaat Noordzee, de heer A.C. Dijkshoorn, telefoon 070 336 66 42 of de heer S. de Jong, telefoon 070 336 66 41. Voor vragen over de procedure kunt u terecht bij het Centrum Publieksparticipatie, telefoon 070 456 96 04.

Naar boven