Logo Littenseradiel
Ontwerpbestemmingsplan ‘Boazum’ gemeente Littenseradiel

Burgemeester en wethouders van de gemeente Littenseradiel maken ingevolge het bepaalde in artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening (Wro) bekend, dat met ingang van 28 september 2012 gedurende zes weken (tot en met 8 november 2012 in het gemeentehuis (afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling), Keatsebaen 1 te Wommels, ter inzage ligt het ontwerpbestemmingsplan ‘Boazum’.

De openingstijden van het gemeentehuis zijn: maandag t/m vrijdag van 09:00 - 12:00 uur, woensdag eveneens van 14:00 - 16:00 uur.

Het bestemmingsplan is ook te raadplegen via de website van de gemeente Littenseradiel:

www.littenseradiel.nl (onder Actueel, Bekendmakingen, Bestemmingsplannen). Voorts kan het bestemmingsplan digitaal worden geraadpleegd via de website www.ruimtelijkeplannen.nl (tabblad Bestemmingsplannen).

Het identificatienummer (idn) van het plan is: NL.IMRO.0140.BPBoazum-ON01.

Gedurende bovenstaande termijn van zes weken kan een ieder schriftelijk of mondeling zienswijzen indienen bij de raad van de gemeente Littenseradiel, Postbus 1, 8730 AA, Wommels. In de zienswijze moet worden aangegeven op welke onderdelen van het ontwerpbestemmingsplan de zienswijze betrekking heeft.

Mondelinge zienswijzen kunnen naar voren worden gebracht bij de afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling natelefonische afspraak via telefoonnummer 0515 - 334476. Van hetgeen mondeling naar voren is gebracht, wordt een verslag gemaakt.

Tegen betaling van de kosten wordt een afschrift van de ter inzage gelegde stukken verstrekt.

Nadere informatie over het ontwerpbestemmingsplan:

In het kader van de actualisering van bestemmingplannen wordt voor het dorp Boazum een nieuw bestemmingplan gemaakt. Het plan voorziet in het ‘bij de tijd brengen’ van oude bestemmingsplannen en wijzigingsplannen voor het dorp. Na het van kracht worden van dit nieuwe bestemmingsplan zullen deze oude bestemmingsplannen en wijzigingsplannen vervallen.

Het bestemmingsplan, waarvan thans het voorontwerp ter inzage ligt, heeft hoofdzakelijk betrekking op de bestaande bebouwing in Boazum. Dat wil zeggen dat de bestaande situatie in ruimtelijk en functioneel opzicht vastgelegd wordt.

Uitzondering hierop betreft de voor reguliere woningbouw bestemde nieuwbouwwijk ‘groene erven’, aansluitend aan de bestaande nieuwbouw. Deze nieuwbouwwijk is sinds 2009 in ontwikkeling en hier kunnen maximaal 15 woningen worden gebouwd. Voor een eventuele verdere toekomstige (reguliere) woningbouwlocatie kan te zijner tijd een wijzigingsplan worden vastgesteld.

Het voorontwerpbestemmingsplan heeft in het kader van de inspraakfase ter inzage gelegen. Ten opzichte van dit voorontwerp zijn een aantal wijzigingen aangebracht in het thans ter inzage liggende ontwerpbestemmingsplan. De belangrijkste wijzigingen betreffen:

VERBEELDING

Het bouwvlak voor de nieuwe sportaccommodatie (op het sportveld) is vervallen (gaat niet door). In plaats daarvan wordt het bestaande kleedgebouw (achter Waltawei 45) gerenoveerd en iets vergroot. Voorts wordt een nieuw gebouwtje geplaatst achter de woningen Waltawei 47/49. Dit gebouwtje voorziet in een nieuwe douche-, kleed- en opslagruimte voor de Kaatsvereniging Boazum.

  • Het gedeelte voor de eventuele toekomstige uitbreiding (‘waterbuurt’) is thans aangeduid met ‘Wijzigingsbevoegdheid I’.

  • Een gedeelte van het in ontwikkeling zijnde uitbreidingsplan ‘Groene Erven’, dat in het bestemmingsplan ‘Boazum - Oan ‘e Feart’ bij recht een woonbestemming heeft, wordt voorzien van de aanduiding ‘Wijzigingsbevoegdheid II’ voor het wijzigen van de bouwvlakken in verband met mogelijke ontwikkelingen in de woningmarkt.

  • Binnen het agrarische bouwvlak van het perceel Singel 2 is voor het gedeelte waar eventueel nog uitbreiding van gebouwen kan plaats vinden, de aanduiding “specifieke vorm van agrarisch - uitbreiding” (sa-uit) opgenomen.

REGELS

  • Artikel 1 (Begripsbepalingen):

    De definitie van het in lid 26 opgenomen begrip Kleinschalige bedrijfsmatige activiteiten is aangepast en luidt thans als volgt:

    het op bedrijfsmatige wijze uitoefenen van activiteiten, die niet vallen onder inrichtingen als bedoeld in artikel 2.1, lid 1 van het Besluit omgevingsrecht (meldingsplichtige- of vergunningsplichtige inrichtingen) en die door de beperkte omvang in een gedeelte van een woning en de daarbij behorende bebouwing worden uitgeoefend, en aan de woonfunctie ondergeschikt is;

  • Art. 3 (Agrarisch): Voorwaardelijk bepaling met betrekking tot de landschappelijke inpassing is opgenomen (conform bp. Wjelsryp):

    • 3.5 S p e c i f i e k e g e b r u i k s r e g e l

      Wanneer ter plaatse van de aanduiding “specifieke vorm van agrarisch- uitbreiding” voor het bouwen van gebouwen en bouwwerken een omgevingsvergunning is vereist en die omgevingsvergunning kan worden verleend, dan is het in gebruik nemen of geven van die gebouwen en bouwwerken slechts toegestaan, indien de landschappelijke inpassing, zoals vastgelegd in de Verordening Romte (vastgesteld op 1 augustus 2011) voor de kernkwaliteiten per landschapstype, zoals aangegeven op en omschreven bij de van deze verordening deel uitmakende kaart Landschapstypen, is gerealiseerd, dan wel krachtens een voorschrift verbonden aan de omgevingsvergunning voldoende is verzekerd.

  • Art. 3 (Agrarisch):

    De in artikel 3.5 vastgelegde ‘Wijzigingsbevoegdheid I’ t.b.v. de toekomstige woonuitbreiding is thans geregeld in lid 3.6 en is voorts aangepast n.a.v. opmerkingen van de provincie (landschappelijke inpassing en archeologisch onderzoek, punten 4 en 5).

Vragen?

Voor meer informatie over het ontwerpbestemmingsplan en de zienswijzenprocedure kunt u contact opnemen met de heer S. Herrema van de afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling, telefoon 0515 - 334476.

Wommels, 27 september 2012

Burgemeester en wethouders voornoemd, Dr. J. Liemburg, burgemeester.

Drs. J. Folkerts, secretaris.

Naar boven