Ontwerp Rijksinpassingsplan, MER en overige Ontwerpbesluiten Hoogwatergeul Veessen - Wapenveld

Terinzagelegging

Waarom deze ontwerpbesluiten?

Tussen Veessen en Wapenveld komt een acht kilometer lange hoogwatergeul. De geul komt te liggen tussen twee nieuw aan te leggen dijken. Bij extreem hoogwater zorgt deze geul voor een waterstandsdaling van 71 centimeter op de IJssel. Alleen als het IJsselwater een vastgestelde hoogte van 5.65 m +NAP heeft bereikt, wordt het inlaatwerk bij Veessen geopend en stroomt het water de geul in. Bij Wapenveld voegt het water zich weer bij de IJssel. De geul zal gemiddeld eens in een mensenleven worden ingezet. De hoogwatergeul is een van de ruim 30 maatregelen uit het rijksprogramma Ruimte voor de Rivier. De ontwerpbesluiten zijn nodig om de aanleg van de hoogwatergeul mogelijk te maken.

Wat ligt er ter inzage?

Van 6 september tot en met 17 oktober 2012 liggen de volgende ontwerpbesluiten ter inzage:

  • het ontwerp Rijksinpassingsplan (RIP) ‘Hoogwatergeul Veessen - Wapenveld’;

  • het Milieueffectrapport (MER) ‘Veessen - Wapenveld Hoogwatergeul’;

  • een ontwerpvergunning op grond van de Ontgrondingenwet;

  • twee ontwerpvergunningen op grond van de Natuurbeschermingswet 1998;

  • vijf ontwerpvergunningen op grond van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht;

  • een ontwerpontheffing op grond van de Flora- en faunawet.

De ontwerpbesluiten zijn voorzien van diverse bijlagen.

Wat willen we graag van u weten?

U kunt reageren. In uw reactie kunt u ingaan op alle onderdelen van het ontwerp Rijksinpassingsplan, het bijbehorende milieueffectrapport (MER) en de overige ontwerpbesluiten. U kunt bijvoorbeeld ingaan op de volgende punten:

  • Staan er naar uw mening onjuistheden in de documenten?

  • Zijn er zaken en/of belangen over het hoofd gezien?

  • Wordt u geraakt in uw belang? En zo ja, hoe?

We stellen het op prijs als u uw zienswijze toelicht met argumenten en u aangeeft op welk onderdeel van de documenten uw zienswijze betrekking heeft.

Uw zienswijze wordt betrokken bij de vaststelling van het definitieve besluit.

Welke procedure?

Op de genoemde besluiten is de zogenaamde rijkscoördinatieregeling van toepassing.

Dit betekent dat de ontwerpbesluiten gezamenlijk ter inzage worden gelegd en dat u uw zienswijze(n) op één centrale plek kunt indienen. Dit geldt op een later moment ook voor de definitieve besluiten.

Waar vindt u meer informatie?

De ontwerpbesluiten, vergunningaanvragen en bijlagen vindt u op www.centrumpp.nl onder ‘actuele zienswijzeprocedures’. Hier vindt u ook een link naar het digitale Rijksinpassingsplan dat staat op www.ruimtelijkeplannen.nl. Op www.centrumpp.nl vindt u informatie over de Wet ruimtelijke ordening en de Algemene wet bestuursrecht die op de procedure van toepassing zijn.

Het ontwerp Rijksinpassingsplan, het Milieueffectrapport en de overige ontwerpbesluiten kunt u in papieren versie inzien op de volgende locaties:

  • het projectkantoor Hoogwatergeul Veessen - Wapenveld, Veesser Enkweg 39-1 te Veessen;

  • het gemeentehuis van de gemeente Heerde, Marktstraat 1 te Heerde;

  • het ministerie van Infrastructuur en Milieu, Plesmanweg 1-6 te Den Haag;

  • het provinciehuis van de provincie Gelderland, Markt 11 te Arnhem.

Inloopbijeenkomsten

Het Waterschap organiseert twee inloopbijeenkomsten:

Op 10 september 2012 in Horeca Het Spijker te Wapenveld en op 11 september 2012 in restaurant IJsselhoeve te Veessen. U bent welkom op beide dagen van 15.00 uur tot 18.00 uur en van 19.00 uur tot 21.30 uur. Deskundigen van het waterschap Veluwe zijn aanwezig om uw vragen te beantwoorden. Tijdens deze inloopbijeenkomst kunt u kaartmateriaal en afbeeldingen bekijken. U kunt een persoonlijke toelichting krijgen van een projectmedewerker. Er is géén plenaire toelichting tijdens deze informatiemarkt.

Meer informatie of persoonlijke toelichting?

Mocht u nog vragen hebben over de hoogwatergeul of een persoonlijke toelichting wensen, dan kunt u bellen met het projectkantoor Hoogwatergeul Veessen - Wapenveld, telefoon 0578 63 11 13. Voor vragen over de procedure kunt u terecht bij het Centrum Publieksparticipatie, telefoon 070 456 80 16.

Hoe kunt u reageren?

U kunt van 6 september tot en met 17 oktober 2012 reageren.

Via internet

Wij ontvangen uw zienswijze bij voorkeur digitaal. Dat kan uitsluitend via het daarvoor bestemde formulier op www.centrumpp.nl.

Per post

U kunt uw zienswijze per post toezenden aan:

Centrum Publieksparticipatie, Hoogwatergeul Veessen - Wapenveld, Postbus 30316, 2500 GH Den Haag.

Mondeling

U kunt ook uw zienswijze mondeling indienen. Hiervoor is gelegenheid tijdens de inloopbijeenkomsten op 10 en 11 september 2012.

Alleen belanghebbenden die een zienswijze hebben ingediend, kunnen later beroep instellen tegen de definitieve besluiten. Hier kan een uitzondering op worden gemaakt als er wijzigingen worden aangebracht ten opzichte van de ontwerpbesluiten.

Naar boven