Vaststelling tracébesluit N31 Traverse Harlingen; Centrum Publieksparticipatie

Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu heeft in augustus 2012 het tracébesluit N31 Traverse Harlingen vastgesteld. Per abuis is het Tracébesluit N31 Traverse Harlingen niet bekendgemaakt in de Staatscourant op 30 augustus, maar in deze Staatscourant van 6 september. Om die reden wordt de procedure opnieuw gestart: het tracébesluit ligt nu van 30 augustus tot en met 18 oktober 2012 ter inzage op verschillende locaties in de regio. Belanghebbenden kunnen van 7 september tot en met 18 oktober 2012 beroep instellen tegen dit tracébesluit. Al ingediende beroepen hoeven niet opnieuw te worden ingediend (artikel 6:10 Algemene wet bestuursrecht).

De N31 is de directe verbinding tussen Amsterdam en Leeuwarden. Het deel van de autoweg dat door Harlingen loopt, de N31 Traverse Harlingen, is op dit moment een enkelbaans autoweg en vormt een knelpunt (flessenhals) op de doorgaande route. Om de bereikbaarheid van Fryslân te verbeteren, de weg veiliger te maken en de leefbaarheid in Harlingen te versterken, maken de Minister van Infrastructuur en Milieu, de provincie Fryslân en de gemeente Harlingen de N31 klaar voor de toekomst.

Het tracébesluit

Het tracébesluit beschrijft het nieuwe tracé en de inpassing in de omgeving.

Het tracébesluit N31 Traverse Harlingen bestaat onder meer uit de volgende onderdelen:

  • Verdubbeling van het bestaande tracé tot een 2x2 autoweg (100 km/u) over een lengte van ca. 3 km.

  • Verdiepte aanleg van de N31 over een lengte van ca. 2 km.

  • Onderdeel van de verdiepte ligging is een aquaduct in het Van Harinxmakanaal voor doorgaand verkeer.

  • Bestaande toe- en afritten worden gesaneerd tot één centrale aansluiting die wordt vormgegeven als een ovatonde.

  • Aanpassing van het gemeentelijke wegennet t.b.v. de centrale aansluiting.

Wijzigingen ten opzichte van het ontwerptracébesluit

Ten opzichte van het ontwerptracébesluit zijn een aantal wijzigingen aangebracht. Deze zijn doorgevoerd naar aanleiding van zienswijzen op het ontwerptracé-besluit en ter verbetering van het tracébesluit. Zo is bijvoorbeeld het profiel van de open bak gewijzigd door aan de buitenwanden verhoogde vluchtpaden toe te voegen, er is aanvullend archeologisch onderzoek uitgevoerd waarvan de resultaten zijn verwerkt in dit TB en er zijn diverse kleine wijzigingen in de detailkaarten doorgevoerd door o.a. een nadere uitwerking van passages over de open bak. U kunt een beschrijving van de wijzigingen terugvinden in hoofdstuk 1.6 van de toelichting bij het tracébesluit.

Waar vindt u informatie?

Uitgebreide informatie over het tracébesluit vindt u op www.centrumpp.nl onder ‘actuele beroepsprocedures’.

Inzien

Het tracébesluit kunt u van 30 augustus tot en met 18 oktober 2012 inzien bij:

  • het ministerie van Infrastructuur en Milieu te Den Haag;

  • het provinciehuis van de provincie Fryslân te Leeuwarden;

  • het hoofdkantoor van Rijkswaterstaat Noord-Nederland te Leeuwarden;

  • het stadskantoor ‘De Groenlandsvaarder’ te Harlingen;

  • het projectbureau gebiedsontwikkeling N31 Traverse Harlingen te Harlingen.

Meer informatie?

Voor meer informatie over de inhoud van het tracébesluit kunt u tijdens kantooruren contact opnemen met het projectbureau gebiedsontwikkeling N31 Traverse Harlingen, telefoon 06 15 05 10 65.

Voor vragen over de procedure kunt u terecht bij het Centrum Publieksparticipatie, telefoon 070 456 96 02.

Hoe kunt u beroep instellen?

Belanghebbenden die ook hun zienswijze bij het ontwerptracébesluit N31 Traverse Harlingen naar voren hebben gebracht, kunnen van 7 september tot en met 18 oktober 2012 beroep instellen bij:

Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State

Postbus 20019

2500 EA Den Haag

Dit geldt ook voor belanghebbenden aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat zij geen zienswijze over het ontwerptracébesluit naar voren hebben gebracht.

De vereisten aan het beroepschrift en informatie over griffierechten, vindt u op www.centrumpp.nl onder ‘actuele beroepsprocedures’. Dit geldt ook voor informatie over het aanvragen van een voorlopige voorziening.

Op dit besluit is hoofdstuk 1 van de Crisis- en herstelwet van toepassing. Dit betekent dat alle beroepsgronden binnen de beroepstermijn moeten zijn ingediend. Het is niet toegestaan buiten de termijn nog (aanvullende) beroepsgronden aan te voeren.

Naar boven