Bekendmaking verkeersbesluiten tot afwijking van de maximumsnelheid van 130 km/h; Centrum Publieksparticipatie

De minister van Infrastructuur en Milieu heeft op 29 augustus 2012 de definitieve verkeersbesluiten vastgesteld tot afwijking van de maximum-snelheid van 130 km/h op de Nederlandse autosnelwegen. Deze verkeersbesluiten zijn vastgesteld voor specifieke wegtrajecten waar een lagere maximumsnelheid gaat gelden en die afwijken van de in te voeren landelijke maximumsnelheid van 130 km/h. De vaststelling heeft plaatsgevonden mede op basis van de ingebrachte zienswijzen op de ontwerp-verkeersbesluiten.

Waarom deze verkeersbesluiten?

Per 1 september 2012 wordt de maximumsnelheid op de Nederlandse autosnelwegen verhoogd naar 130 km/h door een aanpassing van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990. Het uitgangspunt hierbij is ‘Sneller rijden waar het kan, langzamer waar het moet’. Overal waar dat mogelijk is, gaat de maximumsnelheid naar 130 km/h. Voor zover een uitzondering gemaakt wordt op een permanente maximumsnelheid van 130 km/h, moet dit volgens de Wegenverkeerswet 1994 bij een verkeersbesluit worden vastgesteld. De reden voor het hanteren van een lagere snelheid kan betrekking hebben op het binnen de randvoorwaarden voor milieu of verkeersveiligheid blijven. Is een permanente snelheid van 130 km/h niet mogelijk, dan wordt bij verkeersbesluit een dynamische maximumsnelheid voor een gedeelte van de dag ingesteld, of blijft de maximumsnelheid van 100 dan wel 120 km/h al dan niet tijdelijk gelden.

Voor autosnelwegen (en andere rijkswegen) waarop een lagere maximumsnelheid dan 120 km/h wordt gecontinueerd, blijven - met uitzondering van een aantal 100 km/h-wegtrajecten - de geldende verkeersbesluiten van kracht.

Om welke verkeersbesluiten gaat het?

De minister heeft in de volgende vier verkeersbesluiten bepaald waar de maximumsnelheid al dan niet tijdelijk afwijkt van 130 km/h:

  • Ia) Tijdelijk verlagen van de maximumsnelheid naar 120 km/h totdat de nodige verkeersveiligheidsmaatregelen zijn uitgevoerd. Daarna wordt de maximum-snelheid permanent 130 km/h;

  • Ib) Tijdelijk verlagen van de maximumsnelheid naar 120 km/h totdat de nodige verkeersveiligheidsmaatregelen zijn uitgevoerd. Daarna wordt de maximumsnelheid dynamisch verlaagd van permanent 130 km/h naar 100 of 120 km/h tussen 06.00 uur en 19.00 uur;

  • II) Verlagen van de maximumsnelheid naar 120 km/h;

  • III) Dynamisch verlagen van de maximumsnelheid van permanent 130 km/h naar 100 of 120 km/h tussen 06.00 uur en 19.00 uur.

In de bijlagen bij de verkeersbesluiten is aangegeven op welke specifieke weg-trajecten deze verkeersbesluiten van toepassing zijn.

De verkeersbesluiten zijn op een aantal punten tekstueel en inhoudelijk gewijzigd ten opzichte van de ontwerp-verkeersbesluiten. Onder 6 van de verkeersbesluiten kunt u deze wijzigingen op hoofdlijnen teruglezen.

Procedure

De verkeersbesluiten Ia, Ib, II en III zijn voorbereid met toepassing van Afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht.

Meer informatie?

Uitgebreide informatie over de verkeersbesluiten vindt u op www.centrumpp.nl onder ‘actuele beroepsprocedures’. Hier vindt u onder andere de documenten van de verkeersbesluiten met de onderliggende stukken en de Nota van Antwoord ten aanzien van de ingediende zienswijzen.

Waar zijn de verkeersbesluiten in te zien?

De verkeersbesluiten kunt u vanaf vrijdag 31 augustus 2012 inzien bij de volgende kantoren van Rijkswaterstaat:

  • Dienst IJsselmeergebied, Zuiderwagenplein 2, 8224 AD Lelystad;

  • Dienst Limburg, Avenue Céramique 125, 6221 KV Maastricht;

  • Dienst Noord-Brabant, Zuidwal 58, 5221 JK ’s-Hertogenbosch;

  • Dienst Noord-Holland, Toekanweg 7, 2035 LC Haarlem;

  • Dienst Noord-Nederland, Zuidersingel 3, 8911 AV Leeuwarden;

  • Dienst Oost-Nederland, Eusebiusbuitensingel 66, 6828 HZ Arnhem;

  • Wegendistrict Utrecht van Dienst Utrecht, Papendorpseweg 101, 3528 BJ Utrecht;

  • Dienst Zeeland, Poelendaelesingel 18, 4335 JA Middelburg;

  • Dienst Zuid-Holland, Boompjes 200, 3011 XD Rotterdam.

Hoe een beroepschrift in te dienen?

Belanghebbenden die een zienswijze hebben ingediend tegen een of meer ontwerp-verkeersbesluiten, kunnen van 1 september 2012 tot en met 12 oktober 2012 beroep instellen bij de rechtbank in het rechtsgebied waar zij wonen of

gevestigd zijn (zie hiervoor http://www.rechtspraak.nl/Gerechten/Rechtbanken/).

Dit geldt ook voor belanghebbenden aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat zij geen zienswijzen tegen een of meer ontwerpverkeersbesluiten hebben ingediend.

De vereisten aan het beroepschrift en informatie over griffierechten, vindt u op www.centrumpp.nl en in de mededelingen van de verkeersbesluiten. Dit geldt ook voor informatie over het aanvragen van een voorlopige voorziening.

Bij het indienen van het beroepschrift moet aangegeven worden tegen welk besluit (Ia, Ib, II of III) en tegen welk wegtraject het beroep is gericht. In bijlage 1 van de verkeersbesluiten Ia, II en III en in bijlage 1 en 2 bij verkeersbesluit Ib, is de nummering van de wegtrajecten (in de eerste kolom) terug te vinden.

Intrekken experimentverkeersbesluit

Het experimentverkeersbesluit van 4 februari 2011 met kenmerk IenM/BSK-2011/757 trekt de minister met een separaat besluit in. Hiermee wordt het experiment met een (dynamische) snelheid tot 130 km/h op acht wegtrajecten in beheer van het Rijk beëindigd. Dit intrekkingsbesluit is genomen op grond van artikel 60 en verder van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW). Tegen dit besluit staat ingevolge artikel 60h, lid 2 BABW geen beroep open.

Op een viertal wegtrajecten gaat de (dynamische) snelheid niet naar 130 km/h:

  • Voor wegtraject I wordt de maximumsnelheid dynamisch verlaagd van 130 km/h naar 120 km/h tussen 06.00 uur en 19.00 uur (zie hiervoor verkeersbesluit III).

  • Voor een deel van wegtraject IV (tussen km 45,5 en 53,5) wordt de maximumsnelheid permanent verlaagd naar 120 km/h (zie hiervoor verkeersbesluit II).

  • Voor een deel van wegtraject V (tussen km 94,3 en 103,5) wordt de maximumsnelheid permanent verlaagd naar 120 km/h (zie hiervoor verkeersbesluit II).

  • Voor een deel van wegtraject VIII (tussen km 170,2 en 163,7 in beide richtingen) wordt de maximumsnelheid permanent verlaagd naar 120 km/h (zie hiervoor verkeersbesluit II).

Vragen?

Voor inhoudelijke vragen kunt u contact opnemen met de landelijke informatielijn van Rijkswaterstaat: 0800 8002 (gratis). Ook kunt u de website www.rijkswaterstaat.nl raadplegen (zie ‘wegen’ en ‘innovatie en onderzoek’

bij ‘verhoging maximumsnelheden’).

‘Sneller rijden waar het kan, langzamer waar het moet’

Naar boven