Logo Zoetermeer
Vastgesteld bestemmingsplan ‘Rokkeveen en besluit hogere waarden voor geluid voor ontwikkellocaties binnen bestemmingsplan Rokkeveen’; gemeente Zoetermeer

STADSONTWIKKELING

Vastgesteld bestemmingsplan Rokkeveen en besluit hogere waarden voor geluid voor ontwikkellocaties binnen bestemmingsplan Rokkeveen, Zoetermeer

Burgemeester en wethouders van Zoetermeer maken ingevolge artikel 3.8 Wet ruimtelijke ordening en afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht bekend dat de gemeenteraad op 2 juli 2012 het bestemmingsplan Rokkeveen gewijzigd heeft vastgesteld. Daarbij heeft de gemeenteraad tevens besloten om op grond van artikel 6.12 Wet ruimtelijke ordening geen exploitatieplan vast te stellen. Ook maken burgemeester en wethouders bekend dat zij op 15 mei 2012 het besluit hogere waarden voor geluid voor ontwikkellocaties binnen bestemmingsplan Rokkeveen gewijzigd hebben vastgesteld. Het raadsbesluit tot vaststelling van het bestemmingsplan Rokkeveen en het besluit hogere waarden voor geluid voor ontwikkellocaties binnen bestemmingsplan Rokkeveen liggen met de bijbehorende stukken met ingang van 24 augustus 2012 ter inzage bij de Omgevingsbalie in de publiekshal van het Stadhuis.

Toelichting bestemmingsplan

Rokkeveen is gesitueerd aan de zuidzijde van Zoetermeer. De grens van het plangebied aan de westzijde wordt gevormd door de grens met de gemeente Pijnacker-Nootdorp. Aan de oostzijde loopt de plangrens langs de Oostweg. Aan de noordzijde wordt de grens van het plangebied gevormd door de A12 en aan de zuidzijde door de grenzen met de gemeenten Pijnacker-Nootdorp en Lansingerland.

Het bestemmingsplan heeft hoofdzakelijk een conserverend karakter. Verder is in het bestemmingsplan een aantal (concrete) nieuwe ontwikkelingen meegenomen, waaronder een woonservicezone ter plaatse van het Katwijkerlaantracé.

Het bestemmingsplan is gewijzigd vastgesteld ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan. Een aantal zienswijzen heeft aanleiding gegeven tot het aanpassen van de regels, plankaart en/of toelichting van het bestemmingsplan. Ambtshalve zijn de regels, plankaart en toelichting ook op een aantal punten gewijzigd. Voor een overzicht van de wijzigingen wordt verwezen naar de bij het raadsbesluit behorende Nota van Aanpassingen bestemmingsplan Rokkeveen.

Toelichting besluit hogere waarden voor geluid

Voor ontwikkelingslocaties binnen bestemmingsplan Rokkeveen zijn hogere waarden voor geluid vastgesteld vanwege het wegverkeer en bij één van deze locaties ook vanwege het railverkeer. Het betreft de locaties Winkelcentrum Rokkeveen, Nathaliegang kadastraal perceel C06713, Nathaliegang/hoek Rebeccagang, Kleurlaan, Cypresgroen, Katwijkerlaantracé, Vierde Stationsstraat 442 en Rokkeveenseweg Zuid 140. De hogere waarden voor geluid zijn nodig, omdat op deze locaties de voorkeursgrenswaarde uit de Wet geluidhinder wordt overschreden. Op grond van de Wet geluidhinder hebben burgemeester en wethouders de bevoegdheid om in die gevallen een hogere waarde voor geluid vast te stellen dan de voorkeursgrenswaarde. De vastgestelde hogere waarden passen in het ‘Hogere waarden beleid’.

Het besluit hogere waarden voor geluid is gewijzigd vastgesteld ten opzichte van het ontwerpbesluit hogere waarden voor geluid. De actualisatie van het verkeersmodel van de gemeente Zoetermeer heeft voor één locatie aanleiding gegeven tot een andere hogere waarde geluid. De wijziging is omschreven in het besluit hogere waarden voor geluid onder het kopje ‘Aanpassingen ten opzichte van het ontwerpbesluit’.

Instellen van beroep

Met ingang van 25 augustus 2012 bestaat gedurende zes weken de mogelijkheid beroep in te stellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Deze mogelijkheid staat open voor belanghebbenden die tijdig hun zienswijzen ten aanzien van het ontwerpbestemmingsplan hebben ingediend, dan wel kunnen aantonen dat zij daartoe redelijkerwijs niet in staat zijn geweest. Verder is het voor belanghebbenden mogelijk beroep in te stellen tegen de wijzigingen die de gemeenteraad heeft aangebracht bij de vaststelling van het bestemmingsplan ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan.

Op het raadsbesluit tot vaststelling van het bestemmingsplan Rokkeveen is afdeling 2 van hoofdstuk 1 Crisis- en herstelwet van toepassing. Dit betekent dat u de beroepsgronden in het beroepschrift moet opnemen en dat u deze na afloop van de beroepstermijn niet meer kunt aanvullen.

Ook tegen het besluit hogere waarden voor geluid voor ontwikkellocaties binnen bestemmingsplan Rokkeveen bestaat de mogelijkheid om met ingang van 25 augustus 2012 gedurende zes weken beroep in te stellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Deze mogelijkheid staat open voor belanghebbenden die tijdig hun zienswijzen ten aanzien van het ontwerpbesluit hogere waarden voor geluid voor ontwikkellocaties binnen bestemmingsplan Rokkeveen hebben ingediend, dan wel kunnen aantonen dat zij daartoe redelijkerwijs niet in staat zijn geweest. Verder is het voor belanghebbenden mogelijk beroep in te stellen tegen de wijzigingen die burgemeester en wethouders hebben aangebracht bij de vaststelling van het besluit hogere waarden voor geluid ten opzichte van het ontwerpbesluit hogere waarden voor geluid.

Verder kan met ingang van 25 augustus 2012 gedurende zes weken door belanghebbenden beroep worden ingesteld tegen het besluit om op grond van artikel 6.12 Wet ruimtelijke ordening geen exploitatieplan vast te stellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Beroepschriften moeten worden gericht aan de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag.

Verzoek om voorlopige voorziening

Degene die beroep heeft ingesteld kan een verzoek om voorlopige voorziening indienen bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan, het besluit om geen exploitatieplan vast te stellen en het besluit hogere waarden voor geluid treden in werking met ingang van de dag na die waarop de beroepstermijn afloopt, tenzij gedurende die termijn naast het instellen van beroep ook een voorlopige voorziening is gevraagd. In dat geval treedt het besluit niet in werking tot op dat verzoek is beslist.

Een verzoek om voorlopige voorziening moet worden gericht aan de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag.

Informatie

Heeft u naar aanleiding van deze publicatie een vraag of wilt u genoemde stukken inzien, dan kunt u terecht bij de Omgevingsbalie in de publiekshal van het Stadhuis, Stadhuisplein 1, Zoetermeer.

De Omgevingsbalie is geopend op werkdagen van 10.00 tot 16.00 uur en op vrijdag aansluitend tot 19.30 uur. Voor het maken van een afspraak of een mondelinge toelichting kunt u bellen naar telefoonnummer 14 079.

Deze publicatie is digitaal raadpleegbaar op de website van de gemeente Zoetermeer:

http://www.zoetermeer.nl/index.php?simaction=content&mediumid=7&pagid=1687&rubriek_id=4072&stukid=5577

Het raadsbesluit tot vaststelling van het bestemmingsplan en het besluit hogere waarden geluid zijn met bijbehorende stukken digitaal raadpleegbaar http://www.ruimtelijkeplannen.nl/web-roo/?planidn=NL.IMRO.0637.BP00010-0003

De bronbestanden zijn beschikbaar gesteld op http://mos.zoetermeer.nl/e/d/dr/NL.IMRO.0637.BP00010-0003

Zoetermeer, 23 augustus 2012

Burgemeester en wethouders van Zoetermeer, De secretaris drs. H.M.M. Koek

De burgemeester drs. J.B. Waaijer

Naar boven