Logo Ubbergen
Ontwerpbestemmingsplan ‘Kern Beek’, Ubbergen

Burgemeester en wethouders van Ubbergen maken bekend dat gedurende 6 weken, het ontwerpraadsbesluit, het ontwerpbestemmingsplan met bijbehorende stukken voor een ieder ter inzage liggen op het gemeentehuis. Tevens is het ontwerpraadsbesluit en het ontwerpbestemmingsplan met bijbehorende stukken digitaal in te zien en te downloaden op www.ubbergen.nl. Het digitale ontwerpbestemmingsplan kan ook worden geraadpleegd op de landelijke website www.ruimtelijkeplannen.nl.

Het ontwerpplan inclusief bijbehorende onderzoeken en het ontwerpbesluit liggen met ingang van vrijdag 24 augustus 2012 tot en met donderdag 4 oktober 2012 voor iedereen ter inzage. In de ontwerpraadsvoorstellen is opgenomen dat geen exploitatieplan zal worden vastgesteld. Het plan is te downloaden voor de volgende link http://www.ruimtelijkeplannen.nl/web-roo/?planidn=NL.IMRO.0282.BpKernBeek-ONW1

Inhoud van het ontwerpbestemmingsplan

Het is de doelstelling van de gemeente om een actueel bestemmingsplan voor de kern Beek vast te stellen. Een belangrijke opgave daarbij ligt in het vinden van een passend evenwicht tussen het beschermen van de aanwezige waarden en belangen enerzijds, en de behoefte van de bewoners en gebruikers van het gebied aan een zekere flexibiliteit anderzijds. Hiervoor zijn de specifieke kenmerken van Beek met de huidige kennis en inzichten geïnventariseerd en gedefinieerd zodat ze als afwegings- en toetsingskader voor aanvragen voor omgevingsvergunningen bruikbaar worden.

Het plan heeft een conserverend karakter. Dit betekent dat een actuele regeling is ontworpen voor de bestaande (legale) situaties in de beide kernen.

Het voorontwerpbestemmingsplannen voor de kern Beek heeft voor iedereen van 23 september 2011 tot met 3 november 2011 ter visie gelegen. Naar aanleiding van de ingediende inspraak- en vooroverlegreacties hebben op hoofdlijnen de volgende aanpassingen plaatsgevonden;

  • Het plan is afgestemd op de onlangs vastgestelde standaardregels zoals ook opgenomen in het bestemmingsplan Stuwwal. Dit betreffen voornamelijk tekstuele aanpassingen.

  • In het plan is een aantal zones voor bijbehorende bouwwerken verlengd tot het einde van de perceels- of bestemmingsgrens. Dit is conform de uniforme systematiek die voor alle plannen binnen de gemeente is beoogd.

  • De waterparagraaf is geactualiseerd en ook de juridische regeling is voor de wateraspecten geoptimaliseerd.

  • In Beek is de bestemmingsplangrens aangepast achter de Blekershof 12 en naast de Blekershof 14 om aan te sluiten op het bestemmingsplan Stuwwal.

  • In het voorontwerpbestemmingsplan “kern Beek” was een zogenoemde “witte vlek” opgenomen voor de locatie waar een centrumontwikkeling is voorzien. Daarmee was het echter niet mogelijk om op 1 juli 2013 voor dit gebied over een actueel bestemmingsplan te beschikken. Om alsnog aan de wettelijke actualiseringsplicht uit de Wet ruimtelijke ordening te voldoen wordt een conserverende regeling voor dit gebied opgenomen in het definitieve ontwerpbestemmingsplan. In de toelichting wordt verwezen naar de toekomstige ontwikkelingen.

Plangebied

Het plangebied beslaat de nederzetting Beek gelegen tussen de N325 en de Rijksstraatweg met uitzondering van de percelen die rechtstreeks op de Rijksstraatweg georiënteerd zijn.

Indienen van zienswijzen

Binnen de termijn van terinzagelegging kan een ieder schriftelijk of mondeling zienswijzen omtrent de genoemde ontwerpplannen bij de gemeenteraad naar voren brengen. Schriftelijke zienswijzen moeten worden gericht aan de gemeenteraad van Ubbergen, postbus 201, 6573 ZJ Beek-Ubbergen, onder vermelding van "zienswijze OBP" en de naam van het bestemmingsplan”. Er kunnen geen zienswijzen worden ingediend via de e-mail. Degene die een mondelinge zienswijze naar voren willen brengen, dient contact op te nemen met een medewerker van de afdeling VROM via telefoon 14024.

Naar boven