Logo Utrecht
Ontwerp bestemmingsplan ‘Ruimte voor de Rivier – Fabrieksweg ong. Elst (Ut.)’ PlanMER en ontwerpbesluiten ter inzage

Van donderdag 9 augustus 2012 tot en met woensdag 19 september 2012 liggen het ontwerp bestemmingsplan ‘Ruimte voor de Rivier – Fabrieksweg ong. Elst (Ut.)’, PlanMER, ontwerpbesluit op grond van de Ontgrondingenwet, ontwerpbesluiten op grond van de Natuurbeschermingswet, ontwerpbesluit op grond van de Waterwet, Projectplan op grond van de Waterwet, ontwerp-besluit op grond van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht en de Ontheffing op de Landschapsverordening van provincie Utrecht inclusief bijbehorende stukken ter inzage. Het ontwerp bestemmingsplan ‘Ruimte voor de Rivier – Fabrieksweg ong. Elst (Ut.)’ PlanMER en de ontwerpbesluiten doorlopen één zienswijzeprocedure in overeenstemming met onder andere de Wet ruimtelijke ordening en de Algemene wet bestuursrecht. Op grond daarvan kan in deze periode een ieder zienswijze naar voren brengen op het ontwerp bestemmingsplan en de ontwerpbesluiten.

Achtergrond Ruimte voor de Rivier

In 1993, maar vooral in 1995 heeft het Nederlandse rivierengebied te maken gehad met zeer hoge waterstanden op de rivieren. Naar aanleiding van deze hoge waterstanden en de verwachte klimaatveranderingen, heeft het kabinet in december 2000 besloten om toekomstige hoge rivierafvoeren veilig naar zee af te voeren door rivieren meer ruimte te geven. Hiervoor is de Planologische Kernbeslissing (hierna: PKB) Ruimte voor de Rivier opgesteld (vastgesteld in 2007). Ruimte voor de Rivier heeft als doelstelling om te zorgen dat de veiligheid van het rivierengebied uiterlijk in 2015 voldoet aan de wettelijke vastgestelde norm. Daarnaast is het verbeteren van de ruimtelijke kwaliteit van het gebied een belangrijke doelstelling van het programma. Het geven van meer ruimte aan de Neder-Rijn bij Elst is een van de maatregelen van het programma Ruimte voor de Rivier.

Het bestemmingsplan en de besluiten

Het ontwerp bestemmingsplan van de gemeente Rhenen heeft betrekking op het planologisch mogelijk maken van het obstakelvrij maken van een deel van de uiterwaarden bij Elst. Daarnaast wordt een impuls gegevens aan de ruimtelijke en natuurlijke kwaliteit door onder andere de bestemming bedrijventerrein om te zetten naar natuur.

De ontwerpvergunning op grond van de Wet algemene bepalingen omgevingswet (omgevingsvergunning) van de gemeente heeft betrekking op de activiteiten ‘vellen houtopstand’, ‘bouwen’ en ‘uitweg aanleggen of veranderen’.

De ontwerpvergunning op grond van de Ontgrondingenwet van de provincie Utrecht heeft betrekking op de benodigde ontgrondingen ten behoeve van de werkzaamheden.

De ontwerpvergunning op grond van de Waterwet van het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden heeft betrekking op het uitvoeren van handelingen in het watersysteem en bij waterkeringen.

Het ontwerpprojectplan op grond van de Waterwet van Rijkswaterstaat directie Oost-Nederland voor de lokale wijziging van het waterstaatswerk de rivier de Neder-Rijn.

De ontwerpvergunning op grond van de Natuurbeschermingswet van de provincie Utrecht heeft betrekking op recreatieve elementen in het plangebied.

De ontwerpvergunning op van de Natuurbeschermingswet van het ministerie van EL&I heeft betrekking op de ontgravingswerkzaamheden ten behoeve van de waterveiligheid.

De ontwerpontheffing op grond van de Landschapsverordening van de provincie Utrecht heeft betrekking tot het mogelijk maken van het aanleggen van een steiger.

Het PlanMER bevat het onderzoek naar de milieueffecten van de activiteiten met betrekking tot het ontwerp bestemmingsplan en het besluit op grond van de Ontgrondingenwet.

Alle vergunningen zijn aangevraagd door de realisator Boskalis, in opdracht van Rijkswaterstaat Programmadirectie Ruimte voor de Rivier.

Terinzagelegging

Het ontwerp bestemmingsplan ‘Ruimte voor de Rivier – Fabrieksweg ong. Elst (Ut.)’, PlanMER en de ontwerpbesluiten inclusief de bijbehorende stukken liggen met ingang van donderdag 9 augustus 2012 gedurende zes weken tot en met woensdag 19 september 2012 voor een ieder ter inzage. De stukken zijn in te zien:

  • bij het provinciehuis Utrecht, Archimedeslaan 6 te Utrecht, tel. (030) 258 91 11;

  • bij de gemeente Rhenen, Nieuwe Veenendaalseweg 75 te Rhenen, tel. (0317) 68 16 81;

  • bij de gemeente Utrechtse Heuvelrug, Kerkplein 2 te Doorn, tel (0343) 41 57 60;

  • bij Rijkswaterstaat Dienst Oost Nederland, Directie Water en Scheepvaart, Eusebiusbuitensingel 66 te Arnhem, tel. (026) 368 89 11;

  • bij het Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden, Poldermolen 2 te Houten, tel. (030) 634 57 00.

Informeer bij de desbetreffende instanties naar de openingstijden.

De ontwerpbesluiten zijn eveneens te raadplegen op de website:

www.provincie-utrecht.nl/loket/terinzagelegging

Het digitale ontwerp bestemmingsplan kan geraadpleegd worden via www.ruimtelijkeplannen.nl

Voor meer informatie rondom het project, kunt u de website: www.nederrijn.net raadplegen.

Uw reactie

In de periode van terinzagelegging kan een ieder een zienswijze indienen, bij voorkeur schriftelijk, maar desgewenst mondeling.

Schriftelijk reageren

Uw schriftelijke zienswijze kunt u sturen naar: Provincie Utrecht, afdeling Vergunningverlening & Handhaving, t.a.v. de heer K.H. van Rooijen, Postbus 80300, 3508 TH Utrecht of mailen naar koen.van.rooijen@provincie-utrecht.nl. Graag onder vermelding van ‘Zienswijze Ruimte voor de Rivier – Fabrieksweg ong. Elst (Ut.)’. Vergeet daarbij niet uw naam en adresgegevens te vermelden.

Mondeling reageren

Voor het indienen van uw mondelinge zienswijze kunt u vóór het einde van de ter inzage periode telefonisch een afspraak maken bij de heer K.H. Van Rooijen van de provincie Utrecht, afdeling Vergunningverlening & Handhaving op telefoonnummer (030) 258 25 95.

Desgewenst kunt u ook uw zienswijze rechtstreeks indienen bij het bevoegd gezag van het besluit waarop uw zienswijze betrekking heeft.

Het vervolg/de procedure

Alle zienswijzen worden doorgestuurd naar de desbetreffende bevoegd gezagen. De bevoegd gezagen nemen dit najaar definitieve besluiten omtrent vaststelling van het bestemmingsplan en de overige besluiten en betrekken daarbij de ingediende zienswijzen. Tegelijkertijd met het bekendmaken van de definitieve besluiten wordt iedereen die een zienswijze heeft ingediend, geïnformeerd wat daarmee is gedaan. Van het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan en het vaststellen van de definitieve besluiten en de terinzagelegging hiervan, wordt op de zelfde wijze kennis gegeven als van het ontwerp bestemmingsplan en de ontwerpbesluiten.

Alleen voor degene die een zienswijze heeft ingediend tegen (één van) de ontwerpbesluiten en bovendien kan worden aangemerkt als belanghebbende, kan later tegen het definitief vastgestelde besluit beroep aantekenen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Bij de voorbereiding van de besluiten die nodig zijn voor de uitvoering van de maatregelen bij het project Ruimte voor de Rivier is gekozen voor toepassing van de provinciale en een gemeentelijke coördinatieregeling bedoeld in de artikelen 3.30 en 3.33 Wet ruimtelijke ordening (Wro). De bedoeling van de voorgenoemde coördinatie is, om de voorbereiding en bekendmaking van de besluiten gecoördineerd te laten plaatsvinden. Dit heeft bovendien tot gevolg dat Gedeputeerde Staten van andere bestuursorganen, tenzij dit een bestuursorgaan van het Rijk is, de medewerking kunnen vorderen, die voor het welslagen van de coördinatie nodig is. Daarnaast is op de besluiten de Crisis- en herstelwet (Chw) van toepassing. Deze wet bevat onder andere bijzondere procedurele bepalingen voor de beroepsprocedure.

Vragen

Voor vragen en nadere informatie over het project en de procedure kunt u terecht bij de provincie Utrecht, Coördinator Vergunningen Ruimte voor de Rivier, de heer K.H. van Rooijen, telefoon

(030) 258 25 95.

Naar boven