Logo Haren
Vaststelling partiële herziening Bestemmingsplan Buitengebied Haren, zonering Groningen Airport Eelde

Voorgenomen baanverlenging Groningen Aiport Eelde

Het college van burgemeester en wethouders van Haren maakt op grond van artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening bekend, dat de gemeenteraad op 25 juni 2012 het ontwerp van de partiële herziening Bestemmingsplan Buitengebied Haren, zonering Groningen Airport Eelde van de gemeente Haren heeft vastgesteld. Bij de vaststelling zijn in het ontwerpbestemmingsplan, zoals dat vanaf 2 april 2012 gedurende zes weken ter inzage heeft gelegen, geen wijzigingen aangebracht.

Relatie met de Aanwijzingsbesluiten van het Rijk

Groningen Airport Eelde wil de hoofdbaan van het luchtvaartterrein verlengen van 1.800 naar 2.500 m1. De baanverlenging vindt plaats op basis van het Besluit Aanwijzing luchtvaartterrein Eelde van het Rijk van 15 mei 2001, dat op 15 februari 2012 onherroepelijk is geworden. Artikel 2 van het RO-besluit van de Aanwijzing schrijft voor dat de gemeenteraad bestemmingsplannen moet vaststellen of herzien voor de gronden gelegen binnen de Ke- en/of Bkl- contouren genoemd in respectievelijk het Besluit geluidsbelasting grote luchtvaart en het Besluit geluidsbelasting kleine luchtvaart.

Door middel van het voorliggende bestemmingsplan komt de huidige (interim-)geluidzone te vervallen en wordt de nieuwe 35 Ke-geluidcontour planologisch geregeld. Dit bestemmingsplan heeft betrekking op de gronden die liggen in het bestemmingsplan Buitengebied Haren. Dat bestemmingsplan blijft van kracht, maar dit plan wijzigt daarin alleen het geluidsaspect. Het betreft een zogenaamde partiële herziening. Het overgrote deel van de geluidscontouren en andere zoneringen rond Groningen Airport Eelde (GAE) ligt in de gemeente Tynaarlo. Slechts een klein gedeelte van de 35 Ke-geluidcontour ligt op het grondgebied van de gemeente Haren.

Beschrijving plangebied

De grens van het plangebied ligt globaal in het verlengde van de hoofdstartbaan in Eelde vanaf de gemeentegrens met Tynaarlo, in een boog ten zuidoosten van de Glimmermade en ten zuidwesten van Huis te Glimmen. Het plangebied beslaat een oppervlakte van ca 3 - 4 hectare.

Crisis- en herstelwet

De gemeenteraad heeft het bestemmingsplan vastgesteld ter ontwikkeling en verwezenlijking van een Aanwijzingsbesluit op grond van de Luchtvaartwet als bedoeld in bijlage 1 onder punt 6 van de Crisis- en herstelwet.

Ter inzageligging

Het besluit tot vaststelling en het bestemmingsplan met bijbehorende bijlagen liggen vanaf dinsdag vrijdag 3 augustus 2012 voor een periode van zes weken voor iedereen ter inzage tijdens de openingsuren bij de receptie in het gemeentehuis, Raadhuisplein 10 te Haren. Het bestemmingsplan is ook digitaal te raadplegen via www.haren.nl.

Beroep

Tegen het ontwerp bestemmingsplan zijn geen zienswijzen ingediend. Dit betekent dat alleen een belanghebbende aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat hij/zij geen zienswijze naar voren heeft gebracht, vanaf 3 augustus 2012 gedurende zes weken beroep kan instellen tegen het vastgestelde bestemmingsplan. Het beroepschrift moet worden ingediend bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, postbus 20019, 2500 EA ’s-Gravenhage. Op grond van Crisis- en herstelwet moet het beroepschrift de beroepsgronden bevatten. Na afloop van de termijn van het instellen van beroep kunnen geen beroepsgronden meer worden aangevoerd. Het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan treedt in werking met ingang van de dag na die waarop de beroepstermijn afloopt. Als u tegen een besluit beroep instelt, heeft dit geen schorsende werking. Indien gedurende de beroepstermijn een verzoek om voorlopige voorziening wordt ingediend bij de voorzitter van de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, treedt het besluit tot vaststelling niet in werking voordat op het verzoek is beslist.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met de heer mr. drs. A.H. Keuning, telefoonnummer 050 53 39 911, gemeente@haren.nl.

Haren, 26 juli 2012

Burgemeester en wethouders voornoemd.

Naar boven