Logo Gelderland
Ruimtelijke Verordening Gelderland, eerste herziening

Provinciale Staten van Gelderland hebben op 27 juni 2012 de eerste herziening van de Ruimtelijke Verordening Gelderland vastgesteld. Het vastgestelde besluit is op 4 juli 2012 gepubliceerd in het Provinciaal Blad (nr. 2012/104). De dag na publicatie in het Provinciaal Blad treedt de eerste herziening van de Ruimtelijke Verordening Gelderland in werking. Met deze vaststelling door Provinciale Staten is de Gelderse Molenverordening ingetrokken.

Achtergrond

Deze eerste herziening van de Ruimtelijke Verordening Gelderland betreft de omzetting van ontheffingsmogelijkheden in de mogelijkheid voor gemeentebesturen om vrijstellingen te verlenen. Dit is een consequentie van het binnenkort vast te stellen wetsvoorstel tot wijziging van de Wro (Spoedwet), waarin geregeld is dat alleen ontheffingsmogelijkheden voor bijzondere (bijvoorbeeld niet voorziene) omstandigheden in de ruimtelijke verordening kunnen worden opgenomen.

Daarnaast bevat deze eerste herziening regelingen ten aanzien van reeds geruime tijd geleden door Provinciale Staten vastgesteld, maar nog niet in de ruimtelijke verordening opgenomen, beleid inzake bedrijventerreinen en de herstructurering van glastuinbouw.

Ook bevat deze eerste herziening een regeling ter bescherming van de molenbiotopen. Deze regeling komt in de plaats van de Gelderse Molenverordening. De Molenverordening is daarom bij de vaststelling van deze eerste herziening, ingetrokken.

Procedure

Het ontwerp van deze eerste herziening van de Ruimtelijke Verordening Gelderland heeft van 23 januari 2012 tot en met 5 maart 2012 voor een ieder ter visie gelegen. De tekst van de eerste herziening is door Provinciale Staten iets gewijzigd vastgesteld ten opzichte van de tekst die ter visie heeft gelegen. O. a. is het onderdeel detailhandel weer opgenomen en is er een verruimde regeling opgenomen ten aanzien van de vestigingsmogelijkheden op regionale bedrijventerreinen en ten aanzien van kantoorvestiging.

Informatie

De eerste herziening van de Ruimtelijke Verordening Gelderland is volgens de richtlijnen uit de Wet ruimtelijke ordening en het Besluit ruimtelijke ordening, digitaal opgesteld. Hierbij is uitgegaan van een objectgerichte opbouw van de plankaart en de planteksten. Het digitale plan is raadpleegbaar op www.ruimtelijkeplannen.nl. Het planindentificatienummer is NL.IMRO.9925.PVRVGherz1-vst1.

Daarnaast is het digitale plan tevens raadpleegbaar op www.gelderland.nl/ruimtelijkeverordening.

Verder kan op www.gelderland.nl/ruimtelijkeverordening, de tekst van de verordening, alsmede de bijbehorende kaarten en bijlagen in Pdf-format worden gedownload.

De Ruimtelijke Verordening Gelderland, eerste herziening, zal na publicatie in het Provinciaal Blad, ter inzage liggen in het informatiecentrum van het Provinciehuis, Markt 11 te Arnhem en bij de Gelderse gemeenten.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met mevrouw J. Timmerman, afdeling R&B/Ruimte, tel. (026) 359 8170

Naar boven