Logo Utrecht
Vaststelling inpassingsplan ‘Ruimte voor de Lek’ en besluiten

Gedeputeerde Staten van Utrecht maken op grond van artikel 3.8 van de Wro bekend, dat Provinciale Staten van Utrecht op 2 juli 2012 het inpassingsplan ‘Ruimte voor de Lek’ gewijzigd hebben vastgesteld. Tevens is het besluit op grond van de Ontgrondingenwet en twee besluiten op grond van de Waterwet door de bevoegd gezaginstanties vastgesteld. De besluiten doorlopen één procedure in overeenstemming met onder andere de Wet ruimtelijke ordening en de Algemene wet bestuursrecht. De besluiten met bijbehorende stukken liggen vanaf donderdag 19 juli tot en met woensdag 29 augustus 2012 ter inzage.

Achtergrond Ruimte voor de Lek

In 1993, maar vooral in 1995 heeft het Nederlandse rivierengebied te maken gehad met zeer hoge waterstanden op de rivieren. Naar aanleiding van deze hoge waterstanden en de verwachte klimaatveranderingen, heeft het kabinet in december 2000 besloten om toekomstige hoge rivierafvoeren veilig naar zee af te voeren door rivieren meer ruimte te geven. Hiervoor is de Planologische Kernbeslissing (hierna: PKB) Ruimte voor de Rivier opgesteld (vastgesteld in 2007). Ruimte voor de Rivier heeft als doelstelling om te zorgen dat de veiligheid van het rivierengebied uiterlijk in 2015 voldoet aan de wettelijke vastgestelde norm. Daarnaast is het verbeteren van de ruimtelijke kwaliteit van het gebied een belangrijke doelstelling van het programma. Het geven van meer ruimte aan de Lek bij Vianen, Nieuwegein, Houten en IJsselstein, in de praktijk ‘Ruimte voor de Lek’ genoemd, is een van de ruim 30 maatregelen van het programma Ruimte voor de Rivier.

Het inpassingsplan en de besluiten

Het inpassingsplan van de provincie Utrecht heeft betrekking op de volgende gemeenten:

  • Houten;

  • IJsselstein;

  • Nieuwegein;

  • Vianen.

In deze gemeenten komen nevengeulen in de uiterwaarden van de Bossenwaard, ’t Waalse waard, en Pontwaard & Mijnsherenwaard. In de Vianense Waard wordt een deel van de zomerkade verplaatst. De toegangsdam van het Stuweiland en de leikade van het Merwedekanaal worden verlaagd ten behoeve van rivierverruiming. Deze aanpassingen bieden de mogelijkheid om het gebied tegelijkertijd aantrekkelijker te maken door nieuwe natuur en kleinschalige recreatie.

Er zijn zienswijzen omtrent het inpassingsplan naar voren gebracht, welke mede hebben geleid tot de gewijzigde vaststelling van het inpassingsplan. Het inpassingsplan wijkt dan ook op onderdelen af van het ontwerpinpassingsplan. Een overzicht van de wijzigingen ten opzichte van het ontwerpinpassingsplan kunt u vinden bij het besluit van Provinciale Staten, dat u kunt inzien bij het inpassingsplan.

Het besluit op grond van de Ontgrondingenwet van de provincie Utrecht heeft betrekking op de benodigde ontgrondingen ten behoeve van de werkzaamheden.

De besluiten op grond van de Waterwet van het Waterschap Rivierenland en het Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden hebben betrekking op het uitvoeren van handelingen in het watersysteem en bij waterkeringen.

Alle vergunningen zijn aangevraagd door Rijkswaterstaat, Realisatieteam West.

Terinzagelegging

Het inpassingsplan ‘Ruimte voor de Lek’, en de besluiten inclusief de bijbehorende stukken liggen met ingang van donderdag 19 juli 2012 gedurende zes weken tot en met woensdag 29 augustus 2012 ter inzage. De stukken zijn in te zien:

  • bij het provinciehuis Utrecht, Archimedeslaan 6 te Utrecht (tel. 030-258 91 11);

  • bij het Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden, Poldermolen 2 te Houten (030-634 57 00);

  • bij het Waterschap Rivierenland, De Blomboogerd 1 te Tiel (tel. 0344-64 90 90);

  • bij de gemeente Houten, Onderdoor 25 te Houten (tel. 030-639 26 11);

  • bij de gemeente IJsselstein, Overtoom 1 te IJsselstein (tel. 030-686 16 11);

  • bij de gemeente Nieuwegein, Stadsplein 1 te Nieuwegein (tel. 14 030);

  • bij de gemeente Vianen, Voorstraat 30 te Vianen (tel. 0347-36 99 11);

Informeer bij de desbetreffende instanties naar de openingstijden.

De besluiten zijn eveneens te raadplegen op de website: www.provincie-utrecht.nl/actueel/bekendmakingen-0 Het digitale inpassingsplan kan geraadpleegd worden via www.ruimtelijkeplannen.nl Voor meer informatie rondom het project, kunt u de website: www.ruimtevoordelek.nl raadplegen.

De procedure

Belanghebbenden die tijdig hun zienswijzen bij het ontwerp inpassingsplan of de andere ontwerpbesluiten naar voren hebben gebracht, of belanghebbenden aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat zij daarop geen zienswijzen naar voren hebben gebracht, kunnen van 19 juli tot en met 29 augustus 2012 beroep instellen tegen het inpassingsplan, of tegen een ander bovengenoemd besluit bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Bovendien kunnen belanghebbenden beroep aantekenen, ook wanneer zij geen zienswijzen hebben ingediend, tegen de wijzigingen in de definitieve besluiten ten opzichte van de ontwerpbesluiten.

Adres:

Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State

Postbus 20019

2500 EA Den Haag

Het ondertekende beroepschrift dient tenminste te bevatten:

  • a) uw naam en adres;

  • b) de dagtekening;

  • c) een omschrijving van het besluit waartegen het beroep is gericht;

  • d) een opgave van de redenen waarom u zich niet met het besluit kunt verenigen.

Op de besluiten en plannen is de Crisis- en herstelwet (Chw) van toepassing. Deze wet bevat bijzondere procedurele bepalingen voor de beroepsprocedure. Dit heeft onder andere tot gevolg dat geen pro forma beroep kan worden aangetekend, maar dat alle beroepsgronden voor het einde van de beroepstermijn moeten worden ingediend.

Het instellen van beroep schorst de werking van de besluiten niet. Indien beroep is ingesteld, kan een verzoek worden gedaan tot het treffen van een voorlopige voorziening, bijvoorbeeld inhoudende een schorsing van het besluit. Het verzoek om een voorlopige voorziening moet worden ingediend bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Bij het verzoek moet een afschrift van het beroepschrift worden overgelegd.

Voor het indienen van een beroepschrift en/of een verzoekschrift om een voorlopige voorziening is griffierecht verschuldigd.

Vragen

Voor vragen en nadere informatie over de procedure kunt u terecht bij de provincie Utrecht, Coördinator Vergunningen Ruimte voor de Lek, de heer K.H. van Rooijen, telefoon 030-258 25 95.

Naar boven