Besluit mandatering in verband met project ‘Van WGGA naar WG’

Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden,

Gelet op het bepaalde in artikel 31, tweede lid Verordening (EG) 1107/2009;

Gelet op artikel 10:3 Algemene wet bestuursrecht, het Besluit reglement Werkwijze College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden;

Gelet op het bepaalde in:

  • Artikel 31, 44, 45 en 75 Verordening (EG) 1107/2009;

  • Artikel 4 Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden;

  • Artikel 2, aanhef en onder e) en 11 Besluit gewasbeschermingsmiddelen en biociden;

Gelet op feit dat het College in het beleidsregelbesluit ‘Van WGGA naar WG’ duidelijke beleidsregels heeft neergelegd ter invulling van zijn bevoegdheid om de voorschriften voor het gebruik en het op de markt brengen van gewasbeschermingsmiddelen en biociden te wijzigen met het oog op het gebruiksvriendelijker, eenduidiger, handhaafbaarder en leesbaarder maken van deze vooorschriften;

Besluit:

Artikel 1 – Definities

  • 1. In dit besluit wordt verstaan onder:

    a. college:

    het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden;

    b. secretaris:

    de secretaris van het college;

    c. WGGA:

    het wettelijk gebruiksvoorschrift en de gebruiksaanwijzing;

    d. WG:

    het wettelijk gebruiksvoorschrift zoals dat komt te luiden na besluitvorming op grond van het beleidsregelbesluit ‘Van WGGA naar WG’.

Artikel 2 – Mandaatverlening aan de Secretaris van het Ctgb

Het College verleent de Secretaris mandaat om namens hem, met inachtneming van het bepaalde in het beleidsregelbesluit ‘Van WGGA naar WG’, ambtshalve of op aanvraag namens het College de besluiten te nemen die direct voortvloeien uit eerdergenoemd beleidsregelbesluit, tenzij de complexiteit of de bestuurlijke dan wel juridische gevoeligheid daaraan naar oordeel van de secretaris of de voorzitter in de weg staat.

Artikel 3 Ondertekening

Een document waarmee een besluit van het college wordt vastgelegd door een daartoe krachtens mandaat bevoegde functionaris, vermeldt aan het slot:

Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden,

voor deze:

(handtekening functionaris

naam functionaris,

secretaris Ctgb)

Artikel 4 Inwerkingtreding

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin dit besluit wordt geplaatst.

Artikel 5 Citeertitel

Dit besluit wordt aangehaald als: Besluit mandatering uitvoering project ‘Van WGGA naar WG’.

Wageningen, 3 juli 2012

Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden, J.F. de Leeuw, Voorzitter.

TOELICHTING

Algemeen

Inleiding

Er is gebleken dat het huidige WGGA van gewasbeschermingsmiddelen niet altijd handhaafbaar, naleefbaar en eenduidig is. In overleg met relevante stakeholders zijn hiervoor oplossingen besproken. Naar aanleiding daarvan heeft het Ctgb voorgenomen om het huidige WGGA van gewasbeschermingsmiddelen te wijzigen.

Deze wijziging houdt in dat alle wettelijke voorschriften worden opgenomen in het WG en het Ctgb geen GA meer vaststelt. Naar aanleiding van dit voornemen is het project van ‘WGGA naar WG’ gestart. De doelstelling van het project is om een meer gebruiksvriendelijk, eenduidig, handhaafbaar en leesbaar WG op te leveren. Het WG zal hierdoor beter nageleefd kunnen worden, waardoor risico’s voor mens en milieu verder verminderd worden.

Verder zullen zaken waardoor het Ctgb op getoetst is, in dit WG duidelijker naar voren komen.

Beleidsregelbesluit

Op 7 maart 2012 heeft het college het beleidsregelbesluit inzake de uitvoering van het project ‘omzetting Wettelijk Gebruiksvoorschrift en Gebruiksaanwijzing naar een Wettelijk Gebruiksvoorschrift’ goedgekeurd en ondertekend.

Dit beleidsregelbesluit is gepubliceerd in de staatscourant op 19 maart 2012.

Uitvoering

Toelatinghouders zijn in de gelegenheid gesteld om een WG aan te leveren voor de moedertoelatingen van de herbiciden. Ingediende WG’s zijn door het Ctgb gecontroleerd. Voor de toelatingen van de toelatinghouders die een WG aangeleverd hebben bij het Ctgb geldt dat er een besluit op aanvraag komt.

Voor toelatingen waarvoor de toelatinghouder geen WG heeft ingediend, worden – met inachtneming van een zienswijzeprocedure – ambtshalve besluiten tot wijziging van het WGGA in een WG genomen.

De uitvoering van dit project brengt met zich mee dat grote aantallen toelatingen gefaseerd aangepast moeten worden. Dit gebeurt op basis van het eerdergenoemde beleidsregelbesluit ‘Van WGGA naar WG’, waarin duidelijk beschreven de criteria en werkwijze hiervoor zijn opgenomen.

Aangezien de besluitvorming, als gezegd, grote aantallen betreft en de uitvoering een overwegend gebonden karakter heeft, wordt de concrete, individuele besluitvorming die hieruit voortvloeit, uit efficiency-overwegingen neergelegd bij de Secretaris van het College; bij diens afwezigheid/verhindering is op grond van het ‘Mandaatbesluit Ctgb 2011’ de plaatsvervangend secretaris in zijn plaats te besluiten.

Naar boven