Convenant horizontaal toezicht tussen VION N.V. en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit

De partijen;

• de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (hierna te noemen NVWA), vertegenwoordigd door F.E. van Zoeren, Plaatsvervangend Inspecteur-Generaal;

• de VION N.V. (hierna te noemen VION), vertegenwoordigd door P.M.J. Beckers, directeur.

Overwegende dat

  • 1. VION op een aantal vestigingen in Nederland varkens en runderen slacht en daarbij verplicht is tot naleving van de daarop van toepassing zijnde EU-Verordeningen en nationale wet- en regelgeving.

    De belangrijkste van toepassing zijnde EU-Verordeningen en EU-Richtlijnen zijn:

    • Verordeningen (EG) 178/2002, 882/2004, 852/2004, 853/2004, 854/2004, 2073/2005, 1069/2009 en 142/2011;

    • Richtlijnen (EG) 93/119 en 64/432.

    De belangrijkste van toepassing zijnde nationale wet- en regelgeving is:

    • Gezondheids- en welzijnswet voor dieren, en dan vooral het Besluit en de Regeling doden van dieren, de Regeling dierenvervoer 2007, en het Besluit dierlijke bijproducten en de Regeling dierlijke bijproducten 2011;

    • Landbouwwet, en dan vooral de Regeling vleeskeuring.

    Alle toekomstige wetgeving op het terrein van bovengenoemde wetgeving voor zover relevant.

  • 2. De NVWA tot taak heeft het houden van toezicht op de naleving van deze wet- en regelgeving.

  • 3. VION zich ervan bewust is dat de voedselveiligheid, het dierenwelzijn, de diergezondheid en de veiligheid met betrekking tot dierlijke bijproducten met inachtname van voornoemde wet- en regelgeving gewaarborgd dienen te worden en VION hiertoe een deugdelijk bedrijfsvoerings-, kwaliteits- en HACCP-systeem heeft opgezet.

  • 4. Partijen er naar streven om op basis van wederzijds vertrouwen afspraken te maken om een goede naleving van de relevante wet- en regelgeving te borgen en de risico’s met betrekking tot voedselveiligheid, dierlijke bijproducten, dierenwelzijn en diergezondheid zo veel mogelijk te beheersen.

  • 5. Partijen daarbij wensen te komen tot een effectieve en efficiënte werkwijze. Zij streven naar een permanent actueel inzicht in relevante gebeurtenissen en een snelle standpuntbepaling, teneinde de rechtszekerheid te vergroten. Partijen streven ernaar de toezichtlast te verminderen.

  • 6. De NVWA voornemens is om in het licht van vorenstaande bij slachterijen van VION die aan de door de NVWA daartoe vastgestelde randvoorwaarden voldoen een nieuwe vorm van toezicht toe te passen met gebruikmaking van Continous Control Monitoring (CCM). CCM is een toezichtsinstrument dat de toezichthouder doorlopend informatie geeft over het functioneren van het systeem waarmee het bedrijf de relevante risico’s beheerst en de naleving van wet- en regelgeving borgt.

  • 7. Deze nieuwe vorm van toezicht met gebruikmaking van CCM zal leiden tot een substantiële vermindering van het aantal uren toezicht door de NVWA, bij ten minste een gelijkblijvende kwaliteit van naleving, risicobeheersing en toezicht.

  • 8. Aan deze nieuwe vorm van toezicht voor VION kosten verbonden zijn, bijvoorbeeld voor de diensten van de intermediair, en VION deze kosten verwacht terug te verdienen door lagere toezichtslasten.

Komen het volgende overeen

Artikel 1. Doel en uitgangspunten

  • 1. De NVWA sluit convenanten af met bedrijven die hebben aangetoond dat zij hun wettelijke (en vrijwillig aangegane bovenwettelijke) verplichtingen naleven en die gemotiveerd zijn om risico’s voor consumenten en burgers te beheersen.

  • 2. Partijen baseren hun onderlinge relatie op transparantie, begrip en vertrouwen.

  • 3. Rechten en verplichtingen op basis van wet- en regelgeving zijn en blijven zonder enige beperking van toepassing.

  • 4. Dit convenant heeft betrekking op alle voor de slachterijen van VION van toepassing zijnde wet- en regelgeving, zowel de huidige als de toekomstige wetgeving, waarvoor de NVWA is aangewezen als toezichthouder.

  • 5. Partijen kiezen hierbij voor een ontwikkelmodel, waarbij het convenant op het moment van afsluiten betrekking heeft op één slachterij van VION en op een deel van de van toepassing zijnde wet- en regelgeving, en de intentie is dit stapsgewijs uit te breiden naar alle slachterijen van VION en naar alle van toepassing zijnde wet- en regelgeving waarvoor de NVWA is aangewezen als toezichthouder.

    Bijlage 1 bij dit convenant bevat een overzicht van de VION-slachterijen waarop dit convenant van toepassing is.

    De afspraken in dit convenant kunnen tevens tot verplichtingen leiden voor andere bedrijfsonderdelen van VION; deze bedrijfsonderdelen staan eveneens vermeld in bijlage 1.

  • 6. In dit convenant worden de uitgangspunten en de wijze waarop partijen met elkaar om wensen te gaan, vastgelegd.

  • 7. De onderstaande verplichtingen voor VION en NVWA staan concreet uitgewerkt in het in bijlage 2 bij dit convenant opgenomen protocol. Dit protocol wordt beheerd door VION en kan worden aangepast met instemming van beide partijen.

    Indien sprake is van wijziging van wet- en regelgeving met betrekking tot de toezichtfunctie van de NVWA welke van invloed is op de inhoud van het protocol, overlegt de NVWA een voorstel tot wijziging van het protocol. VION neemt dit voorstel na overleg met de NVWA over in het protocol.

    Indien sprake is van wijziging van wet- en regelgeving met betrekking tot de rol van VION als producent welke van invloed is op de inhoud van het protocol, overlegt VION een voorstel tot wijziging van het protocol. Na goedkeuring van de NVWA wordt dit voorstel overgenomen in het protocol1.

Artikel 2. Verplichtingen VION

  • 1. Draagt zorg voor een deugdelijk functionerend systeem van interne beheersing, interne controle en externe controle met als doel het naleven van de Europese en Nederlandse wet- en regelgeving.

  • 2. Neemt expliciet haar verantwoordelijkheid voor de naleving van de voorschriften op het gebied van voedselveiligheid, dierlijke bijproducten, dierenwelzijn en diergezondheid , bepaalt regelmatig de risico’s van haar producten en activiteiten voor genoemde gebieden, en streeft aantoonbaar naar beheersing en vermindering van deze risico’s.

  • 3. Heeft de inspanningsverplichting om het percentage afwijkingen en overtredingen van de in lid 2 genoemde voorschriften elk jaar in redelijkheid verder te verminderen.

  • 4. Meldt tijdig aan de NVWA wijzigingen in het bedrijfsvoeringssysteem en voor zover relevant belangrijke wijzigingen in bestuur, management en organisatie.

  • 5. Zorgt voor het tijdig melden van incidenten, dat wil zeggen op een zodanig moment dat de NVWA in staat is om haar wettelijke rol te vervullen.

  • 6. Wijst voor het onderhouden van de contacten met de NVWA een vaste contactpersoon aan op het niveau van VION hoofdkantoor en op het niveau van de VION slachterijen waarvoor toezicht met gebruikmaking van CCM is ingevoerd.

  • 7. Levert ten behoeve van CCM bedrijfsgegevens aan een onafhankelijke intermediair, en stelt bij overschrijding van bepaalde normen een oorzaakanalyse met plan van aanpak op. De aan te leveren gegevens, de frequentie van aanlevering, de grenswaarden, de rekenregels die de intermediair op deze gegevens toepast, de informatie die de intermediair aan de NVWA levert, het bijbehorende toezicht en overige randvoorwaarden staan in het bij in artikel 1 lid 7 genoemde protocol.

  • 8. Kiest voor de gegevensuitwisseling die nodig is voor deze nieuwe vorm van toezicht een onafhankelijke intermediair, die aan de eisen van de NVWA voldoet en die de mogelijkheid biedt voor andere bedrijven om onder dezelfde technisch inhoudelijke voorwaarden aan te sluiten2, en neemt de kosten van de dienstverlening van deze intermediair voor zijn rekening.

Artikel 3. Verplichtingen NVWA

  • 1. Stemt de vorm en intensiteit van zijn toezicht af op de kwaliteit van de interne beheersing, interne controle en externe controle en de mate van naleving van de van toepassing zijnde wet- en regelgeving.

  • 2. Bespreekt met VION de relevante zaken (de van toepassing zijnde wet- en regelgeving en de naleving daarvan door VION), waarbij vanuit haar optiek mogelijk verschil in inzicht kan ontstaan.

  • 3. Wijst voor het onderhouden van de contacten met VION hoofdkantoor en voor iedere VION slachterij waarvoor toezicht met gebruikmaking van CCM is ingevoerd een vaste contactpersoon aan.

    De NVWA meldt tijdig aan VION relevante wijzigingen bij voornoemde contactpersonen.

  • 4. Past bij de slachterijen van VION die aan de randvoorwaarden voldoen een nieuwe vorm van toezicht met gebruikmaking van CCM toe.

    De in te zetten toezichtsinstrumenten staan in het in artikel 1 lid 7 genoemde protocol.

Artikel 4. Aanvullende afspraken

  • 1. Dit convenant heeft uitsluitend werking in de onderlinge verhouding tussen Partijen.

  • 2. Dit convenant heeft mede betrekking op lichamen waarin en op activiteiten waarover VION zeggenschap heeft. Partijen hebben in overleg vastgesteld welke lichamen en activiteiten dit betreft. Deze staan vermeld in bijlage 1. Indien de reikwijdte van dit convenant naar andere dan de in lid 1 genoemde lichamen en activiteiten wordt uitgebreid zullen Partijen een nieuwe bijlage 1 opstellen en ondertekenen.

  • 3. Wanneer één van de Partijen constateert dat de afspraken uit dit convenant of uit het bijbehorende protocol door de ander redelijkerwijs niet voldoende worden nagekomen, streven Partijen ernaar dit in onderling overleg te herstellen met tijdsgebonden afspraken over acties en/of maatregelen.

  • 4. Lid 3 van dit artikel laat onverlet dat de NVWA kan handhaven bij overtreding van wet- en regelgeving.

  • 5. De contactpersonen van Partijen overleggen over de uitvoering van dit convenant regelmatig, zo vaak als één der Partijen dit nodig acht, maar ten minste één keer per jaar.

  • 6. Partijen gaan vertrouwelijk om met de informatie die op grond van dit convenant tussen Partijen wordt uitgewisseld, tenzij wettelijk anders is voorgeschreven.

  • 7. Dit convenant wordt gepubliceerd in de Staatscourant en op de website van de NVWA. Tevens publiceert de NVWA de bedrijfsnaam van VION op haar internetsite in een lijst van bedrijfsnamen met wie de NVWA een convenant heeft afgesloten. Ook VION heeft de mogelijkheid de totstandkoming van dit convenant te publiceren.

Artikel 5. Looptijd, wijziging, geschillen en beëindiging

  • 1. Dit convenant treedt in werking door ondertekening door beide partijen. Dit convenant wordt gesloten voor onbepaalde tijd.

  • 2. Het convenant kan tussentijds met instemming van beide partijen worden bijgesteld.

  • 3. In geval van een geschil in verband met dit convenant, waaronder tevens begrepen de interpretatie en uitvoering van het convenant (inclusief protocol), streven partijen ernaar om het geschil in onderling overleg in der minne te regelen. Van een geschil is sprake zodra ten minste één van de partijen dat stelt.

  • 4. Indien één van de partijen dit convenant wil beëindigen, zal zij de redenen vooraf schriftelijk kenbaar maken aan de andere partij. Daarnaast vindt beëindiging niet eerder plaats dan na mondeling overleg, indien ten minste één der partijen daarop prijs stelt. Daarna kan dit convenant met onmiddellijke ingang worden beëindigd.

Aldus in tweevoud overeengekomen en getekend te Utrecht, 27 januari 2012

VION N.V., w.g P.M.J. Beckers.

NVWA, w.g. F.E. van Zoeren.

BIJLAGE 1 VION-SLACHTERIJEN WAAROP DIT CONVENANT BETREKKING HEEFT EN ANDERE VION-BEDRIJVEN WAARVOOR VERPLICHTINGEN GELDEN IN HET KADER VAN DIT CONVENANT

Deelnemende slachterijen

Activiteit

Ingangsdatum

VION, Boxtel

Varkensslachterij

1 februari 2012

Andere VION-bedrijven

Activiteit

Ingangsdatum

Rendac, Son

Verwerker van dierlijke bijproducten

1 februari 2012


X Noot
1

Bij het afsluiten van dit convenant geldt het ‘Ontwerp Toezicht met gebruikmaking van CCM’ als protocol. Op basis van dit ontwerp wordt een pilot uitgevoerd. Na deze pilot wordt een protocol opgesteld.

X Noot
2

In de stuurgroep VTV en daarna in de stuurgroep VRV wordt nog gesproken over het beheer van de digitale infrastructuur.

Naar boven