Logo Gelderland
Ontwerpbesluiten voor het project ‘Regelwerk Pannerden’

Achtergrond

In 2006 hebben de Tweede en Eerste Kamer met de Planologische Kernbeslissing Ruimte voor de Rivier (PKB) ingestemd. Het gaat om een pakket van maatregelen dat als doel heeft de grote rivieren meer ruimte te geven en zo de veiligheid van de woon- en leefomgeving langs de grote rivieren te verbeteren. De uitvoering van de maatregelen heeft effect op de waterverdeling bij de splitsing tussen de Waal en het Pannerdensch Kanaal. Het project ‘Regelwerk Pannerden’ is een noodzakelijke maatregel om bij uitvoering van het PKB-programma de afvoerverdeling gelijk te houden.

Ter inzage ontwerpbesluiten

Ten behoeve van de realisatie van dit werk is een aantal besluiten nodig. Van donderdag 7 juni 2012 tot en met woensdag 18 juli 2012 liggen de volgende uitvoeringsbesluiten (cluster 2) ter inzage:

  • de ontwerp omgevingsvergunning op grond van de Wabo;

  • de ontwerp watervergunning op grond van de Waterwet.

Tijdens de inzage periode kunt u uw zienswijze op deze ontwerpbesluiten indienen.

In de periode van 31 mei 2012 tot en met 11 juli 2012 liggen de volgende definitieve besluiten van de hoofdvergunningen (cluster 1) ter inzage:

  • het Projectplan op grond van de Waterwet;

  • de vergunning op grond van de Natuurbeschermingswet 1998;

  • het besluit op grond van de Flora- en faunawet.

Het voornemen

Het project ligt aan de rechteroever van het Pannerdensch Kanaal enkele kilometers stroomafwaarts van de Pannerdensche Kop, het splitsingspunt tussen de Waal en het Pannerdensch Kanaal. Het project bestaat uit het slopen van de huidige vaste overlaat, de aanleg van een regelbare overlaat (regelwerk) – een betonnen constructie met een lengte van 175 meter en bestaand uit staanders van ongeveer 6 meter hoog waartussen betonnen planken kunnen worden geplaatst – ten noorden van de huidige overlaat en uit de verhoging van de Zorgdijk van 12 meter +NAP naar 14 meter +NAP in het zuidwesten over een lengte van 90 meter en uit een mogelijke versterking van de Zorgdijk. Het project ligt in de gemeente Rijnwaarden, ter hoogte van Pannerden.

Het project moet een toekomstvaste afvoerverdeling tussen Waal (2/3) en Pannerdensch Kanaal (1/3) garanderen door vervanging van de vaste overlaat door een instelbaar regelwerk. Deze afvoerverdeling is opgenomen in de Regeling veiligheid primaire waterkeringen, berustend op Waterwet art. 2.3, eerste lid en 2.12 vierde lid.

Hoe komt u aan meer informatie?

Op de volgende locaties kunnen alle stukken op werkdagen en op de daar gebruikelijke openingstijden worden ingezien:

  • het gemeentehuis van de gemeente Rijnwaarden, Markt 5 te Lobith;

  • het kantoor van Waterschap Rijn en IJssel, Liemersweg 2 (ingang aan de Energieweg) te Doetinchem;

  • het kantoor van Rijkswaterstaat Dienst Oost-Nederland, Eusebiusbuitensingel 66 te Arnhem;

  • het provinciehuis van de provincie Gelderland, Markt 11 te Arnhem.

De besluiten zijn ook in te zien en te downloaden via de website www.coordinatiegelderland.nl → klik ‘Kantoor Pannerden’ → klik ‘Ter inzage Vergunningen en Ontheffingen’ → klik ‘Vergunningen en Ontheffingen 2e cluster’.

Heeft u inhoudelijk vragen of wilt u nadere informatie over het project, dan kunt u terecht bij Rijkswaterstaat Oost-Nederland, Omgevingsmanager Regelwerk Pannerden, de heer R.B.A. Blankvoort (telefoon 026-3688911).

Heeft u vragen over de procedure, dan kunt u terecht bij de provincie Gelderland, Coördinator Procedures Regelwerk Pannerden, de heer A.M. Kwakkernaat (telefoon 026-3598381).

Hoe kunt u zienswijzen indienen?

In de periode van 7 juni 2012 tot en met 18 juli 2012 kunt u uw zienswijze indienen, bij voorkeur schriftelijk of anders mondeling. In geval van een schriftelijke zienswijze dienen het zaaknummer 2012-000980 en het ontwerpbesluit waarop de zienswijze betrekking heeft, te worden vermeld.

Stuur uw schriftelijke zienswijze naar de provincie Gelderland als coördinerende instantie:

Gedeputeerde Staten van Gelderland

t.a.v. de heer A.M. Kwakkernaat,

Coördinator Procedures Regelwerk Pannerden

Postbus 9090,

6800 GX ARNHEM

Voor het indienen van een mondelinge zienswijze kunt u, binnen de gestelde termijn van zes weken, contact opnemen met de provincie Gelderland, Coördinator Procedures Regelwerk Pannerden, de heer A.M. Kwakkernaat (telefoon 026-3598381).

Wat gebeurt er met uw zienswijze?

Alle zienswijzen worden doorgestuurd naar de desbetreffende bevoegde gezaginstanties. De zienswijzen worden door de betreffende instanties betrokken bij de vaststelling van de definitieve besluiten. Tegelijkertijd met het bekendmaken van de definitieve besluiten wordt iedereen die een zienswijze heeft ingediend, geïnformeerd over wat daarmee is gedaan.

Alleen een belanghebbende die een zienswijze heeft ingediend kan later tegen de vaststelling van die besluiten beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Dit is niet vereist als het redelijkerwijs niet mogelijk was een zienswijze in te dienen, bijvoorbeeld als het definitieve besluit ten opzichte van het ontwerp gewijzigd wordt vastgesteld.

Arnhem, 6 juni 2012

Gedeputeerde Staten van Gelderland.

Naar boven