De ontwerplegger voor Rijkswaterstaatswerken is opgesteld U kunt uw mening geven

Rijkswaterstaat heeft de ontwerplegger vastgelegd voor rijkswaterstaatswerken. De Waterwet regelt de legger-plicht voor alle waterstaatswerken. Een legger geeft de norm aan waar waterstaatswerken naar ligging, vorm,

afmeting en constructie aan moeten voldoen.

In 2009 heeft Rijkswaterstaat de leggers van de primaire – grotere – waterkeringen al vastgelegd. Nu gebeurt dit in de legger rijkswaterstaatswerken voor de overigewaterstaatswerken.

Voor enkele grote en dynamische wateren (Noordzee, Waddenzee, Westerschelde, Eems-Dollard en IJsselmeer) geldt een vrijstelling van de leggerplicht. Het IJsselmeer is onverplicht wel opgenomen.

De ontwerplegger

Rijkswaterstaat heeft ervoor gekozen deze ontwerplegger een digitale vorm te geven. In de ontwerplegger zijn de vaarwegen, kunstwerken, stroomgeleidingswerken, oevers en andere dan primaire waterkeringen opgenomen die in beheer bij het Rijk zijn. Deze legger omvat alle rijkswateren: rivieren, meren, overgangswateren en kanalen.

Deze ontwerplegger bestaat uit een formeel besluit en een digitaal geografisch datasysteem. Hierin is informatie opgenomen over waar de waterstaatswerken aan moeten voldoen. Beide zijn online beschikbaar via www.RWS.nl en te raadplegen via de RWS-mapviewer.

U mag uw mening geven

U mag uw mening geven over de ontwerplegger.

In uw zienswijze kunt u ingaan op alle onderdelen van de ontwerplegger.

We stellen het op prijs als u aangeeft op welk deel van de legger u reageert en uw zienswijze onderbouwt met argumenten.

U kunt, bijvoorbeeld, ingaan op de volgende punten:

  • Staan er naar uw mening onjuistheden in de ontwerplegger?

  • Zijn er zaken en/of belangen over het hoofd gezien?

  • Wordt u geraakt in uw belang? Zo ja, kunt u dat toelichten?

Hoe kunt u reageren?

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kunt u uw zienswijze geven vanaf 31 mei tot en met 11 juli 2012. Wij ontvangen uw zienswijze bij voorkeur digitaal. Dat kan via www.centrumpp.nl. U kunt ons ook schrijven: Centrum Publieksparticipatie, ontwerplegger rijkswaterstaatswerken, Postbus 30316, 2500 GH Den Haag.

Wilt u uw zienswijze mondeling geven? Dat kan via het Centrum Publieksparticipatie.

Alleen belanghebbenden die ook een zienswijze op de ontwerplegger hebben ingediend kunnen later in beroep gaan tegen de vastgestelde legger.

Waar vindt u meer informatie?

Uitgebreide informatie over de ontwerplegger is beschikbaar op www.centrumpp.nl onder het kopje ‘actuele zienswijzeprocedures’. Hier vindt u onder andere de link naar de digitale ontwerplegger. Daarnaast vindt u informatie over de manier waarop het publiek wordt betrokken bij de totstandkoming van de ontwerplegger en wat er verder gebeurt.

Inzien

Een papieren versie (print) van de complete ontwerplegger kunt u inzien van 31 mei tot en met 11 juli 2012 bij het hoofdkantoor van Rijkswaterstaat in Den Haag (Koningskade 4). Daar ligt de complete ontwerplegger. Bij alle hoofdvestigingen van de regionale diensten van Rijkswaterstaat (met uitzondering van Dienst Noordzee) liggen alleen het deel van de ontwerplegger van de betreffende regio ter inzage.

Contact

Hebt u na het bezoeken van de websites nog vragen over de ontwerplegger? Dan kunt u bellen met Rijkswaterstaat 0800 8002 (gratis). Voor vragen over de procedure kunt u terecht bij het Centrum Publieksparticipatie, telefoon 070 456 80 16.

Naar boven