Beschikking van de Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 25 mei 2011, nr. G&VW/GW/2011/3487, tot wijziging van de Aanwijzingsbeschikking d.d. 6 december 2007, nr. ARBO/KON/2007/38387 (niet gepubliceerd) Nederlands Centrum voor Beroepsziekten

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

Gelet op artikel 9, derde lid van de Arbeidsomstandighedenwet;

Het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten van het Academisch Medisch Centrum te Amsterdam, verder te noemen het NCvB, is bij voornoemd besluit aangewezen als de instelling waar arbodiensten en bedrijfsartsen melding moeten doen van een bij een werknemer aangetoonde beroepsziekte.

Gelet op de omzetting van de subsidierelatie naar een contract met het NCvB met ingang van 1 januari 2011 is de tekst van de Aanwijzingsbeschikking Nederlands Centrum voor Beroepsziekten gewijzigd en geactualiseerd.

Besluit:

Artikel 1 Taken

Het registreren van de gemelde beroepsziekten

Het NCvB rangschikt de meldingen naar diagnose, geboortejaar, geslacht, spreiding over beroepen en spreiding over bedrijfstakken. Het ontwikkelen en onderhouden van registratierichtlijnen beroepsziekten behoort tevens tot de taken.Dit gebeurt op basis van wetenschappelijke literatuur en ervaringen uit de praktijk.

Het communiceren met melders

Het NCvB onderhoudt intensief contact met arbodiensten en bedrijfsartsen over het melden van beroepsziekten.

Het kwantitatief en kwalitatief analyseren van de gegevens

Het NCvB analyseert de gegevens ten behoeve van het genereren van beleidsinformatie voor o.a. arboprofessionals, werkgevers- en werknemersorganisaties, brancheorganisaties en de overheid.

Het verspreiden van kennis

Het NCvB bevordert de herkenning van beroepsziekten door kennisvergaring en kennisverspreiding over beroepsziekten aan o.a. overheid, arboprofessionals, werkgevers- en werknemersorganisaties en brancheorganisaties. Hierbij wordt gebruik gemaakt van wetenschappelijke en maatschappelijke ontwikkelingen. Het NCvB ontwikkelt instrumenten om nieuwe arbeidsgerelateerde gezondheidseffecten te signaleren. Indien het vermoeden bestaat dat er sprake is van een nieuw arbeidsrisico dient dit signaal voldoende onderbouwd te worden en dienen relevante partijen te worden geïnformeerd.

Het maken van rapportages, publicaties en overzichten

Het NCvB brengt jaarlijks verslag uit aan het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW), binnen zes maanden na afloop van het kalenderjaar, dus vóór 1 juli. De verslaglegging vindt plaats in de vorm van het rapport ‘Beroepsziekten in cijfers’. Het rapport wordt vastgesteld na overleg met de medewerkers van de directie Gezond en Veilig Werken van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Een deel van de gegevens in het rapport zal worden gebruikt voor de Arbobalans.

Daarnaast brengt het NCvB (thema- en branchegerichte) publicaties uit, onderhoudt verschillende websites en verzorgt lezingen. Op verzoek van SZW stelt het NCvB tussentijds overzichten op. Het NCvB draagt er zorg voor dat gegevens en rapportages op een zodanige wijze worden gepresenteerd dat geen enkele relatie kan worden gelegd naar individuele werknemers en werkgevers.

Artikel 2 Werkwijze

De taken en de werkwijze van het NCvB worden jaarlijks -in overleg met medewerkers van de directie Gezond en Veilig Werken van SZW- vastgelegd in het Jaarplan. In overleg met deze medewerkers van SZW wordt gewerkt aan verbetering van de meldingen en van de betrouwbaarheid van de monitorgegevens. Omdat er sprake is van een onderrapportage door bedrijfsartsen is het registratiesysteem aangevuld met een Peilstation Intensieve Melding-2, waarin met een representatieve groep melders een betrouwbaarder beeld van het vóórkomen van beroepsziekten in Nederland wordt verkregen.

Artikel 3 Vergoeding

Het NCvB ontvangt jaarlijks - nadat het door het NCvB ingediende jaarplan door SZW is goedgekeurd- een nader vast te stellen bedrag ter dekking van de kosten die met de onder punt 1 genoemde werkzaamheden gemoeid zijn. Het jaarplan en de begroting dienen jaarlijks op basis van de aanwijzingsbeschikking en offerteaanvraag vóór 1 december van het voorafgaande jaar te worden ingediend.

Artikel 4 Aanpassing/hernieuwing aanwijzing

Mede op basis van de uitkomst van een evaluatieonderzoek is beoordeeld of het NCvB per 1 januari 2012 opnieuw voor aanwijzing in aanmerking komt. Indien per 1 januari 2012 geen hernieuwde aanwijzing zal plaatsvinden had SZW dit vóór 1 januari 2011 aan het NCvB kenbaar moeten maken. Indien het NCvB voor de periode vanaf 1 januari 2012 opnieuw wordt aangewezen zal dit uiteraard schriftelijk worden gemeld.

Mochten de uit de wet voortvloeiende taken in de loop van de periode waarvoor het NCvB is aangewezen wijzigen of anderszins aanleiding bestaan tot aanpassing van deze aanwijzing, dan kan deze beschikking door SZW worden herzien.

Deze beschikking treedt in werking met terugwerkende kracht tot 1 januari 2011 en is geldig tot 1 januari 2012.

Deze beschikking zal in de Staatscourant worden geplaatst.

Hoogachtend,

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

namens deze:

R.O. Triemstra,

wnd. Directeur Gezond en Veilig Werken

Overeenkomstig de Algemene wet bestuursrecht kan tegen deze beschikking schriftelijk bezwaar worden gemaakt door degene wiens belang rechtstreeks bij deze beschikking betrokken is. Daartoe moet binnen zes weken na de dag van verzending van deze beschikking een bezwaarschrift worden ingediend bij de Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, t.a.v. de Directie Wetgeving, Bestuurlijke en Juridische Aangelegenheden, Bureau Ondersteuning Bezwaar en Beroep, Postbus 90801, 2509 LV Den Haag.

Het bezwaarschrift dient te worden ondertekend en ten minste te bevatten de naam en adres van de indiener, de dagtekening, een omschrijving van deze beschikking alsmede de reden(en) waarom de beschikking niet juist wordt gevonden. Verzocht wordt bij het bezwaarschrift een kopie van deze beschikking en eventuele andere op de zaak betrekking hebbende stukken te voegen. Het bezwaar schort de werking van deze beschikking niet op.

Naar boven