Ondermandaat wijkverboden Rotterdam

De korpschef van de politieregio Rotterdam-Rijnmond,

Gezien het mandaatbesluit van de burgemeester van Rotterdam d.d. 21 februari 2011 (kenmerk 315892), waarbij de bevoegdheden, verband houdende met het nemen en uitreiken van besluiten tot wijkverboden als bedoeld in artikel 2.10.1 van de Algemene Plaatselijke Verordening Rotterdam 2008 aan hem zijn gemandateerd, zomede de Beleidsregel wijkverboden artikel 2.10.1 APV Rotterdam 2010;

Gelezende in het mandaatbesluit neergelegde toestemming van de burgemeester om voornoemde bevoegdheden via ondermandaat op te dragen aan andere functionarissen van de politieregio Rotterdam-Rijnmond;

Overwegende dat het, ter bevordering van een effectieve en efficiënte bedrijfsvoering, gewenst is de hem gemandateerde bevoegdheden van de burgmeester via ondermandaat op te dragen aan de onder verantwoordelijkheid van de districtschefs werkzame:

  • hulpofficieren van justitie, voor zover het betreft het opleggen van wijkverboden voor de duur van 14 en 30 dagen of een wijkverbod bij een B en C evenement voor de duur van het evenement, dan wel maximaal 3 dagen;

  • executieve politieambtenaren in de rang van politiesurveillant en hoger, alsmede de aspirant, voor zover het betreft het opleggen van een wijkverbod voor de duur van 3 dagen;

Gelet op (onderdeel 3 van) het mandaatbesluit wijkverboden Rotterdam en afdeling 10.1.1 van de Algemene wet bestuursrecht;

Besluit:

Artikel 1 Begripsbepalingen

In dit besluit wordt verstaan onder:

1. APV:

de Algemene Plaatselijke Verordening van de gemeente Rotterdam.

2. burgemeester:

burgemeester van Rotterdam.

3. districten:

de districten Waterweg-Noord, Rotterdam-West, Centrum, Noord, Oost, Feijenoord-Ridderster en Zuid, voor zover zij geheel of gedeeltelijk binnen het grondgebied van de gemeente Rotterdam zijn gelegen.

4. korpschef:

de korpschef als bedoeld in artikel 25, eerste lid, van de Politiewet 1993, in casu de korpschef van de politieregio Rotterdam-Rijnmond.

5. hulpofficieren:

de hulpofficieren van justitie, in dienst van de politieregio Rotterdam-Rijnmond en werkzaam of ingezet in de districten als bedoeld in dit besluit.

6. executieve politieambtenaren:

de ambtenaren, aangesteld voor de uitvoering van de politietaak als bedoeld in artikel 1, eerste lid, onder b en c, van het Besluit algemene rechtspositie politie, voor zover zij werkzaam of ingezet zijn in districten als bedoeld in dit besluit.

7. mandaatbesluit:

het mandaatbesluit wijkverboden Rotterdam, vastgesteld door de burgemeester van de gemeente Rotterdam d.d. 21 februari 2011 (kenmerk: 315982).

8. beleidsregel:

de bij het mandaatbesluit gevoegde beleidsregel wijkverboden artikel 2.10.1 APV Rotterdam 2010.

Artikel 2 Omvang ondermandaat wijkverboden

  • 1. De executieve politieambtenaren werkzaam bij of ingezet in de districten zijn bevoegd om op grond van artikel 2.10.1 APV, krachtens het Besluit mandaat, volmacht en machtiging burgemeester 2011, namens de korpschef een wijkverbod van 3 dagen op te leggen

  • 2. De hulpofficieren werkzaam bij of ingezet in de districten zijn bevoegd om op grond van artikel 2.10.1. APV, krachtens het Besluit mandaat, volmacht en machtiging burgemeester 2011, namens de korpschef een wijkverbod voor de duur van 14 en 30 dagen en een wijkverbod bij een B en C evenement op te leggen.

  • 3. Voor een B en C evenement kan alleen een wijkverbod voor de duur van het evenement, dan wel maximaal 3 dagen worden opgelegd.

  • 4. Indien een wijkverbod wordt opgelegd terwijl al een wijkverbod geldt, gaat het nieuwe wijkverbod in na afloop van het eerder opgelegde wijkverbod. Gedurende de looptijd van het wijkverbod kan slechts één keer een nieuw wijkverbod worden opgelegd.

  • 5. Indien een wijkverbod voor de duur van 3 dagen, 14 dagen of 30 dagen wordt opgelegd, geldt deze voor het gebied dat begrensd wordt door de grenzen van het politiewijkteam, waarbinnen de overtreding heeft plaatsgevonden.

Artikel 3 Instructies

  • 1. Alle in ondermandaat genomen besluiten dient de volgende ondertekening te bevatten:

    de burgemeester van Rotterdam, namens deze, de korpschef van de politieregio Rotterdam-Rijnmond, voor deze, <rang> van de politie Rotterdam-Rijnmond <naam>.

  • 2. Bij de uitoefening van het ondermandaat bedoeld in artikel 2 nemen de executieve politieambtenaren respectievelijk de hulpofficieren de bij het mandaatbesluit gevoegde beleidsregel in acht.

  • 3. De korpschef kan met het oog op de uitoefening van het ondermandaat aanvullende instructies geven.

Artikel 4 Informatie

  • 1. De districtschefs van de betrokken districten informeren in het viermaandelijkse districtschefoverleg aan de korpschef over de uitoefening van de door hem ondergemandateerde bevoegdheden.

  • 2. Indien de aard en/of omstandigheden zulks indiceren, neemt de betrokken hulpofficier, via de districtschef, het initiatief de korpschef vooraf te informeren omtrent het opleggen van een wijkverbod van 14 of 30 dagen.

  • 3. Indien een wijkverbod van 30 dagen opgelegd is wordt, via de districtschef, de korpschef op de hoogte gesteld, die op zijn beurt de burgemeester daarvan op de hoogte stelt.

  • 4. Indien bij een B of C evenement een wijkverbod opgelegd wordt voor de duur van het evenement dan wel voor maximaal 3 dagen wordt direct na het evenement, via de districtschef, de korpschef geïnformeerd, die op zijn beurt de burgemeester daarvan op de hoogte stelt.

  • 5. De voorgaande leden laten het bepaalde in de beleidsregel ter zake van het informeren van de burgemeester door middel van een jaarrapportage onverlet.

Artikel 5 Intrekking eerder besluit

Het besluit ‘Besluit machtiging en ondermandaat gebiedsontzeggingen Rotterdam 2009 van 9 november 2009 wordt ingetrokken.

Artikel 6 Bekendmaking

Dit besluit wordt bekendgemaakt via publicatie in de Staatscourant. Tevens zal dit besluit ter inzage liggen in de mediatheek aan het hoofdbureau van politie te Rotterdam.

Artikel 7 Inwerkingtreding / terugwerkende kracht

Dit besluit treedt in werking onmiddellijk nadat het is vastgesteld en werkt terug tot 1 januari 2011.

Artikel 8 Citeertitel

Dit besluit kan worden aangehaald als ‘Ondermandaat wijkverboden Rotterdam 2011’.

Aldus vastgesteld op31 maart 2011

De korpschef van de politieregio Rotterdam-Rijnmond,

F. Paauw.

Naar boven