Kennisgeving van het Participatieplan voor het opstellen van een Rijksstructuurvisie en Plan MER voor het Rijk-Regioprogramma Amsterdam-Almere-Markermeer

De minister van Infrastructuur en Milieu en de staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie maken bekend dat zij voornemens zijn een Rijksstructuurvisie en een Plan MER (Milieueffectrapport) op te stellen ten behoeve van het Rijk-Regioprogramma Amsterdam-Almere-Markermeer. Om te komen tot de Rijksstructuurvisie en Plan MER nodigen minister en staatssecretaris u nadrukkelijk uit om mee te denken.

Het programma

Eind 2009 heeft het kabinet de Randstadbesluiten Amsterdam-Almere-Markermeer (RAAM) uitgebracht. In deze brief staat de ambitie om in de regio een drievoudige ontwikkeling te realiseren op het gebied van verstedelijking, bereikbaarheid en natuur/water. Er is een principebesluit genomen tot een primair westelijke ontwikkeling van Almere, inclusief een IJmeerlijn en ecologische verbetering van het Markermeer en IJmeer, mits de kosten-baten verhouding substantieel verbetert en de financiële consequenties voor de overheid aanzienlijk worden verminderd. Daarnaast wordt ingezet op een minder intensieve ontwikkeling aan de oostkant van Almere en op meer variatie aan woonmilieus in Almere.

De komende twee jaar wordt gewerkt aan een optimalisatie van de plannen en vervolgens wordt hierover besloten.

Eind 2012 stelt het kabinet naar verwachting een concept Rijksstructuurvisie voor het gebied vast. Een deel van dit gebied maakt onderdeel uit van de ecologische hoofdstructuur. In de concept Rijksstructuurvisie zal het rijksbeleid voor deze regio worden vastgelegd. Het is daarmee het ruimtelijke, bestuurlijke en financiële kader voor de verdere uitwerking van de gebiedsontwikkeling. Ten behoeve van de besluitvorming wordt ook een Plan MER opgesteld om de milieueffecten in beeld te brengen. Daarnaast wordt een maatschappelijke kosten-baten-analyse (MKBA) uitgevoerd.

De publieksparticipatie

Het Participatieplan is vanaf 4 maart 2011 beschikbaar en bevat een beschrijving wanneer en waarover de omgeving wordt betrokken. Voor het brede publiek worden negen participatiemomenten genoemd, waarbij de nadruk ligt op de volgende twee:

  • 1) Deze aankondiging Rijksstructuurvisie en Plan MER, waarbij u aan kunt geven wat u vindt van het voorgestelde participatieproces en hoe u verder betrokken wilt worden (maart 2011)

  • 2) Oplevering onderzoeksresultaten en plannen t.b.v. de concept Rijksstructuurvisie, waarbij u kunt reageren op de inhoud en de alternatieven die voorliggen (vanaf derde kwartaal 2012).

De komende twee jaar wordt er, in samenhang met de publieksparticipatie, een traject met maatschappelijke partijen georganiseerd. Als u in de periode tussen de twee genoemde momenten betrokken wilt worden, kunnen we uw inbreng meegeven aan de onafhankelijk voorzitter van het maatschappelijk proces.

Als u alleen op de hoogte gehouden wilt worden, dan kunt u zich aanmelden voor de nieuwsbrief. Wilt u mee discussiëren over RRAAM onderwerpen, wordt dan lid van het RRAAM netwerk op LinkedIn.

Reageren?

Van 4 maart tot en met 31 maart 2011 kunt u het Participatieplan downloaden via www.centrumpp.nl. Ook kunt u gedurende deze periode online uw reactie geven via het formulier op www.centrumpp.nl. Op de website staan ook de RAAM-brief van het kabinet en het Integraal Afspraken Kader Almere. Beide zijn achtergronddocumenten.

Daarnaast kunt u de stukken inzien bij:

  • het ministerie van IenM, Plesmanweg 1–6 te Den Haag;

  • het ministerie van EL&I, Bezuidenhoutseweg 30 te Den Haag.

Mocht u niet beschikken over internet, dan kunt u tot en met 31 maart 2011 een schriftelijke reactie sturen naar: Centrum Publieksparticipatie, o.v.v. voornemen RRAAM, Postbus 30316, 2500 GH Den Haag.

Eenieder kan reageren op het Participatieplan. Hierbij stellen we het op prijs als u ingaat op de volgende vragen:

  • Welke aandachtspunten heeft u voor het voorgestelde participatieproces?

  • Welke vorm van betrokkenheid bij de verdere uitwerking van de plannen spreekt u het meest aan?

  • Op welke onderdelen wilt u een inbreng leveren?

Wat gebeurt er verder?

Mede op basis van uw reactie op het participatieplan zullen de minister van IenM en de staatssecretaris van EL&I het definitieve proces om te komen tot de Rijksstructuurvisie en Plan MER inrichten.

Vragen?

Voor vragen en nadere informatie kunt u contact opnemen met het Secretariaat RRAAM, telefoon 070 456 62 57. Voor vragen over de procedure kunt u terecht bij het Centrum Publieksparticipatie, telefoon 070 456 96 03.

Naar boven