Kennisgeving toezeggingsbesluit Federatie Textielbeheer Nederland

Zaaknummer: 7245

Dit besluit betreft toezeggingen als bedoeld in artikel 49a Mededingingswet. Met het besluit reageert de Raad van Bestuur van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) positief op een aanvraag voor het bindend verklaren van toezeggingen van de Federatie Textielbeheer Nederland (FTN), de branchevereniging voor textielverzorgers.

De NMa heeft besloten om de voorgestelde toezegging van de FTN te accepteren. In de toezeggingen belooft de FTN haar gedrag aan te passen met als doel risico’s voor de c0ncurrentie weg te nemen. Vrijwel alle Nederlandse wasserijen en linnenverhuurders zijn bij de FTN aangesloten.

De periode van terinzagelegging, waarin belanghebbenden de mogelijkheid hebben om hun zienswijzen te geven, liep af op 28 december 2011. Van deze mogelijkheid is geen gebruik gemaakt.

Nadat de NMa tijdens onderzoek mogelijke concurrentieproblemen had geconstateerd en de FTN hierover informeerde, gaf de FTN aan deze te willen oplossen. Via een toezegging worden mogelijke concurrentieproblemen op een snelle en efficiënte wijze weggenomen en kan de NMa het onderzoek op een doelmatige manier afronden. In een toezeggingbesluit wordt geen overtreding van de Mededingingswet vastgesteld, maar worden risico's voor de mededinging benoemd.

Advisering over doorberekening kosten

Uit onderzoek van de NMa bleek dat de FTN haar leden geregeld adviezen heeft gegeven om specifieke kosten voor te wassen textiel door te berekenen aan zorginstellingen. Aangezien de leden van de FTN zo goed als de hele markt vertegenwoordigen, kan van een dergelijk advies een merkbaar prijseffect uitgaan dat afnemers, in dit specifieke geval zorginstellingen, direct zou benadelen.

Negatieve uitlatingen over een lopende aanbesteding

Daarnaast heeft de FTN zich herhaaldelijk negatief uitgelaten over een lopende aanbesteding voor textielverzorging georganiseerd door 14 zorginstellingen. Mogelijk gevolg hiervan is dat leden van de FTN besloten hebben niet in te schrijven waardoor de zoektocht van de opdrachtgever naar de onderneming met de beste prijs-kwaliteitverhouding is bemoeilijkt.

De voorgestelde toezeggingen

De FTN schrapt de woorden ‘coördineren en afstemmen van de activiteiten van haar leden’ uit haar statutaire doelstelling. De FTN herroept haar adviezen om specifieke kosten voor textielverzorging door te berekenen. Daarnaast doet FTN voortaan geen uitspraken meer richting haar leden die van invloed kunnen zijn op het zelfstandig bepalen van hun commerciële beleid.

Het besluit ligt vanaf 30 december 2011 ter inzage en is ook in te zien op de website van de NMa (www.nma.nl).

Het besluit met bijbehorende stukken kan tijdens kantooruren worden ingezien bij de NMa, Muzenstraat 81, 2511 WB te Den Haag. Op verzoek wordt gratis een afschrift van de ter inzage gelegde stukken verstrekt (Susan Bos-Theuvenet, telefoon 070-330 1701, e-mail:

Susan.Bos-Theuvenet@nma.nl).

Tegen dit besluit kan degene, wiens belang rechtstreeks bij dit besluit is betrokken, een gemotiveerd beroepschrift indienen bij de rechtbank Rotterdam, sector bestuursrecht, postbus 50951, 3007 BM Rotterdam. De termijn voor het indienen van een beroepschrift is zes weken; de termijn vangt aan met ingang van de dag na die waarop het besluit overeenkomstig artikel 3:44, eerste lid, onderdeel a, Algemene wet bestuursrecht ter inzage is gelegd.

Naar boven