Kennisgeving ontwerpbesluiten voor ROAD-project

Met ingang van 23 december 2011 tot en met 2 februari 2012 ligt een aantal benodigde ontwerpbesluiten voor CO2-transport en -opslag onder de zeebodem gezamenlijk met het milieueffectrapport (MER) ter inzage.

Achtergrond

De initiatiefnemers E.ON Benelux en Electrabel als onderdeel van GDF SUEZ (hierna te noemen Maasvlakte CCS Project CV) zijn voornemens om CO2 afkomstig van een elektriciteitscentrale gedeeltelijk af te vangen, te transporteren en permanent in leeggeproduceerde gasvelden in de diepe ondergrond van de Noordzee op te slaan. De CO2-afvang zal plaatsvinden bij Rotterdam op de Maasvlakte, op het terrein van de E.ON-elektriciteitscentrale Maasvlakte Power Plant 3 (MPP3). Afgevangen CO2 wordt gecomprimeerd tot ca. 80 bar en daarna via een ondergrondse buisleiding afgevoerd naar een platform op de Noordzee. De lengte van de buisleiding van de afvanginstallatie tot het platform op de Noordzee bedraagt ca. 25 km waarvan ca. 5 km over land en ca. 20 km onder de zeebodem. Het eindpunt van de buisleiding is het platform P18-A (zie figuur).

Vanaf dit platform zal het CO2 gedurende minimaal vijf jaar geïnjecteerd worden.

Op besluitvorming over transport en opslag van CO2 is de rijkscoördinatieregeling (RCR) van toepassing. Hiervoor is de minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie het coördinerende bevoegd gezag. Op de besluitvorming over de afvang is de RCR niet van toepassing. Hiervoor is de provincie Zuid-Holland het coördinerende bevoegd gezag. De besluiten die daarvoor benodigd zijn, worden via hun eigen procedure voorbereid en separaat ter inzage gelegd.

Om dit project mogelijk te maken moet het bestemmingsplan worden aangepast. Dat gebeurt door middel van een inpassingsplan, dat wordt vastgesteld door de ministers van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) en van Infrastructuur en Milieu (IenM). Daarnaast worden alle besluiten, die nodig zijn voor het transport en de opslag voorbereid met toepassing van de rijkscoördinatieregeling, onder coördinatie van de minister van EL&I.

Ontwerpbesluiten

Binnenkort worden het ontwerpinpassingsplan en een groot deel van de overige ontwerpbesluiten voor het transport en de opslag van CO2 ter inzage gelegd. Ten behoeve van enkele besluiten op aanvraag en ten behoeve van het inpassingsplan is een milieueffectrapport (MER) opgesteld om in beeld te brengen welke gevolgen het project voor het milieu heeft. Ook dat MER wordt ter inzage gelegd. Naast het ontwerpinpassingsplan en het MER, worden nu de ontwerpen van de volgende besluiten ter inzage gelegd.

Bestuursorgaan Besluit

Ontwerpbesluit

Ontwerpbesluiten ten behoeve van de aanleg van de buisleiding

Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu (Rijkswaterstaat dienst Noordzee)

1. Besluit ex artikel 6.5 onder c van de Waterwet (Watervergunning voor de buisleiding)

Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (Dienst Regelingen)

2. Besluit inhoudende het afwijzen van de aanvraag om ontheffing als bedoeld in artikel 75 Flora- en faunawet (Ffw), vanwege het niet van toepassing zijn van de verbodsbepaling artikel 9 en artikel 11 Ffw (positieve afwijzing van de ontheffing F&F voor de aanleg van de buisleiding)

Minister van Infrastructuur en Milieu (ProRail)

3. Besluit ex artikel 19 van de Spoorwegwet

   

Ontwerpbesluiten ten behoeve van de opslag

Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie

4. Besluit ex artikel 2.1 van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht, juncto ontheffing artikel 25a Lozingenbesluit Bodembescherming met toestemming voor milieu (Omgevingsvergunning voor het platform)

Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (Dienst Regelingen)

5. Besluit ex artikel 75 derde lid van de Flora- en faunawet (Flora- en faunaontheffing voor het platform)

Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie

6. Besluit ex artikel 25 eerste lid van de Mijnbouwwet (Opslagvergunning)

Voor het oprichten van een installatie voor het afvangen van CO2 is een vergunning nodig op grond van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo), een vergunning op grond van de Waterwet (Wtw) en een vergunning op grond van de Natuurbeschermingswet 1988 (Nbw). Deze besluiten vallen niet onder de rijkscoördinatieregeling en worden daarom separaat ter inzage gelegd. De Wabo- en Wtw-vergunning hebben samen met het MER van 27 oktober 2011 tot en met 7 december 2011 ter inzage gelegen.

Waar kunt u de ontwerpbesluiten inzien?

De ontwerpbesluiten en de daarop betrekking hebbende stukken liggen met ingang van 23 december 2011 tot en met 2 februari 2012, tijdens reguliere openingstijden, ter inzage bij:

  • Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, Informatiecentrum, Bezuidenhoutseweg 30 te Den Haag, telefoon 070-379 89 11;

  • DCMR Milieudienst Rijnmond, Parallelweg 1 te Schiedam, telefoon 010-246 86 21;

  • Gemeentehuis van Westvoorne, Raadhuislaan 6 te Rockanje, telefoon 0181-40 80 00;

  • Deelgemeentekantoor van Hoek van Holland, Prins Hendrikstraat 161 te Hoek van Holland, telefoon 0174-31 51 51;

Het ontwerpinpassingsplan is in digitale vorm raadpleegbaar via www.ruimtelijkeplannen.nl. Alle stukken zijn vanaf 23 december ook beschikbaar via www.bureau-energieprojecten.nl, onder het kopje opslagprojecten: ROAD-project.

Hoe kunt u uw zienswijze kenbaar maken?

Tot en met 2 februari 2012 kan eenieder schriftelijk zienswijzen ten aanzien van het ontwerpinpassingsplan en de overige ontwerpbesluiten kenbaar maken bij:

Bureau Energieprojecten

Inspraakpunt ROAD-project

Postbus 223

2250 AE Voorschoten

U wordt verzocht duidelijk te vermelden op welk(e) ontwerpbesluit(en) uw zienswijze betrekking heeft. Zienswijzen per e-mail worden in deze procedure niet geaccepteerd. U kunt mondeling inspreken door te bellen met Bureau Energieprojecten, telefoon 070-379 89 79. Bureau Energieprojecten zorgt ervoor dat alle zienswijzen worden doorgestuurd naar het bevoegde bestuursorgaan.

Informatieavonden

Er wordt één informatieavond georganiseerd om een toelichting te geven op het project. Medewerkers van de verschillende betrokken overheden en van Maasvlakte CCS Project CV zijn daar aanwezig om uw vragen te beantwoorden. Er is geen centraal moment met presentaties of toelichtingen. U kunt vrij in- en uitlopen en de diverse medewerkers spreken of bovenstaande ontwerpbesluiten en bijbehorende aanvragen inzien. Deze inloopavond vindt plaats op:

  • dinsdag 17 januari van 19.00 uur tot 21.00 uur in ’t Wapen van Marion, Zeeweg 60 in Oostvoorne.

Wat gebeurt er met uw reactie?

Alle zienswijzen worden beoordeeld en betrokken bij de definitieve besluitvorming.

De definitieve besluiten zullen naar verwachting binnen enkele weken na 2 februari 2012 worden genomen. Bij de besluiten wordt dan aangegeven hoe met de zienswijzen rekening is gehouden. De besluiten zullen in beginsel ter inzage worden gelegd op dezelfde plaatsen als waar nu de ontwerpbesluiten ter inzage liggen. Een belanghebbende die op het ontwerp van een besluit een zienswijze heeft ingebracht, kan later tegen dat besluit direct beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Nadere informatie

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Bureau Energieprojecten, telefoon 070-379 89 79.

Naar boven