Kennisgeving tot wijziging van de projectgrens A7/N7, Zuidelijke Ringweg Groningen (fase 2)

Op 22 december 2010 publiceerde de minister van Infrastructuur en Milieu een kennisgeving van het voornemen om een milieueffectrapport (MER) op te stellen voor de Zuidelijke Ringweg Groningen. In aanvulling daarop maakt zij het voornemen bekend de projectgrens te wijzigen.

Eerste kennisgeving

De kennisgeving van 22 december 2010 bevat een omschrijving van het Bestuurlijk Voorkeursalternatief (BVA). Dit BVA moet een oplossing bieden voor een betere en veilige doorstroming van het verkeer en zorgen voor een goede, toekomstvaste bereikbaarheid voor bedrijven en bewoners van de regio Groningen. Een goede ruimtelijke inpassing en het verbeteren van de leefbaarheid zijn daarbij uitgangspunt.

Aanvullende kennisgeving

In 2011 is het BVA verder uitgewerkt en geoptimaliseerd, met als uitgangspunt het verbeteren van de doorstroming, verkeersveiligheid en bereikbaarheid van de regio. Ook is gekeken naar de meest wenselijke ruimtelijke inpassing van het tracé in de stad. De nadere uitwerking heeft geleid tot een verschuiving van de projectgrens. Deze aanvullende kennisgeving heeft tot doel u te informeren over deze verschuiving.

Verschuiving projectgrens

De projectgrens verschuift op de A7/N7 richting het westen (van kmp. 195.7 naar kmp. 193.7) tot de aansluiting bij Hoogkerk. Het wegprofiel hier wordt aangepast door de vluchtstrook in beide richtingen in te richten als weefvak. De weefvakken zijn nodig om het doorgaand verkeer en het bestemmingsverkeer op een veilige manier op de ringweg te kunnen afwikkelen. Tussen Hoogkerk en het Vrijheidsplein wordt de weg een autoweg (100 km/u). Dit weggedeelte vormt de overgang tussen de autosnelweg ten westen van Hoogkerk en de zuidelijke ringweg (80 km/u). Deze kennisgeving maakt in aanvulling op de eerste kennisgeving het voornemen bekend het MER uit te breiden met de effecten die gepaard gaan met de gewijzigde westelijke projectgrens.

Wat willen we graag van u weten?

Indien u al eerder een zienswijze heeft ingediend in het kader van de kennisgeving van 22 december 2010 hoeft u dat niet opnieuw te doen. Uw zienswijze wordt al betrokken bij het opstellen van het MER. Als de nieuwe projectgrens u aanleiding geeft tot commentaar kunt u een zienswijze indienen of uw eerder ingediende zienswijze aanvullen. We zijn met name geïnteresseerd in de volgende vragen:

  • Welke aandachtspunten heeft u in het verdere proces?

  • Welke aspecten mogen volgens u niet ontbreken in het milieuonderzoek?

Hoe kunt u reageren?

U kunt van 23 december 2011 tot en met 2 februari 2012 reageren. Wij ontvangen uw zienswijze bij voorkeur via het online reactieformulier. Dat kan via www.centrumpp.nl. Per post kan ook: Centrum Publieksparticipatie, Zuidelijke Ringweg Groningen, Postbus 30316, 2500 GH Den Haag.

Waar vindt u meer informatie?

Nadere informatie vindt u op www.centrumpp.nl onder ‘actuele projecten’. Hier kunt u deze kennisgeving downloaden.

U kunt de kennisgeving tevens inzien bij:

  • het provinciehuis van de provincie Groningen, Sint Jansstraat 4 te Groningen;

  • het gemeentelijk informatiecentrum, Kreupelstraat 1 te Groningen;

  • het ministerie van Infrastructuur en Milieu, Plesmanweg 1–6 te Den Haag.

Ook kunt u voor aanvullende informatie terecht op de website van de projectorganisatie www.aanpakringzuid.nl

Vragen?

Voor vragen en nadere informatie over de Zuidelijke Ringweg Groningen kunt u contact opnemen met de informatielijn van Rijkswaterstaat, telefoon 0800 8002 (gratis). Voor vragen over de procedure kunt u terecht bij het Centrum Publieksparticipatie, telefoon 070 456 80 16.

Naar boven