Aanzegging ex artikel 3a, tweede lid,van de Gerechtsdeurwaarderswet

6 september 2011

Nr. 5709146/11

Directie Juridische en Operationele Aangelegenheden

Van gerechtsdeurwaarder A. Hennink, werkzaam bij Incassade, gevestigd te Amsterdam aan het Bos en Lommerplein 321, ontving ik op 2 september 2011 een e-mailbericht, waarin hij mij in kennis stelt van door hem ontvangen opdrachten om conservatoir beslag te leggen ten laste van, kort gezegd, de staat Libië en de Centrale Bank van Libië. Tevens ontving ik afschriften van de beschikkingen van de voorzieningenrechter te Amsterdam waarbij verlof tot beslaglegging is verleend.

Ik acht deze ambtshandelingen, na consultatie van mijn ambtgenoot van Buitenlandse Zaken in strijd met de volkenrechtelijke verplichtingen van de Nederlandse Staat, voor zover de voorgenomen beslagen entiteiten betreffen die vallen onder het VN sanctieregime voor Libië, op basis van VN Veiligheidsraadresolutie 1970 van 26 februari 2011. Het betreffen in ieder geval de in de verzoekschriften genoemde Libyan Investment Authority, de Libyan National Oil Corporation en de Central Bank of Libya.

De uitzondering in resolutie 1970 voor wat betreft beslagen en rechterlijke uitspraken die dateren van voor de aanname van deze resolutie is niet van toepassing, nu ten aanzien van de Nederlandse rechtsorde uit de overgelegde stukken niet blijkt van een rechterlijke uitspraak of beslag van voor 26 februari 2011.

Voor zover de conservatoire beslagen ten laste zouden worden gelegd van de Libische Staat, niet betreffende entiteiten op de sanctielijst, geldt dat dit alleen geoorloofd is voor zover het gelden, vorderingen en roerende zaken betreft die een commerciële – en geen publieke – bestemming hebben.

Op grond van artikel 3a, tweede lid, van de Gerechtsdeurwaarderswet zeg ik om bovengenoemde reden de gerechtsdeurwaarder en zijn kantoorgenoten aan dat deze ambtshandelingen, voor zover betrekking hebbend op entiteiten die vallen onder het VN sanctieregime, strijdig zijn met de volkenrechtelijke verplichtingen van de Nederlandse Staat en uitvoering ervan moet worden geweigerd.

Deze aanzegging is met onmiddellijke ingang van kracht en zal worden gepubliceerd in de Staatscourant.

De Minister van Veiligheid en Justitie,

I.W. Opstelten.

Naar boven