Besluit houdende mandaat en machtiging directeur SAB betreffende de invordering van de afvalbeheerbijdrage op grond van artikel 39f van de Binnenvaartwet (Besluit mandaat SAB inzake invordering afvalbeheerbijdrage Binnenvaartwet)

17 augustus 2011

Nr. IenM/IVW-2011/5723

IVW/Juridische Zaken

De Minister van Infrastructuur en Milieu,

Gelet op de artikelen 10:3 en 10:4, eerste lid, van de Algemene wet bestuursrecht;

Gezien de overeenkomst tussen de Staat der Nederlanden en de Stichting Afvalstoffen Vaardocumenten Binnenvaart d.d. 27 december 2010;

Besluit:

Artikel 1

In dit besluit wordt verstaan onder:

machtiging:

bevoegdheid om in naam van de minister handelingen te verrichten die noch een publiekrechtelijke, noch een privaatrechtelijke rechtshandeling zijn;

mandaat:

bevoegdheid om in naam van de minister besluiten te nemen;

minister:

Minister van Infrastructuur en Milieu;

SAB:

Stichting Afvalstoffen en Vaardocumenten Binnenvaart.

Artikel 2

  • 1. Aan de directeur van SAB wordt mandaat verleend om overeenkomstig artikel 39f van de Binnenvaartwet toepassing te geven aan artikel 4:86 van de Algemene wet bestuursrecht.

  • 2. Aan de directeur SAB wordt machtiging verleend om handelingen te verrichten die verband houden met de in het eerste lid omschreven bevoegdheid.

Artikel 3

De gemandateerde brengt in elk op grond van deze regeling genomen besluit tot uitdrukking dat het is genomen namens de minister.

Artikel 4

De gemandateerde voert bij de uitoefening van de hem toegekende bevoegdheden een ordentelijke en voor de minister transparante administratie en verschaft de minister desgevraagd alle inlichtingen die betrekking hebben op de uitoefening van de hem toegekende bevoegdheden.

Artikel 5

Dit besluit treedt in werking met ingang van de tweede dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 januari 2011.

Artikel 6

Dit besluit wordt aangehaald als: Besluit mandaat en machtiging SAB afvalbeheerbijdrage.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Infrastructuur en Milieu,

M.H. Schultz van Haegen-Maas Geesteranus.

Belanghebbenden kunnen bezwaar maken tegen dit besluit door binnen zes weken na de dag van dagtekening van de Staatscourant waarin dit besluit wordt geplaatst een bezwaarschrift in te dienen bij de Minister van Infrastructuur en Milieu t.a.v. de Inspecteur-Generaal Verkeer en Waterstaat, team Juridische Zaken, Postbus 90653, 2509 LR Den Haag.

TOELICHTING

Op 1 januari 2011 is gelijktijdig met de inwerkingtreding van het gedeelte van het Scheepsafvalstoffenverdrag (Trb. 1996, 293), dat betrekking heeft op de Binnenvaartwet aangepast. In het ingevoegde hoofdstuk 4a wordt de financiering van de inzameling en verdere verwijdering van scheepsafvalstoffen geregeld.

De Stichting Afvalstoffen en Vaardocumenten Binnenvaart (SAB) is op grond van het nieuwe artikel 39g van de Binnenvaartwet aangewezen als Nationaal Instituut belast met de inning van de op grond van Scheepsafvalstoffenverdrag verschuldigde afvalbeheerbijdrage.

Op grond van artikel 39f van de Binnenvaartwet wordt bij niet of niet volledige betaling van de afvalbeheerbijdrage op grond van artikel 39c van de wet de verplichting tot terugbetaling bij beschikking van de minister vastgesteld. Met het onderhavige besluit wordt, uit een oogpunt van efficiency en in aansluiting op de eerdere aanwijzing van het SAB als nationaal instituut, de uitoefening van de bevoegdheid van artikel 39f Binnenvaartwet gemandateerd aan het SAB.

De Minister van Infrastructuur en Milieu,

M.H. Schultz van Haegen-Maas Geesteranus.

Naar boven