Bestuurlijke Samenwerkingsovereenkomst Herinrichting omgeving Munnikenland en Slot Loevestein

In het kader van de realisatiefase van de Planologische Kern Beslissing (PKB) Ruimte voor de Rivier is op 21 december 2010 de bestuurlijke samenwerkingsovereenkomst voor de herinrichting omgeving Munnikenland en Slot Loevestein door alle partijen ondertekend.

Deze samenwerkingsovereenkomst is op 21 juni 2010 reeds door de voormalig minister ir. C.M.P.S. Eurlings ondertekend. De overige vertegenwoordigers van de bestuursorganen, die bij de realisatie van de maatregel als bevoegd gezag instantie zijn betrokken, hebben onlangs tevens getekend. Dit zijn:

  • Het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit thans Economische Zaken, Landbouw & Innovatie, namens deze mevrouw drs. K.M.A. Weustink (Regiodirecteur Oost).

  • De Provincie Gelderland in deze vertegenwoordigd door de heer ing. H. W. C. G. Keereweer (gedeputeerde).

  • De Gemeente Zaltbommel vertegenwoordigd door de heer mr. A.C. Bragt (wethouder).

  • Het Waterschap Rivierenland vertegenwoordigd door de heer R.G.C.M. Cruijsen (heemraad).

Onderhavige bestuurlijke samenwerkingsovereenkomst, die is gesloten ten behoeve van de realisatie van de maatregel ‘Uiterwaardvergraving Brakelse Benedenwaarden en Dijkverlegging Buitenpolder Het Munnikenland’, regelt de bestuurlijke samenwerking terzake de uitvoering van de publiekrechtelijke bevoegdheden door de bestuursorganen.

De realisatie van de maatregel Munnikenland is voorzien in de periode tussen 2011 en 2015. Met de realisatie van de maatregel wordt de bescherming van het rivierengebied op het juiste niveau gebracht zodat de regio in de toekomst op een duurzame en veilige manier beschermd blijft tegen hoog water. Daarnaast beoogt de maatregel een bijdrage te leveren aan het verbeteren van de ruimtelijke kwaliteit in het rivierengebied.

De maatregel Munnikenland

Daar waar de Waal en de Afgedamde Maas samenkomen ligt het Munnikenland. Een bijzonder gebied, waar water, cultuur en natuur al eeuwen met elkaar verweven zijn. Een deel van het Munnikenland is nu al buitendijks gebied, dat bij hoge waterstanden onder water komt te staan. Bijvoorbeeld de omgeving van Slot Loevestein, met zijn strategische ligging in de uiterste westpunt van het gebied.

Het maatregelgebied bestaat uit de Brakelse Benedenwaarden, de Waarden bij Loevestein, de Gandelwaard, de Boezem van Brakel en Buitenpolder het Munnikenland. Vooral de Brakelse Benedenwaarden en de Buitenpolder bieden kansen om de rivier meer ruimte te geven overtollig water af te voeren.

Zo krijgt de rivier bij hoogwater meer ruimte door het afgraven van delen van de uiterwaard in de Brakelse benedenwaarden en het verleggen van de dijk om de Buitenpolder Munnikenland.

Daarnaast grijpen we de kans aan het gebied mooier te maken.

Door de Waal meer ruimte te geven kan de rivier in extreem natte tijden meer water afvoeren zonder dat het waterpeil te hoog wordt. Bovendien wordt hiermee een groot aaneengesloten natuurgebied gecreëerd. De natuur gaat erop vooruit en straks is ook de rijke geschiedenis van het gebied beter zichtbaar in het landschap.

Meer informatie

In het programma Ruimte voor de Rivier werken regionale overheden en het Rijk samen om het rivierengebied beter te beschermen tegen overstromingen door de rivieren meer ruimte te geven.

Meer informatie is te vinden op www.ruimtevoorderivier.nl.

De tekst van de samenwerkingsovereenkomst kan worden opgevraagd bij:

Ministerie van Infrastructuur en Milieu, Programmadirectie Ruimte voor de Rivier, t.a.v.

Mevr. S. Winkelman, Postbus 24103, 3502 MC Utrecht.

Naar boven