Vaststelling bestemmingsplan Buitengebied

Het college van de gemeente Geertruidenberg maakt bekend dat de gemeenteraad op 28 april 2011 het bestemmingsplan Buitengebied (NL.IMRO.0779.RDBPbuitengebied-vs01) gewijzigd heeft vastgesteld (art. 3.8 Wet ruimtelijke ordening).

Ligging plangebied

Het plangebied omvat het landelijk gebied van de gemeente Geertruidenberg. De kernen Raamsdonksveer, Raamsdonk en Geertruidenberg behoren niet tot het plangebied. Dit geldt ook voor de bedrijventerrein Dombosch, Gasthuiswaard, Pontonnier en de bebouwing van de Amercentrale langs de Bergsche Maas. Ook de Overdiepse Polder valt niet binnen het plangebied. Tot slot is ook het westelijk deel van het buitengebied – grenzend aan de gemeente Drimmelen – niet in het bestemmingsplan Buitengebied opgenomen. De buitenlinten van het dorp Raamsdonk liggen wel binnen het plangebied.

Wijzigingen bij vaststelling

De gemeenteraad heeft ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan onder andere de volgende wijzigingen aangebracht.

  • De volgende concrete ontwikkelingen zijn bij gewijzigde vaststelling mogelijk gemaakt:

    • o Korte Broekststraat 2a (bouw van een woning);

    • o Korte Broekstraat 5 (functiewijziging van Agrarisch naar Wonen);

    • o Kerkstraat 35, Luiten Ambachtstraat 27, Luiten Ambachtstraat 36, Kerklaan 12 (uitbreiding agrarisch bouwvlak grondgeboden agrarisch bedrijf);

    • o Kerklaan 19 (kleinschalige toeristisch-recreatieve voorziening).

  • Ter plaatse van het perceel Gasthuiswaard 1 is voor een bestaand grondgebonden agrarisch bedrijf een agrarisch bouwvlak opgenomen;

  • De verordening Ruimte Noord- Brabant 2011 is verwerkt. Als gevolg hiervan zijn de onder andere de volgende wijzigingen doorgevoerd:

    • o het beleid voor de groen-blauwe mantel is doorvertaald;

    • o er is ondergescheid gemaakt tussen gebieden waar een primair agrarische economie wordt voorgestaan en gebieden waar een verbrede plattelandseconomie wordt voorgestaan;

    • o de zorgplicht voor ruimtelijke kwaliteit is geborgd in de wijzigingsbevoegdheden en binnenplanse afwijkingsregels;

    • o De wro-zone wijzigingsgebied ecologische verbindingszone is versmald van 200 m naar 25 m conform het gestelde in de Verordening Ruimte;

  • De wijzigingsbevoegdheid voor nieuwvestiging van grondgebonden agrarische bedrijven is gechrapt.

  • Aanpassingen in het kader van de invoering van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo). Dit betreffen louter technische aanpassingen.

Daarnaast is een aantal voornamelijk ondergeschikte wijzigingen doorgevoerd als gevolg van ingediende zienswijzen en een aantal ambtshalve wijzigingen. Voor een volledige lijst van wijzigingen wordt verwezen naar de nota van beantwoording zienswijzen en ambtshalve wijzigingen ontwerpbestemmingsplan Buitengebied, die bij de stukken ter inzage ligt.

Communicatie

U kunt het vastgestelde bestemmingsplan, het vaststellingsbesluit en alle bijbehorende stukken gedurende zes weken met ingang van vrijdag 17 juni 2011 tot en met donderdag 28 juli 2011 inzien in de Gemeentewinkel van het gemeentehuis, Vrijheidstraat 2 in Raamsdonksveer. U kunt er elke werkdag terecht van 08.30 uur tot 13.00 uur en op woensdag van 14.00 uur tot 20.00 uur. Ook kunt u het bestemmingsplan en bijbehorende stukken inzien op www.geertruidenberg.nl → inwoner → actueel → bekendmakingen of via www.ruimtelijkeplannen.nl

Beroep

Als u uw zienswijze over het ontwerpbestemmingsplan op tijd aan de gemeenteraad heeft kenbaar gemaakt of als u als belanghebbende kunt aantonen dat u redelijkerwijs niet in staat bent geweest uw zienswijze bij de gemeenteraad kenbaar te maken, kunt u van zaterdag 18 juni 2011 tot en met vrijdag 29 juli 2011 beroep instellen.

Tegen de gewijzigde vastgestelde onderdelen van het bestemmingsplan kan iedere belanghebbende beroep instellen gedurende bovengenoemde termijn.

Het beroepschrift moet worden gericht aan:

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State

Postbus 20019

2500 EA 's-Gravenhage

Het instellen van beroep schort de werking van het bestemmingsplan niet op. Degene die beroep instelt kan een verzoek om voorlopige voorziening indienen bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak.

Het bestemmingsplan treedt in werking op 30 juli 2011, tenzij voor deze datum een verzoek om voorlopige voorziening is ingediend. In dat geval wordt de inwerkingtreding van het bestemingsplan opgeschort totdat op het verzoek is beslist.

Raamsdonksveer, 16 juni 2011

Naar boven