Toets ontwerpwegaanpassingsbesluit en MER A9 Alkmaar–Uitgeest

De minister van Verkeer en Waterstaat maakt het volgende bekend.

Voor het project A9 Alkmaar–Uitgeest liggen van 15 juni tot en met 26 juli 2010 het ontwerpwegaanpassingsbesluit, de bijbehorende aanvragen voor uitvoeringsbesluiten en het milieueffectrapport (MER) ter inzage. Dit project doorloopt een procedure volgens de Spoedwet wegverbreding (zoals gewijzigd bij de Wet versnelling besluitvorming wegprojecten) en de Algemene wet bestuursrecht. Op grond daarvan kunt u in deze periode uw zienswijze op het ontwerpwegaanpassingsbesluit, de aanvragen voor uitvoeringsbesluiten en het MER kenbaar maken.

Achtergrond spitsstroken

De A9 is de belangrijkste verbinding tussen de regio Alkmaar/Heerhugowaard en de Randstad. Tussen Alkmaar en Uitgeest staan dagelijks files. In de ochtendspits naar het zuiden, in de avondspits naar het noorden. De files worden veroorzaakt door onvoldoende capaciteit van deze wegvakken. Dit probleem is dan ook de directe aanleiding voor het aanleggen van spitsstroken. Een spitsstrook is een vluchtstrook die op drukke tijden (met name in de spits) dienst doet als tijdelijke extra rijstrook. Zonder deze aanpassing zullen de files de komende jaren verder toenemen door de groei van het autoverkeer.

Het ontwerpwegaanpassingsbesluit

Het ontwerpwegaanpassingsbesluit omvat het aanleggen van spitsstroken op de A9 tussen Alkmaar en Uitgeest.

Op de oostelijke rijbaan worden de spitsstroken tussen km 59.72 en km 68.68 aangelegd en op de westelijke rijbaan tussen km 70,25 en km 60.14. Ook worden pechhavens aangelegd en verkeersportalen en verlichting geplaatst. Bovendien wordt op een aantal plaatsen extra wegverharding aangebracht.

Het ontwerpwegaanpassingsbesluit bevat een beschrijving van het project, van de gevolgen van het project en geografische kaarten waarop het project is aangeduid.

Het milieueffectrapport (MER) beschrijft de milieueffecten van de voorgenomen maatregelen.

Aanvragen voor uitvoeringsbesluiten

Om het project goed te kunnen uitvoeren, zijn verschillende uitvoeringsbesluiten (vergunningen, ontheffingen, e.d.) nodig.

Aanvragen voor uitvoeringsbesluiten:

  • Ontheffing Flora- en faunawet

  • Watervergunning

  • Bouwvergunningen

  • Sloopvergunning

Ontwerpbesluiten:

  • Intrekking Wbr-vergunningen

Meldingen:

  • Melding Boswet

De procedure

Voor de aanpassing van een bestaande rijksweg moet op basis van de Spoedwet wegverbreding en de Algemene wet bestuursrecht een wettelijke procedure worden doorlopen. Onderdeel van deze procedure is dat u uw zienswijze (reactie) kunt indienen op het ontwerpwegaanpassingsbesluit/MER A9 Alkmaar–Uitgeest en de bijbehorende aanvragen voor uitvoeringsbesluiten.

Tegen het wegaanpassingsbesluit en de bijbehorende uitvoeringsbesluiten kunnen belanghebbenden die bij het ontwerpwegaanpassingsbesluit hun zienswijze hebben ingediend, te zijner tijd beroep aantekenen bij de Raad van State.

Waar kunt u de stukken inzien?

Het ontwerpwegaanpassingsbesluit A9 Alkmaar–Uitgeest, de bijbehorende aanvragen voor uitvoeringsbesluiten en het MER liggen van 15 juni tot en met 26 juli 2010 tijdens de reguliere openingstijden ter inzage op de volgende locaties:

  • Ministerie van Verkeer en Waterstaat, Plesmanweg 1–6, 2597 JG Den Haag;

  • Rijkswaterstaat Noord-Holland, Toekanweg 7, 2035 LC Haarlem.

U kunt het ontwerpwegaanpassingsbesluit ook inzien op internet: www.centrumpp.nl.

Informatiebijeenkomst en notulist voor zienswijze

Op 23 juni 2010 vindt een informatiebijeenkomst plaats in Hotel Akersloot, Geesterweg 1A, 1921 NV Akersloot. Medewerkers van Rijkswaterstaat zijn graag bereid uw vragen te beantwoorden. Ook vindt een presentatie plaats over de plannen. U kunt tijdens de hele bijeenkomst uw zienswijze op het ontwerpwegaanpassingsbesluit en het MER mondeling kenbaar maken en laten opschrijven door een notulist.

Programma:

19.00–19.30 uur

Informatiemarkt met deskundigen van Rijkswaterstaat en een notulist voor het verslagleggen van uw zienswijze

19.30–20.30 uur

Presentatie met aansluitend gelegenheid voor vragen

20.30–21.30 uur

Vervolg informatiemarkt met notulist

Hoe kunt u uw zienswijze kenbaar maken?

U kunt van 15 juni tot en met 26 juli 2010 uw zienswijze op het ontwerpwegaanpassingsbesluit, de aanvragen voor bijbehorende uitvoeringsbesluiten en het MER schriftelijk of mondeling naar voren te brengen.

Tot en met 26 juli 2010 kunt u reageren viawww.centrumpp.nl of een brief sturen naar:

Centrum Publieksparticipatie

OWAB/MER A9 Alkmaar–Uitgeest

Postbus 30316

2500 GH Den Haag

Mondeling kunt u uw zienswijze indienen bij een notulist tijdens de bovengenoemde bijeenkomst op 23 juni 2010.

Reageren?

In uw zienswijze kunt u ingaan op alle aspecten van het ontwerpwegaanpassingsbesluit en MER.

Wij stellen het op prijs als u uw zienswijze toelicht met argumenten en als u aangeeft op welk onderdeel van het ontwerpwegaanpassingsbesluit/MER uw zienswijze betrekking heeft. Zo kunt u bijvoorbeeld ingaan op de volgende punten:

  • Staan er naar uw mening onjuistheden in het ontwerpbesluit?

  • Zijn er grote zaken en/of grote belangen over het hoofd gezien?

  • Wordt u geraakt in uw belang? Zo ja, kunt u dat toelichten?

Wat gebeurt er met uw zienswijze?

Het Centrum Publieksparticipatie bundelt alle zienswijzen. Vanaf september 2010 kunt u die downloaden via: www.centrumpp.nl. Met inachtneming van alle ingekomen zienswijzen en opmerkingen stelt de minister van Verkeer en Waterstaat het definitieve wegaanpassingsbesluit vast.

Het betreffende bevoegd gezag stelt, met inachtneming van alle ingekomen zienswijzen, de uitvoeringsbesluiten vast.

Een beantwoordingsnota geeft aan hoe de zienswijzen op het ontwerpwegaanpassingsbesluit/MER A9 Alkmaar–Uitgeest in de besluitvorming zijn meegewogen.

Hebt u uw zienswijze ingebracht, dan melden wij u per brief wanneer de gebundelde zienswijzen worden gepubliceerd.

Ook van de vervolgprocedure wordt u schriftelijk op de hoogte gesteld.

Nadere informatie

Voor nadere informatie over de inhoud van het project en voor het aanvragen van een exemplaar van het ontwerpwegaanpassingsbesluit, inclusief de aanvragen voor uitvoeringsbesluiten en het MER kunt u contact opnemen met Rijkswaterstaat, telefoon 0800-8002, of kijken op de website www.rijkswaterstaat.nl/spoedaanpak.

Voor inlichtingen over de procedure kunt u contact opnemen met het Centrum Publieksparticipatie, telefoon 070-456 87 71.

Aansluiting Heiloo

Voor de aanleg van de spitsstroken A9 Alkmaar–Uitgeest is oorspronkelijk de Tracéwetprocedure gevolgd. In deze procedure zou de capaciteitsuitbreiding op de A9 gecombineerd worden met een extra aansluiting bij Heiloo. Inmiddels is het project A9 Alkmaar–Uitgeest opgenomen in de herziene Spoedwet wegverbreding. Daarbij is besloten om de spitsstroken aan te leggen zonder extra aansluiting. Voor de extra aansluiting wordt een aparte planologische procedure gevolgd, waarvoor provincie en betrokken gemeenten verantwoordelijk zijn.

Spoedaanpak wegen

De A9 Alkmaar–Uitgeest is onderdeel van de Spoedaanpak Wegen. Rijkswaterstaat pakt dertig hardnekkige knelpunten op de weg versneld aan om de doorstroming te verbeteren en de reistijd betrouwbaarder te maken. Bij deze dertig projecten gaat nog voor mei 2011 de schop de grond in. Tien projecten worden voor die tijd opgeleverd. Het gaat om uitbreiding van een snelweg met één rijstrook of met een spitsstrook. Doel is een land waarin het goed wonen en werken is; een land waarin mensen vlot kunnen bewegen en veilig kunnen leven.

Naar boven