Bekendmaking tracébesluit A2 Leenderheide – Valkenswaard

De Minister van Verkeer en Waterstaat heeft, in overeenstemming met de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, op 12 mei 2010 een tracébesluit vastgesteld voor het tracé A2 Leenderheide – Valkenswaard. Het tracébesluit A2 Leenderheide – Valkenswaard ligt van 26 mei tot en met 7 juli 2010 ter inzage op verschillende locaties in de regio. Op grond van de Tracéwet (zoals gewijzigd bij de Wet versnelling besluitvorming wegprojecten) en de Algemene wet bestuursrecht kunnen belanghebbenden die hun zienswijze al bij het Ontwerp-tracébesluit A2 Leenderheide – Valkenswaard naar voren hebben gebracht, van 27 mei tot en met 7 juli 2010 beroep instellen tegen het tracébesluit bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Op dit besluit is de Crisis- en herstelwet van toepassing.

Achtergrond

De A2, gedeelte Leenderheide – Valkenswaard, is een autosnelweg met twee keer twee rijstroken, die bij knooppunt Leenderheide aansluit op de Randweg Eindhoven. Met name op de westbaan is de capaciteit van deze weg te klein.

Na gereedkomen van de ombouw van de Randweg Eindhoven in 2010, is zonder maatregelen rond 2020 sprake van een volledig overbelast wegvak met een zeer slechte verkeersafwikkeling. Daarom is het project als onderdeel van het benuttingsprogramma ZSMII ondergebracht in de spoedaanpak wegverbreding en daarmee onder de Wet versnelling besluitvorming wegprojecten.

Het hoofddoel van het voornemen is het bevorderen van de doorstroming op de A2 Randweg Eindhoven en het voorkomen dat file die op het traject Leenderheide – Valkenswaard ontstaat, ‘terugslaat’ naar de Randweg Eindhoven.

Het tracébesluit

Het tracébesluit voorziet in het verbreden van de westbaan van de A2 tussen km 170.750 en 176.580 met een extra rijstrook. De verbreding van de rijbaan met gemiddeld 3,6 meter vindt plaats aan de buitenbermzijde. De verhardingsconstructie voor de verbreding zal gelijkwaardig zijn aan de verharding van de bestaande rijbaan en bestaat uit ZOAB, met uitzondering van de weggedeelten van km 175.390 tot km 176.590 en op beide rijbanen van km 176.650 tot km 177.100 waar tweelaags ZOAB wordt toegepast.

Waar ligt het tracébesluit ter inzage?

Het tracébesluit A2 Leenderheide – Valkenswaard kunt u van 26 mei tot en met 7 juli 2010 tijdens de reguliere openingstijden inzien op de volgende locaties:

  • Ministerie van Verkeer en Waterstaat, Plesmanweg 1, Den Haag;

  • Ministerie van LNV Directie Regionale Zaken, vestiging Zuid, Keizersgracht 5, Eindhoven;

  • Gemeente Eindhoven, Stadhuisplein 10, Eindhoven;

  • Gemeente Valkenswaard, de Hofnar 15, Valkenswaard;

  • Gemeente Heeze-Leende, Jan Deckersstraat 2, Heeze;

  • Gemeente Waalre, Koningin Julianalaan 19, Waalre;

  • Waterschap De Dommel, Bosscheweg 56, Boxtel;

  • Rijkswaterstaat Noord-Brabant, Zuidwal 58, ’s-Hertogenbosch;

  • Provincie Noord-Brabant, Brabantlaan 1, ’s-Hertogenbosch;

  • SRE, Keizer Karel V Singel 8, Eindhoven.

Hoe kunt u beroep instellen?

Belanghebbenden die hun zienswijze al bij het Ontwerp-tracébesluit A2 Leenderheide – Valkenswaard naar voren hebben gebracht, kunnen van 27 mei tot en met 7 juli 2010 beroep instellen bij:

Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State

Postbus 20019

2500 EA Den Haag

Het ondertekende beroepschrift dient ten minste te bevatten:

  • uw naam en adres;

  • de dagtekening;

  • een omschrijving van het besluit waartegen het beroep is gericht;

  • een opgave van redenen waarom u zich niet met het besluit kunt verenigen.

Op dit besluit is de Crisis- en herstelwet van toepassing. Dit betekent dat alle beroepsgronden binnen de beroepstermijn bekend moeten zijn. Het is niet toegestaan buiten de termijn nog (aanvullende) beroepsgronden aan te voeren.

Voor het instellen van beroep is griffierecht verschuldigd. Voor particulieren is dit vastgesteld op € 150,– en voor niet-natuurlijke personen op € 298,–. Over de wijze waarop en binnen welke termijn u dit dient te betalen, krijgt u, na indiening van het beroep, bericht van de griffie van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Nadere informatie

Voor opvragen van een exemplaar van het tracébesluit en/of nadere informatie over de inhoud daarvan, kunt u contact opnemen met Rijkswaterstaat Noord-Brabant, telefoon 073 681 78 57.

U kunt het tracébesluit A2 Leenderheide – Valkenswaard downloaden van www.centrumpp.nl.

Voor inlichtingen over de procedure kunt u contact opnemen met het Centrum Publieksparticipatie, telefoon 070 456 87 71.

Spoedaanpak wegen

De A2 Leenderheide – Valkenswaard is onderdeel van de Spoedaanpak Wegen. Rijkswaterstaat pakt dertig hardnekkige knelpunten op de weg versneld aan om de doorstroming te verbeteren en de reistijd betrouwbaarder te maken. Bij deze dertig projecten gaat nog voor mei 2011 de schop de grond in. Tien projecten worden voor die tijd opgeleverd.

Het gaat om uitbreiding van een snelweg met één rijstrook of met een spitsstrook. Doel is een land waarin het goed wonen en werken is; een land waarin mensen vlot kunnen bewegen en veilig kunnen leven.

Naar boven