Bekendmaking wegaanpassingsbesluit A1 ‘t Gooi

De minister van Verkeer en Waterstaat in overeenstemming met de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, maakt het volgende bekend.

De besluitvorming rond de A1 ’t Gooi is in een nieuwe fase beland. In mei 2010 heeft de minister van Verkeer en Waterstaat het wegaanpassingsbesluit A1 ’t Gooi vastgesteld. Het wegaanpassingsbesluit ligt vanaf 21 mei 2010 ter inzage.

Achtergrond

De A1 tussen Bussum en Laren is een belangrijke wegverbinding tussen grote werkgelegenheidsgebieden in Amsterdam en omstreken en woongebieden in het Gooi. Ook is er een steeds belangrijker wordende relatie tussen het Gooi en Almere. De weg is voorts van belang voor de oostelijke ontsluiting van Mainport Schiphol en heeft een belangrijke functie voor het doorgaand verkeer richting Oost-Nederland.

Op het wegvak tussen Bussum en Eemnes staan vrijwel dagelijks files, in beide richtingen. De files worden veroorzaakt doordat de capaciteit van deze wegvakken onvoldoende is. Dit probleem vormt de directe aanleiding voor het aanleggen van spitsstroken. Een spitsstrook is een vluchtstrook die op drukke tijden (met name in de spits) dienst doet als tijdelijke rijstrook. Zonder deze aanpassing zullen de files de komende jaren verder toenemen door de groei van het autoverkeer.

Het wegaanpassingsbesluit

Het wegaanpassingsbesluit bevat een beschrijving van het project, een beschrijving van de gevolgen van het project en geografische kaarten waarop het project is aangeduid.

Waar kunt u het wegaanpassingsbesluit inzien?

Het wegaanpassingsbesluit A1 ’t Gooi ligt vanaf 21 mei 2010 gedurende de reguliere openingstijden ter inzage op de volgende locaties:

  • de gemeentenhuizen van Naarden, Bussum, Huizen, Blaricum en Laren;

  • het provinciehuis van Noord-Holland te Haarlem;

  • het kantoor van Rijkswaterstaat Noord-Holland te Haarlem;

  • het wegendistrict Amsterdam van Rijkswaterstaat te Amsterdam Zuid-Oost;

  • het ministerie van Verkeer en Waterstaat te Den Haag

  • het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit te Den Haag.

Op dit moment kan nog geen beroep worden ingesteld tegen het wegaanpassingsbesluit. Binnen zes weken na vandaag dienen de uitvoeringsbesluiten (bijvoorbeeld bouwvergunningen) te worden genomen die voor de uitvoering van dit wegaanpassingsbesluit zijn vereist. Pas nadat deze uitvoeringsbesluiten bekend zijn gemaakt, start de beroepstermijn met betrekking tot zowel het wegaanpassingsbesluit als de uitvoeringsbesluiten. De Crisis- en herstelwet is van toepassing op zowel het wegaanpassingsbesluit als de uitvoeringsbesluiten.

Bij de bekendmaking van de uitvoeringsbesluiten zal aangegeven worden binnen welke termijn en op welke wijze belanghebbenden beroep kunnen instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Tot het einde van de beroepstermijn liggen zowel het wegaanpassingsbesluit als de uitvoeringsbesluiten ter inzage.

Nadere informatie

Voor het aanvragen van een exemplaar van het wegaanpassingsbesluit of het verkrijgen van nadere informatie over de inhoud van het project, kunt u contact opnemen met Rijkswaterstaat, telefoon 0800-8002 (gratis).

U kunt het wegaanpassingsbesluit ook inzien op internet: www.centrumpp.nl.

Voor inlichtingen over de procedure kunt u contact opnemen met het Centrum Publieksparticipatie, telefoon 070-456 8771.

SPOEDAANPAK WEGEN

De A1 ’t Gooi is onderdeel van de Spoedaanpak Wegen. Rijkswaterstaat pakt dertig hardnekkige knelpunten op de weg versneld aan om de doorstroming te verbeteren en de reistijd betrouwbaarder te maken. Bij deze dertig projecten gaat nog voor mei 2011 de schop de grond in. Tien projecten worden voor die tijd opgeleverd. Het gaat om uitbreiding van een snelweg met één rijstrook of met een spitsstrook. Doel is een land waarin het goed wonen en werken is; een land waarin mensen vlot kunnen bewegen en veilig kunnen leven.

Naar boven