Gemeente Amsterdam-Slotervaart

Ontwerpbestemmingsplan Stationslocatie Lelylaan

Het Dagelijks Bestuur van het stadsdeel Slotervaart van de gemeente Amsterdam maakt ter voldoening aan het bepaalde in artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening (Wro) en artikel 110c van de Wet geluidhinder bekend dat met ingang van 29 april 2010 gedurende zes weken het ontwerpbestemmingsplan Stationslocatie Lelylaan en het ontwerpbesluit hogere grenswaarde ter inzage ligt in:

  • Stadsdeelkantoor Slotervaart, Pieter Calandlaan 1, geopend van maandag tot en met vrijdag van 9.00 uur tot 16.00 uur;

  • Bibliotheek Slotervaart, Pieter Calandlaan 87-B, geopend maandag en woensdag van 14.00 tot 20.00 uur, donderdag van 14.00 tot 17.00 uur, vrijdag van 11.00 tot 17.00 uur en zaterdag van 11.00 tot 16.00 uur.

  • U kunt het ontwerpbestemmingsplan inzien op http://www.ruimtelijkeplannen.nl

  • U kunt het ontwerpbestemmingsplan en het ontwerpbesluit hogere grenswaarde eveneens inzien op http://www.slotervaart.amsterdam.nl/kennisgevingen.

Voor de herontwikkeling van het gebied rondom de Lelylaan tussen het spoor en de 19e eeuwse binnenstad is in 2001 het Vernieuwingsplan ‘Sprong over de Ringweg’ vastgesteld dat in 2004 en 2009 is geactualiseerd. Voor een onderdeel daarvan, het station Lelylaan, is in 2009 een Uitwerkingsplan (overeenkomstig de Parkstad-systematiek, dus geen uitwerkingsplan conform de Wet ruimtelijke ordening) gemaakt. Het Uitwerkingsplan is op 30  september 2009 door de stadsdeelraad van Slotervaart vastgesteld. Het Uitwerkingsplan voorziet in de realisatie van een nieuw stationsgebouw en aangrenzende gebouwen op het terrein van de voormalige zeevaartschool, die inmiddels is gesloopt. Ter plaatse worden naast stationsvoorzieningen ook commerciële voorzieningen, woningen, horeca, kleinschalige bedrijfs- en kantoorruimten en een hotel gerealiseerd.

De ontwikkelingen zoals beschreven in de beide Uitwerkingsplannen passen niet binnen de kaders van de geldende bestemmingsplannen. Het nu voorliggende bestemmingsplan heeft daarom als doel om de in de Uitwerkingsplannen beschreven ontwikkelingen juridisch planologisch te faciliteren.

Ontwerpbesluit ‘hogere grenswaarde’

Het bestemmingsplan maakt woningbouw mogelijk binnen de geluidzone van zowel wegen als spoorwegen. Op grond van de Wet geluidhinder is in opdracht van het stadsdeel Slotervaart akoestisch onderzoek verricht. Uit het akoestisch onderzoek kan geconcludeerd worden dat door de diverse geluidsbronnen op diverse plekken de voorkeursgrenswaarden voor wegverkeerslawaai en spoorwegverkeerslawaai worden overschreden. Om op de stationslocatie woningen en andere geluidgevoelige bestemmingen te kunnen realiseren dienen de volgende hogere waarden te worden vastgesteld:

Westelijk bouwdeel (bestemming ‘Gemengd-2’)

 

– Wegverkeer Cornelis Lelylaan:

63 dB

– Wegverkeer Calandlaan/Schipluidenlaan:

54 dB

– Railverkeer:

68 dB

  

Oostelijk bouwdeel (bestemming ‘Gemengd-1’)

 

– Wegverkeer Ring A10 west:

53 dB

– Wegverkeer Cornelis Lelylaan:

62 dB

– Wegverkeer Calandlaan/Schipluidenlaan:

54 dB

– Wegverkeer Verlengde Jan Tooropstraat:

58 dB

– Railverkeer:

63 dB

U kunt gedurende de termijn van terinzagelegging schriftelijk, mondeling of elektronisch een zienswijze indienen over het ontwerpbestemmingsplan en het ontwerpbesluit hogere grenswaarde. U kunt uw zienswijze richten aan het Dagelijks Bestuur van het stadsdeel Slotervaart, t.a.v. mevrouw mr. H. Philippart, Postbus 2010, 1000 CA Amsterdam, of h.philippart@nieuwwest.amsterdam.nl. Per 1 mei wijzigt het postadres: Postbus 2003, 1000 CA Amsterdam. Indien u van de gelegenheid gebruik wilt maken mondeling te reageren, kunt u dit voor 10 juni 2010 kenbaar maken aan bovengenoemde contactpersoon van het stadsdeel,

Amsterdam, 28 april 2010

Het dagelijks bestuur van stadsdeel Slotervaart,

I. Ketelaar,

voorzitter.

J.W.J. Ruiter,

secretaris.

Naar boven