Inspraak op aanwijzing Natura 2000-gebieden Noordzeekustzone en Vlakte van de Raan

Het aanwijzen van Natura 2000-gebieden

Het aanwijzen van een Nederlands natuurgebied als Natura 2000-gebied gebeurt met een aan-wijzingsbesluit van de minister van LNV. Voordat er een definitief aanwijzingsbesluit wordt genomen legt de minister eerst een ontwerp-aanwijzings-besluit ter inzage. Naast de eerder aangewezen Natura 2000-gebieden, worden er ook voor vijf gebieden op de Noordzee (ontwerp)besluiten ter inzage gelegd.

De ontwerpbesluiten

Voor de Noordzeekustzone ligt nu een ontwerp-wijzigingsbesluit ter inzage en voor de Vlakte van de Raan een ontwerp-aanwijzingsbesluit.

Reageren op de ontwerpbesluiten

Eenieder heeft het recht om binnen de gestelde termijnen een zienswijze op de ontwerpbesluiten in te dienen. Hieronder kunt u lezen hoe u zich kan laten informeren. Ook staat vermeld welke mogelijkheden er zijn om te reageren.

Het ontwerp-aanwijzingsbesluit gaat over de selectie, begrenzing en natuurdoelen van het Natura 2000-gebied Vlakte van de Raan. U kunt dus alleen op deze aspecten reageren.

Een deel van het Natura 2000-gebied Noordzeekustzone is in 2009 al als Natura 2000-gebied-aangewezen. In het ontwerp-wijzigingsbesluit worden de begrenzing en enkele instandhoudingsdoelstellingen aangepast. Voor dit gebied kunt u alleen op de wijzigingen reageren ten opzichte van het definitieve aanwijzingsbesluit dat in 2009 is vastgesteld.

Waar kunt u de ontwerpbesluiten inzien?

Van 6 mei 2010 tot en met 16 juni 2010 kunt u de ontwerpbesluiten inzien op de volgende locaties. Houd daarbij rekening met de normale openingstijden van de gebouwen/instanties:

  • Het ontwerp-wijzigingsbesluit Noordzee-kustzone ligt ter inzage bij de provinciehuizen van de provincies Fryslân, Groningen, Noord-Holland en bij de vestigingen van de Directie Regionale Zaken van het ministerie van LNV in de regio’s Noord (Cascadeplein 6, 9726 AD Groningen) en West (Herman Gorterstraat 55, 3511 EW Utrecht).

  • Het ontwerp-aanwijzingsbesluit Vlakte van de Raan ligt ter inzage bij het provinciehuis van de provincie Zeeland en bij de vestiging van de -Directie Regionale Zaken van het ministerie van LNV in de regio Zuid (Keizersgracht 5, 5611 GB Eindhoven)

  • Op de internetsite www.minlnv.nl/natura2000 Op deze site zijn de ontwerpbesluiten van beide gebieden plus de achtergrondinformatie in te zien en te downloaden. Op de website www.noordzeenatura2000.nl vind u allerlei achtergronddocumentatie aangaande de bescherming van Natura 2000-gebieden op de Noordzee.

Inspreken

U kunt uw zienswijze kenbaar maken vanaf 6 mei 2010 tot en met 16 juni 2010. Gedurende de gehele inspraaktermijn kunt u reageren op de ontwerpbesluiten.

  • Uw schriftelijke reactie kunt u, onder vermelding van de naam van het gebied waarop de zienswijze betrekking heeft, tot en met 16 juni 2010 sturen naar:

    Centrum Publieksparticipatie

    Natura 2000 t.a.v. <naam gebied>

    Postbus 30316,

    2500 GH Den Haag

  • Uw reactie kunt u ook via internet versturen: www.minlnv.nl/natura2000

  • Indien u mondeling wilt inspreken, wordt u vriendelijk verzocht dit voor 11 juni 2010 kenbaar te maken aan het Centrum Publieks-participatie, telefoon 070-456 96 03. Vervolgens zult u worden teruggebeld voor het geven van uw inspraakreactie.

Wat gebeurt er met uw reactie?

Iedereen die een reactie heeft ingediend ontvangt een ontvangstbevestiging met daarin meer informatie over de vervolgprocedure. Mede op basis van de reacties neemt de minister van LNV uiteindelijk de definitieve besluiten voor de beide Natura 2000-gebieden. Op deze definitieve besluiten is geen inspraak meer mogelijk. Wel kunnen belanghebbenden te zijner tijd beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Als inspreker krijgt u bericht over het definitieve besluit van het Natura 2000-gebied waarop u hebt ingesproken.

Meer informatie

Voor meer informatie over de aanwijzing van Natura 2000-gebieden kunt u op werkdagen van 8.30 uur tot 16.30 uur bellen met het gratis telefoonnummer van het LNV-loket: 0800-223 33 22. Tevens bestaat de mogelijkheid hier informatie aan te vragen De genoemde informatie is ook te downloaden van de internetsite www.minlnv.nl/natura2000.

Naar boven