Bekendmaking geluidsplan A50 Arnhem-Centrum – knooppunt Beekbergen

De Minister van Verkeer en Waterstaat heeft op 4 februari 2010 het geluidsplan A50 Arnhem-Centrum – knooppunt Beekbergen vastgesteld.

stcrt-2010-5462-001.png

Achtergrond

De files op de A50 tussen de aansluiting Arnhem-Centrum en knooppunt Beekbergen vormden de aanleiding voor het realiseren van een spitsstrook in zowel noordelijke als zuidelijke richting. Daarvoor is in 2004 het wegaanpassingsbesluit A50 Arnhem-Centrum – knooppunt Beekbergen vastgesteld. De spitsstroken zijn in 2006 in gebruik genomen.

Procedure

Het geluidsplan doorloopt een procedure overeenkomstig de Spoedwet wegverbreding en de Algemene wet bestuursrecht. Op grond daarvan is van 12 november tot en met 24 december 2007 de gelegenheid geboden zienswijzen op de inhoud van het ontwerp-geluidsplan A50 Arnhem-Centrum – knooppunt Beekbergen kenbaar te maken. De ingediende zienswijzen hebben geleid tot enkele aanpassingen in het geluidsonderzoek, maar deze gaven geen aanleiding tot het opnemen van andere maatregelen dan in het ontwerpgeluidsplan.

Het geluidsplan

In het geluidsplan zijn de gevolgen van de aanleg van de spitsstrook op de geluidsbelasting in de omgeving onderzocht. Uit het akoestisch onderzoek is gebleken dat over een lengte van ruim zeven kilometer een geluidsreducerend wegdek op beide rijbanen een doelmatige maatregel is. Voor 81 woningen is in het geluidsplan de toekomstige geluidsbelasting formeel vastgesteld. In het geluidsplan is voor elke woning de vastgestelde geluidsbelasting weergegeven.

Waar kunt u het geluidsplan inzien?

Het geluidsplan A50 Arnhem-Centrum – knooppunt Beekbergen en het onderliggende akoestisch onderzoek liggen van woensdag 21 april 2010 tot en met woensdag 2 juni 2010 gedurende reguliere openingstijden ter inzage op de volgende locaties:

  • de gemeentehuizen van Apeldoorn, Ede, Arnhem en Rozendaal;

  • het kantoor van Rijkswaterstaat in Arnhem;

  • het ministerie van Verkeer en Waterstaat in Den Haag.

Hoe kunt u beroep instellen?

Belanghebbenden die hun zienswijze als bedoeld in artikel 3:15 van de Algemene wet bestuursrecht naar voren hebben gebracht of die redelijkerwijs niet verweten kan worden geen zienswijze naar voren te hebben gebracht, kunnen gedurende zes weken beroep instellen tegen het geluidsplan. De beroepstermijn loopt van donderdag 22 april 2010 tot en met woensdag 2 juni 2010. Binnen deze termijn bestaat tevens de mogelijkheid om gelijktijdig met of na de indiening van het beroepschrift, een verzoek te doen tot het treffen van een voorlopige voorziening. Om in beroep te gaan moet u een beroepschrift sturen naar:

Raad van State

Afdeling bestuursrechtspraak

Postbus 20019

2500 EA Den Haag

Het ondertekende beroepschrift dient ten minste te bevatten:

  • uw naam en adres;

  • de dagtekening;

  • een omschrijving van het besluit waartegen het beroep is gericht;

  • een opgave van redenen waarom u zich niet met het besluit kunt verenigen.

Een verzoek tot het treffen van een voorlopige voorziening dient te worden gericht aan de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Op dit besluit is de Crisis- en herstelwet van toepassing.

Dit betekent dat de belanghebbende in het beroepschrift moet aangeven welke bezwaren hij tegen het besluit heeft. Na afloop van de termijn van zes weken kunnen geen nieuwe bezwaren meer worden aangevoerd. Vermeld in het beroepschrift dat de Crisis- en herstelwet van toepassing is.

Zowel voor het instellen van beroep als voor een verzoek om voorlopige voorziening is griffierecht verschuldigd. De griffie van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State zal u na de indiening van het beroepschrift of het verzoek om voorlopige voorziening bericht sturen over de hoogte daarvan, en over de wijze waarop en de termijn waarbinnen u dit dient te betalen.

Tegen het wegaanpassingsbesluit, dat als bijlage bij de stukken wordt gelegd, kan geen beroep meer worden ingesteld.

Nadere informatie

U kunt een exemplaar van het geluidsplan en/of nadere informatie over de inhoud daarvan, opvragen bij Rijkswaterstaat via telefoonnummer 0800-8002.

U kunt het geluidsplan en het akoestisch onderzoek ook downloaden van het Internet via www.centrumpp.nl.

Voor inlichtingen over de beroepsprocedure kunt u contact opnemen met het Centrum Publieksparticipatie, telefoon 070-456 87 71.

Het Centrum Publieksparticipatie was voorheen het Inspraakpunt, zie: www.centrumpp.nl.

De Spoedwet wegverbreding

De Spoedwet wegverbreding maakt het mogelijk om via een verkorte procedure de capaciteit van een aantal wegen te verhogen, onder andere door een andere indeling van de bestaande weg. Voor een aantal projecten van de Spoedwet wegverbreding geldt dat naast het wegaanpassingsbesluit, een ‘geluidsplan’ moet worden opgesteld. In dit geluidsplan wordt onder meer opgenomen welke geluidsmaatregelen zullen worden getroffen en voor welke woningen de toekomstige geluidsbelasting formeel wordt vastgesteld.

Naar boven