stcrt-2010-3188-001.png Vestiging voorkeursrecht voor de locatie ‘Centrumontwikkeling kern Mook’ te Mook en Middelaar

Vestiging voorkeursrecht ingevolge Wet voorkeursrecht gemeenten (Wvg) voor de locatie ‘Centrumontwikkeling kern Mook’ gelegen te Mook en Middelaar.

Burgemeester en wethouders van Mook en Middelaar maken op grond van artikel 7 Wvg bekend dat zij op 2 maart 2010 hebben besloten om op grond van het bepaalde in artikel 6 Wvg de hierna aangegeven gronden binnen de locatie ‘centrumontwikkeling kern Mook’ aan te wijzen als gronden waarop de artikelen 10-24, 26 en 27 Wvg van toepassing zijn. Hiertoe stellen burgemeester en wethouders van Mook en Middelaar op grond van artikel 5 Wvg de gemeenteraad van Mook en Middelaar voor om deze aanwijzing te bestendigen.

‘Centrumontwikkeling kern Mook’

In aansluiting op de huidige resultaten van de strategische visieontwikkeling van prof. R. Bakker (regiovisie Bergen, Gennep, Mook en Middelaar) en de stand van zaken met betrekking tot het in voorbereiding zijnde ‘centrumplan Mook’, zijn wij van mening dat de versterking van het centrum van Mook in een breder perspectief moet worden geplaatst. In dat kader is het gewenst dat de centrumontwikkeling van de kern Mook, naast het huidige plangebied van ‘Centrumplan Mook’, mede betrekking moet hebben op het gebied rondom het raadhuisplein (inclusief Maaspark), Poort van Limburg en het gebied rondom de supermarkt.

Vooruitlopend op een definitieve visieontwikkeling, zijn wij van mening dat binnen het plangebied een aantal cruciale locaties bestaan die in elk geval betrokken moeten worden bij de nieuwe (brede) centrumontwikkeling van de kern Mook. Het betreft hier de percelen aan de Rijksweg (nummers 84, 86 en 88) en een perceel gelegen op de hoek Koningin Julianastraat/ Prinses Beatrixstraat (huidige locatie tijdelijke bibliotheek), kadastraal bekend gemeente Mook en Middelaar sectie D nummers 537, 538, 543, 1033 en 1069. Aan deze percelen wordt een andere niet-agrarische bestemming toegedacht die afwijkt van de huidige bestemming. Het gaat daarbij om de verbreding en intensivering van het centrumgebied met maatschappelijke en centrumgerelateerde doeleinden, eventueel in combinatie met wonen en bijbehorende voorzieningen.

De hierboven aangeduide gronden zijn nader aangegeven op de bij het besluit behorende kadastrale tekening met de daarbij behorende lijst van eigenaren en beperkt gerechtigden.

Door het besluit van burgemeester en wethouders en ondermeer publicatie daarvan in de Staatscourant zijn op basis van artikel 7 van de Wvg op de in het besluit genoemde gronden de artikelen 10–24, 26 en 27 Wvg van toepassing. Het besluit heeft een geldingsduur van maximaal drie maanden na dagtekening van het voorstel, waarna de gemeenteraad van de gemeente Mook en Middelaar het voorkeursrecht moet bestendigen op basis van artikel 5 Wvg. Indien de gemeenteraad het besluit heeft bestendigd, zijn de wettelijk geldigheidstermijnen van toepassing.

Het besluit ligt tezamen met het voorstel aan de gemeenteraad en het ontwerp raadsbesluit en bijbehorende stukken, bevattende de kadastrale tekening met de daarbij behorende lijst van eigenaren en beperkt gerechtigden alsmede overige relevante gegevens vanaf 3 maart 2010 voor een ieder op de reguliere openingstijden ter inzage op het Gemeentehuis te Mook (Raadhuisplein 6). De stukken kunnen in het gemeentehuis ook worden ingezien buiten de hiervoor genoemde tijden. U kunt hiervoor een afspraak maken met de heer mr. W.H.M. Scheffer van het Bureau Ruimtelijke Inrichting, Bouw- en Milieuzaken.via telefoonnummer 024-6969107.

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) wordt het besluit van burgemeester en wethouders tot toepassing van artikel 6 Wvg aangemerkt als een appellabel besluit. Belanghebbenden kunnen met ingang van 4 maart 2010 gedurende de termijn van zes weken een bezwaarschrift indienen bij Burgemeester en wethouders van Mook en Middelaar, postbus 200, 6585 ZK te Mook.

Het bezwaar moet worden ondertekend en ten minste bevatten:

  • a. de naam en het adres van de indiener;

  • b. dagtekening;

  • c. een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar gericht is;

  • d. de gronden van bezwaar.

Indien belanghebbenden een bezwaarschrift hebben ingediend kunnen zij tevens op grond van artikel 8:81 Awb, de president van de Arrondissementsrechtbank Roermond, sector Bestuursrecht, postbus Postbus 950, 6040 AZ te Roermond verzoeken een voorlopige voorziening te treffen, indien deze van mening zijn dat onverwijde spoed gelet op de betrokken belangen, dat vereist.

Op basis van artikel 6 Wet voorkeursrecht gemeenten dient de gemeenteraad binnen drie maanden ons besluit tot (voorlopige) aanwijzing te bestendigen. Wij hebben daartoe een ontwerp raadsvoorstel opgesteld. Dit voorstel staat geagendeerd voor de raadsvergadering van 12 mei 2010. In het kader van een zorgvuldige voorbereiding van het door de gemeenteraad te nemen besluit tot aanwijzing van gronden wordt u, gelet op artikel 4:8 Awb, in de gelegenheid gesteld om in een periode van vier weken vanaf 3 maart 2010 t/m 31 maart 2010 uw zienswijze schriftelijk of mondeling naar voren te brengen ten aanzien van het ontwerp raadsvoorstel c.q. -besluit. Schriftelijke zienswijzen kunt u richten aan de Raad van Mook en Middelaar, p/a Bureau Ruimtelijke Inrichting, Bouw- en Milieuzaken, Postbus 200, 6585 ZK Mook. Voor het mondeling naar voren brengen van zienswijzen kunt u contact opnemen met de heer mr. W.H.M. Scheffer van het Bureau Ruimtelijke Inrichting, Bouw- en Milieuzaken via telefoonnummer 024-6969107.

Mook, 2 maart 2010

Burgemeester en wethouders van Mook en Middelaar,

Th.P.G. van der Horst,

de secretaris.

R.J. Persoon,

de burgemeester.

Naar boven