BestemmingsplanDe oude Hortus (hernieuwde publicatie)

Burgemeester en wethouders maken bekend dat de gemeenteraad op 17 november 2010 het bestemmingsplan De oude Hortus heeft vastgesteld. Het bestemmingsplan De oude Hortus heeft betrekking op het gebied dat globaal wordt begrensd door de Grote Kruisstraat, de Nieuwe Kijk in ’t Jatstraat, de Grote Rozenstraat en de achterste perceelgrens van de woningen aan de westzijde van de Hortustuin.

Binnen het bouwblok bevindt zich de voormalige Hortus Botanicus van de Rijksuniversiteit. Het plan legt ook de vaststellingsovereenkomst tussen de bewonersorganisatie Hortusbuurt en de Rijksuniversiteit planologisch vast.

Bij de vaststelling heeft de raad de volgende wijzigingen aangebracht ten opzichte van het ontwerp, zoals dat van 28 mei tot en met 8 juli 2010 ter inzage heeft gelegen:

  • De plankaart is aangepast ter plaatse van Grote Rozenstraat 19–27 overeenkomstig de door de Rijksuniversiteit en de bewonersorganisatie Hortusbuurt bereikte overeenstemming, een afwijkingsmogelijkheid voor een extra bouwlaag ter plaatse aan de straatzijde is geschrapt en voor de achterzijde beperkt tot 1.7 meter (lid 4.4.1). De maximale bouwhoogte voor Grote Rozenstraat 17 achterzijde is 14 meter en ter plaatse van het Muntinggebouw 20.15 meter (plankaart).

  • De regels inzake de parkeernorm zijn geschrapt.

  • Ook bouwwerken geen gebouw zijnde vallen onder het bebouwingspercentage van 5% (artikel 5).

  • De ecologische waarde is opgenomen als beperkende voorwaarde voor de Algemene afwijkingsbevoegdheid (lid 11.2).

  • In verband met de landelijke en gemeentelijke standaardisering van bestemmingsplannen zijn twee dubbelbestemmingen Waarde-Archeologie en Waarde-Ecologie toegevoegd (artikelen 6 en 8), is het artikel Uitsluiting aanvullende werking bouwverordening en een strafbepaling opgenomen (artikelen 10 en 12) en is de Algemene afwijkingsmogelijkheid aangevuld (lid 11.1 onder a en c).

  • Uit de toelichting is de vermelding van de steenmarter geschrapt en de vermelding van ‘monumentale bomen’ opgenomen.

  • In verband met de invoering van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) is de terminologie in het bestemmingsplan aangepast.

Het vastgestelde bestemmingsplan ligt, met de daarop betrekking hebbende stukken, met ingang van 24 december 2010 tot en met 3 februari 2011 ter inzage bij:

  • het Loket Bouwen en Wonen van de dienst Ruimtelijke Ordening en Economische Zaken, Ged. Zuiderdiep 98, op werkdagen van 9.00 uur tot 17.00 uur

  • en in het Gemeentelijk Informatiecentrum GIC, Kreupelstraat 1 (Prefectenhof), op maandag van 13.00 tot 16.00 uur, dinsdag t/m vrijdag van 9.00 tot 16.00 uur, op donderdag bovendien van 18.00 tot 20.00 uur.

Exemplaren van het vastgestelde bestemmingsplan en de daarop betrekking hebbende stukken zijn tegen betaling op bovenvermelde adressen verkrijgbaar.

U kunt het bestemmingsplan ook inzien op bestemmingsplannen.groningen.nl.

Daar vindt u de ‘papieren versie’ als pdf-bestand onder de knop Overzicht bestemmingsplannen.

De kaart met klikbare gegevens vindt u onder de knop Naar de kaart. Deze kaart vindt u ook op de landelijke website www.ruimtelijkeplannen.nl.

De digitale planbestanden zijn te vinden op gemeente.groningen.nl/ro-online/plannen.

Met ingang van 24 december 2010 tot en met 3 februari 2011 kan tegen het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State worden ingesteld door:

  • een belanghebbende die tijdig bij de gemeenteraad zienswijzen over het ontwerp-bestemmingsplan naar voren heeft gebracht;

  • een belanghebbende aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat hij geen zienswijzen naar voren heeft gebracht;

  • een belanghebbende die zich niet kan verenigen met de wijzigingen die bij de vaststelling ten opzichte van het ontwerp-bestemmingsplan zijn aangebracht.

Wie tijdig beroep heeft ingesteld kan ook om een voorlopige voorziening verzoeken. Indien dit verzoek binnen de beroepstermijn wordt ingediend, schort dit de werking van het bestemmingsplan op totdat op het verzoek is beslist.

Het beroepschrift dient te worden gezonden aan de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, postbus 20019, 2500 EA ’s-Gravenhage; het verzoek om voorlopige voorziening aan de voorzitter van deze Afdeling, onder hetzelfde adres.

Groningen, 23 december 2010

Naar boven