Vooraankondiging NLC vergadering 1 februari 2011 – wijziging pensioenverordening

De Algemene Raad van de Nederlandse Loodsencorporatie;

Gelet op artikel 1, onderdeel b van het Besluit kennisgevingen Nederlandse Loodsencorporatie (Stb. 1988, 391);

maakt hierbij bekend dat op dinsdag 1 februari 2011 (aanvang 10.30 uur) een niet-openbare ledenvergadering van de Nederlandse Loodsencorporatie zal worden gehouden in het Hilton hotel te Rotterdam. Voor deze ledenvergadering is het ontwerp wijziging verordening tot wijziging van de Pensioenverordening voor registerloodsen geagendeerd. Voor dit agendapunt is de voornoemde ledenvergadering openbaar. Het ontwerp zal om 11.00 uur aan de orde worden gesteld. Het bovengenoemde ontwerp is in deze Staatscourant gepubliceerd. Belanghebbenden kunnen met betrekking tot het gepubliceerde ontwerp gedurende drie (3) weken na deze publicatie hun zienswijze naar voren brengen. Deze kunnen schriftelijk worden ingediend bij de Algemene Raad van de Nederlandse Loodsencorporatie, Postbus 830, 3000 AV Rotterdam.

Ontwerp Verordening tot wijziging van de Pensioenverordening voor registerloodsen

De ledenvergadering van de Nederlandse Loodsencorporatie;

Gelet op artikel 15, eerste lid, onderdeel c, en artikel 16 van de Loodsenwet (Stb. 1988, 353);

Besluit:

ENIG ARTIKEL

Artikel 4, wordt als volgt gewijzigd:

a. Het eerste lid komt te luiden:

  • 1. De algemene raad draagt, steeds wanneer daartoe aanleiding bestaat, na overleg met het bestuur van de Stichting Beroepspensioenfonds loodsen, één of meerdere kandidaat vertegenwoordigers, die (gewezen) deelnemer zijn aan een pensioenregeling voor (ex-) registerloodsen van de Stichting Beroepspensioenfonds Loodsen, voor aan de ledenvergadering van de Nederlandse Loodsencorporatie ter benoeming van een vertegenwoordiger van de Nederlandse Loodsencorporatie als bedoeld in artikel 109 van de Wet verplichte beroepspensioenregeling.

b. Het tweede lid komt te luiden:

  • 2. De benoeming van de vertegenwoordiger, als bedoeld in het eerste lid, als bestuurder van de Stichting Beroepspensioenfonds, vindt plaats nadat de termijnen als bedoeld in artikel 110 lid 7, onder a en b van de Wet verplichte beroepspensioenregeling zijn verstreken en de toezichthouder binnen die termijnen niet heeft kenbaar gemaakt dat met de voorgenomen wijziging van de bestuurssamenstelling niet wordt ingestemd.

c. Na het vierde lid van de Pensioenverordening wordt een nieuw lid toegevoegd, luidende:

  • 5. In afwijking van het derde lid, kan de bestuursamenstelling van Stichting Beroepspensioenfonds Loodsen, vanaf de datum dat een door het bestuur van de Stichting Beroepspensioenfonds Loodsen benoemde vertegenwoordiger van de Nederlandse Loodsencorporatie als gevolg van toepassing van artikel 2, zesde lid, van de Inschrijvingsverordening registerloodsen ex-registerloods wordt, bestaan uit tenminste zeven vertegenwoordigers van de Nederlandse Loodsencorporatie, die behoudens drie vertegenwoordigers, lid dienen te zijn van de Nederlandse Loodsencorporatie. Deze vertegenwoordigers dienen ex-registerloods te zijn. De genoemde bestuurssamenstelling duurt voort tot de datum waarop het bestuur van de Stichting Beroepspensioenfonds Loodsen een nieuwe vertegenwoordiger van de Nederlandse Loodsencorporatie benoemt tot bestuurslid.

Deze verordening treedt in werking met ingang van de tweede dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Aldus vastgesteld door de ledenvergadering van de Nederlandse Loodsencorporatie op [ ] te [ ].

De Algemene Raad van de Nederlandse Loodsencorporatie;

TOELICHTING

Artikel 4, eerste en tweede lid

De wijziging van het eerste lid en tweede lid van artikel 4 betreft een technische wijziging. Artikel 4, lid 1 en 2 (oud) zijn tot stand gekomen op basis van de Ontwerp Wet verplichte beroepspensioenregeling. Bij de totstandkoming van de Wet verplichte beroepspensioenregeling (Stb. 708, 18 december 2006) is de tekst van artikel 52, eerste lid van de Ontwerp Wet verplichte beroepspensioenregeling verschoven naar artikel 109 van genoemde Wet. Dit is aangepast in het eerste lid.

Het in artikel 4, lid 2 (oud) van de pensioenverordening geformuleerde voorbehoud voor benoeming als vertegenwoordiger van de Nederlandse Loodsencorporatie (NLc) was gebaseerd op artikel 53, tweede en derde lid van de Ontwerp Wet verplichte beroepspensioenregeling. Bij de totstandkoming van de Wet verplichte beroepspensioenregeling (Stb. 708, 18 december 2006) is de tekst van artikel 53, tweede en derde lid van de Ontwerp Wet verplichte beroepspensioenregeling redactioneel aangepast en verschoven naar artikel 110, 7 lid onder a en b van genoemde Wet. De tekst van artikel 4, lid 2 is zodoende ook redactioneel aangepast.

Artikel 4, vijfde lid

Indien voor een bestuurslid, registerloods zijnde, wegens toepassing van artikel 2, lid 6 van de Inschrijvingsverordening, de opschorting van de doorhaling in het Loodsenregister onverwijld wordt beëindigd, kan een situatie ontstaan waarin geen recht wordt gedaan aan het bepaalde in artikel 4, lid 3, namelijk een bestuur van de Stichting Beroepspensioenfonds Loodsen dat bestaat uit tenminste zeven vertegenwoordigers, waarvan er twee ex-registerloods zijn. Immers de benoeming van een nieuwe vertegenwoordiger van de NLc zal, gelet op de in de benoemingsprocedure voorziene periode om de vereiste deskundigheid te verkrijgen, pas na enige tijd na het defungeren van de betreffende registerloods kunnen plaatsvinden.

Met de toevoeging van het vijfde lid wordt, in afwijking van de reeds bestaande voorgeschreven samenstelling van het bestuur, bewerkstelligd dat alleen in onderhavige situatie het bestuurslidmaatschap van de Stichting Beroepspensioenfonds Loodsen na het defungeren van de registerloods op grond van artikel 2, lid 6 van de Inschrijvingsverordening, nog kan worden voortgezet tot dat in benoeming van een nieuwe vertegenwoordiger van de ledenvergadering van de Nlc is voorzien door het bestuur van de stichting. Tijdelijk bestaat het bestuur van de stichting dan uit vier registerloodsen en drie ex-registerloodsen. Na benoeming door het bestuur van de nieuwe vertegenwoordiger van de Nlc bestaat het bestuur weer uit vijf 5 registerloodsen en twee ex-registerloodsen.

Naar boven