Vooraankondiging voorbereiding Structuurvisie

Op grond van artikel 1.3.1. van het Besluit ruimtelijke ordening (Bro) maken burgemeester en wethouders van de gemeente Loppersum bekend dat zij een structuurvisie voorbereiden voor het gehele grondgebied van de gemeente Loppersum.

Aanleiding

Directe aanleiding voor de structuurvisie vormt de nieuwe Wet ruimtelijke ordening (Wro). Deze wet verplicht gemeenten één of meerdere structuurvisie(s) voor haar grondgebied op te stellen. De structuurvisie geeft richting aan de ontwikkeling van de gemeente en kan dienen als toetsingsinstrument voor ruimtelijke plannen.

Wat is een structuurvisie?

De structuurvisie is de basis voor producten die bindend zijn voor burgers, zoals bestemmingsplannen en ontheffingen. De structuurvisie is zelf niet bindend voor burgers. Er is dus ook geen bezwaar en beroepsmogelijkheid, maar wel wordt de mogelijkheid geboden om een zienswijze in te dienen op de ontwerp-structuurvisie.

Kader structuurvisie

De gemeente Loppersum wil een nieuwe structuurvisie voor het hele grondgebied van de gemeente opstellen. De structuurvisie moet een ruimtelijke visie op de toekomstige ontwikkeling voor de middellange termijn (tot ongeveer 2020) geven.

Het hoofddoel is om diverse bestaande beleidsstukken in één structuurvisie samen te brengen, deze te plaatsen in het toekomstig perspectief en daarvan de consequenties in beeld brengen.

De nieuwe structuurvisie zal de koers van de gemeente voor de komende jaren aangeven. Daarvoor is al veel eigen beleid beschikbaar, dat bij de start als belangrijke input voor de structuurvisie dient. Zo heeft de gemeenteraad reeds de hoofdlijnen van beleid vastgesteld in de ‘Contourenvisie’ (2008). Daarnaast is al eerder in de ‘Strategische Visie Loppersum’ (2006) een aantal beleidslijnen weergegeven. Tevens zijn er door de dorpen dorpsvisies opgesteld. De reeds vastgelegde visies vormen de basis voor de nieuwe structuurvisie.

Samengevat is de structuurvisie het uitgelezen instrument om alle beleidslijnen in één integrale visie samen te brengen. Daarmee wordt voor eenieder inzichtelijk waar de gemeente Loppersum de komende jaren voor staat.

Verdere procedure

Op grond van artikel 1.3.1., lid 2 Bro wordt hier gemeld dat er op dit moment geen stukken ter inzage liggen en tegen deze vooraankondiging geen zienswijzen kunnen worden ingediend. Ook is het niet mogelijk voor onafhankelijke instanties om advies uit te brengen over ons voornemen. Wanneer de ontwerp-structuurvisie gereed is, zal deze ter inzage worden gelegd voor het indienen van zienswijzen. De kennisgeving van de terinzagelegging van de ontwerp-structuurvisie wordt te zijner tijd gepubliceerd in de Ommelander Courant, de Staatscourant en op de gemeentelijke internetsite www.loppersum.nl.

Naar boven