Besluit van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 8 juli 2010, nr. G&VW/VW/2010/12063, houdende aanwijzing van Energie Consult Holland BV als aangewezen keuringsinstelling voor het keuren van drukapparatuur in het kader van het Warenwetbesluit drukapparatuur

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

Gelezen het verzoekschrift van 31 mei 2010 (met kenmerk 03058/TE) van Energie Consult Holland BV te Ede;

Overwegende dat de aanwijzing (brief: ARBO/P&G/04 90550 van 25 juli 2005) als aangewezen keuringsinstelling voor het keuren van drukapparatuur in het kader van het Warenwetbesluit drukapparatuur per 1 augustus 2010 zal vervallen;

Overwegende dat beschikking (brief: ARBO/P&G/04 90550 van 25 juli 2005) per 1 augustus 2010 zal worden ingetrokken;

Overwegende dat een aangewezen keuringsinstelling moet voldoen aan de criteria voor aanwijzing, die zijn vermeld in artikel 7a van de Warenwet, hoofdstuk IV van het Warenwetbesluit drukapparatuur en artikel 15 van de Warenwetregeling drukapparatuur;

Overwegende dat de resultaten van de beoordeling van de beschikbare informatie door het Team Certificatie van de Arbeidsinspectie(brief met kenmerk 2010/876 van 22 februari 2010) het vertrouwen rechtvaardigt dat Energie Consult Holland BV, voor wat betreft de in artikel 2, eerste lid van deze beschikking genoemde taken, aan voornoemde criteria voor aanwijzing voldoet;

Overwegende dat Energie Consult Holland BV, in het bezit is van de accreditatie op basis van het Wet Specifieke Accreditatieschema voor het Warenwetbesluit drukapparatuur voor de taken genoemd in artikel 2 van deze aanwijzingsbeschikking;

Overwegende dat Energie Consult Holland BV een overeenkomst heeft gesloten met de rechtspersoon, die het beheer voert over het Richtlijn Specifieke Accreditatie Schema en het Wet Specifieke Accreditatie Schema voor drukapparatuur;

Gelet op artikel 7a, eerste lid,van de Warenwet, hoofdstuk IV van het Warenwetbesluit drukapparatuur en artikel 15 van de Warenwetregeling drukapparatuur;

Besluit:

Artikel 1

In deze beschikking wordt verstaan onder:

a. wet:

de Warenwet;

b. besluit:

Warenwetbesluit drukapparatuur;

c. drukapparatuur, drukapparaten, samenstellen, druksystemen, aangewezen keuringsinstelling, aangewezen keuringsdienst van gebruikers, richtlijn:

hetgeen het besluit daaronder verstaat;

d. regeling:

de Warenwetregeling drukapparatuur;

e. WESA-schema:

Wet Specifieke Accreditatieschema voor het Warenwetbesluit drukapparatuur (Staatscourant 11 juli 2006 nr. 132).

Artikel 2

  • 1. Energie Consult Holland BV, Hertzstraat 14, 6716 BT te Ede, verder instelling genoemd, die bevoegd is tot het uitvoeren van de volgende taken:

    • A Herkeuring van drukapparatuur met vaste termijnen (art. 12c Warenwetbesluit drukapparatuur);

    • B Intredekeuring van drukapparatuur (art. 12d Warenwetbesluit drukapparatuur);

    • C Beoordeling van reparaties in de gebruiksfase (art. 14a Warenwetbesluit drukapparatuur);

    • D Beoordeling van wijzigingen in de gebruiksfase (art. 14a Warenwetbesluit drukapparatuur)

    • E Het afgeven, weigeren, schorsen of intrekken van verklaringen in verband met de werkzaamheden genoemd A tot en met D.

  • 2. Deze aanwijzing kan worden ingetrokken, indien de instelling niet meer voldoet aan de aanwijzingscriteria die zijn vermeld in artikel 3 van deze aanwijzingsbeschikking of haar taken beëindigt. Het voornemen tot intrekking wordt tijdig kenbaar gemaakt.

Artikel 3

De instelling voldoet aan de eisen gesteld in de wet, het besluit, de regeling en indien van toepassing de richtlijn die op aangewezen keuringsinstellingen van toepassing zijn en neemt daarbij het volgende in acht:

  • a. De instelling deelt haar beslissingen met betrekking tot de afgifte, weigering, schorsing of intrekking van een verklaring bedoeld in artikel 2, eerste lid onder E van deze beschikking, zo spoedig mogelijk mede aan de aanvrager.

  • b. De instelling zal de afgifte van verklaringen en de daaraan voorafgaande beoordeling van onderzoeksresultaten niet uitbesteden aan anderen. Zij zorgt ervoor dat anderen, bedoeld in artikel 7a, tweede lid, van de wet, die de in dat artikellid bedoelde beproevingen verrichten, daarbij de wet, het besluit, de regeling en indien van toepassing de richtlijn in acht nemen. Zij legt de daarvoor noodzakelijke afspraken schriftelijk vast en houdt tevens een register bij, aan de hand waarvan bedoelde anderen en de door deze uit te voeren beproevingen per soort afdoende kunnen worden geïdentificeerd.

  • c. De instelling verleent de personen, die met het toezicht op de naleving van de wet, het besluit, de regeling en het bepaalde in deze beschikking zijn belast, toegang tot alle plaatsen waarvan de betreding voor de vervulling van hun taak nodig is en verschaft hen op hun verzoek alle voor dit toezicht van belang zijnde informatie.

  • d. De instelling stelt het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid terstond in het bezit van de beoordelingsrapportages van de accreditatie-instelling betreffende op haar naam gestelde accreditaties op basis van het WESA-schema, alsmede van de daaromtrent gevoerde correspondentie, voor zover het werkzaamheden betreffen als bedoeld in artikel 2, eerste lid van deze beschikking. Tevens informeert zij genoemd ministerie onmiddellijk indien deze accreditatie haar geldigheid verliest of dreigt te verliezen.

  • e. De instelling pleegt bij de uitvoering van haar taak als bedoeld in artikel 2, eerste lid van deze beschikking, overleg met de andere aangewezen keuringsinstellingen en aangewezen keuringsdiensten van gebruikers voor drukapparatuur over een juiste en zo veel mogelijk uniforme toepassing van relevante procedures, onderzoeksmaatstaven en normen.

    Daarnaast blijft de instelling zich aantoonbaar vertegenwoordigen in het georganiseerd nationaal overleg van de aangewezen keuringsinstellingen en aangewezen keuringsdiensten van gebruikers voor drukapparatuur.

  • f. De instelling verstrekt op een met redenen omkleed verzoek afschriften van dossiers en andere benodigde informatie aan een andere aangewezen keuringsinstellingen of aangewezen keuringsdienst van gebruikers voor drukapparatuur, voor zover dit in verband met een goede uitvoering van de taken als bedoeld in artikel 20 van het besluit, noodzakelijk is.

  • g. De instelling zendt het verslag van werkzaamheden over het afgelopen jaar, als bedoeld in artikel 7c, tweede lid van de wet en artikel 5 van de regeling, jaarlijks vóór 1 maart aan het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Artikel 4

Deze beschikking treedt in werking met ingang 1 augustus 2010.

Deze beschikking vervalt met ingang van 1 augustus 2014.

Deze beschikking zal in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 8 juli 2010

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

namens deze:

de directeur Gezond en Veilig Werken,

M. P. Flier.

Overeenkomstig de Algemene wet bestuursrecht kan tegen deze beschikking door een belanghebbende bezwaar worden gemaakt. Daartoe moet binnen zes weken na de datum van verzending van deze beschikking een bezwaarschrift worden ingediend bij de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, t.a.v. de Directie Wetgeving, Bestuurlijke en Juridische aangelegenheden, Bureau Ondersteuning, Postbus 90801, 2509 LV Den Haag.

In het bezwaarschrift moet worden aangegeven waarom de beschikking niet juist gevonden wordt. Bij het bezwaarschrift dient een kopie van deze beschikking en van eventuele andere op de zaak betrekking hebbende stukken te worden gevoegd.

Naar boven