Bekendmaking tracébesluit A4 Burgerveen – Leiden

stcrt-2009-7418-001.png

De Minister van Verkeer en Waterstaat heeft, in overeenstemming met de Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer, op 18 mei 2009 het tracébesluit A4 Burgerveen – Leiden genomen. Dit tracébesluit ligt van 20 mei tot en met 1 juli 2009 ter inzage op verschillende locaties in de regio. Op grond van de Tracéwet en de Algemene wet bestuursrecht kunnen belanghebbenden die hun zienswijze op het ontwerptracébesluit A4 Burgerveen – Leiden naar voren hebben gebracht van 21 mei tot en met 1 juli 2009 beroep instellen tegen het tracébesluit bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Achtergrond

De A4 is een belangrijke wegverbinding tussen Amsterdam, Leiden en Den Haag. Het deel van de A4 tussen Leiderdorp en Leiden is het enige deel van de A4 dat nog bestaat uit 2x2 rijstroken en nog niet wordt verbreed naar 2x3 rijstroken. Bij Leiderdorp en Zoeterwoude staat het verkeer vaak vast, omdat de weg van drie naar twee rijstroken gaat. Op dit deel doen zich problemen voor op het gebied van doorstroming, veiligheid en leefbaarheid. Op 13 februari 2006 stelde de minister van Verkeer en Waterstaat, in samenspraak met de minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM), een tracébesluit vast voor de verbreding van de A4 tussen Leiderdorp en Leiden naar 2x3 rijstroken. Dit besluit werd op 25 juli 2007 door de Raad van State vernietigd. De werkzaamheden voor de verbreding van de A4 van 2x2 naar 2x3 rijstroken werden hierdoor uitgesteld.

Er was beroep ingesteld tegen het tracébesluit, met name vanwege de luchtkwaliteit. Als gevolg daarvan is er onder andere nieuw luchtonderzoek en nieuw geluidsonderzoek gedaan. Het ontwerptracébesluit is volledig aangepast aan de nieuwe onderzoeksresultaten. Het ontwerp van de weg en de geluidwerende voorzieningen zijn ten opzichte van het in 2007 vernietigde Tracébesluit grotendeels gelijk gebleven.

Het tracébesluit A4 Burgerveen – Leiden voorziet in de verbreding van een autosnelweg, betreffende het tracé van de A4 tussen Leiderdorp en Leiden (van circa kilometer 29,8 t/m kilometer 36,2). De maatregelen bestaan onder andere uit:

  • de verbreding van 2x2 rijstroken naar 2x3 rijstroken;

  • de aanleg van een verdiepte ligging van 1,4 kilometer met horizontale geluidsschermen tussen de Doeshaven te Leiderdorp en nieuwbouwwijk Roomburg te Leiden, inclusief een aquaduct onder de Oude Rijn;

  • de aanleg van hoofd en parallelbanen tussen de N11 en de N206 (Europaweg).

De procedure

Voor de aanleg of vernieuwing van een rijksweg moet een wettelijke tracé/m.e.r.-procedure worden doorlopen.

De procedure kent vier stappen:

  • 1. de startnotitie: beschrijving van het probleem (inspraak mogelijk);

  • 2. de trajectnota/MER: oplossingsrichtingen en hun milieu effecten (inspraak mogelijk);

  • 3. het ontwerptracébesluit (OTB): uitgewerkte voorkeurs oplossing (inspraak mogelijk);

  • 4. het tracébesluit (TB): het genomen besluit (beroep mogelijk).

Op drie momenten was inspraak mogelijk. Nu verschijnt het tracébesluit, de laatste stap. Tegen dit besluit is beroep mogelijk bij de Raad van State. Hier is echter een voorwaarde aan verbonden: alleen belanghebbenden die hebben ingesproken op het OTB kunnen nu bij de Raad van State beroep aantekenen tegen het tracébesluit.

Waar kunt u het tracébesluit inzien?

U kunt het tracébesluit A4 Burgerveen – Leiden tijdens de reguliere openingstijden inzien op de volgende locaties:

  • de gemeentehuizen van Leiden, Leiderdorp en Zoeterwoude;

  • het provinciehuis van Zuid-Holland in Den Haag;

  • het kantoor van Rijkswaterstaat Zuid-Holland in Rotterdam;

  • het kantoor van het hoogheemraadschap van Rijnland in Leiden;

  • het informatiecentrum van het ministerie van Verkeer en Waterstaat en de bibliotheek van het ministerie van VROM, beide in Den Haag.

Het tracébesluit is ook in te zien of te downloaden via www.inspraakpunt.nl of via www.rijkswaterstaat.nl/a4.

Een papieren exemplaar kunt u opvragen via telefoonnummer 070 - 337 84 68.

Hoe kunt u beroep instellen?

Belanghebbenden die hun zienswijze op het ontwerptracébesluit A4 Burgerveen – Leiden naar voren hebben gebracht, kunnen van 21 mei tot en met 1 juli 2009 beroep instellen bij:

Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State

Postbus 20019

2500 EA Den Haag

Het ondertekende beroepschrift dient ten minste te bevatten:

  • uw naam en adres;

  • de dagtekening;

  • een omschrijving van het besluit waartegen uw beroep is gericht;

  • een opgave van redenen waarom u zich niet met het besluit kunt verenigen.

Voor het instellen van beroep is griffierecht verschuldigd. Voor particulieren is dit vastgesteld op € 150,– en voor niet-natuurlijke rechtspersonen op € 297,–. Over de manier waarop en binnen welke termijn u dit moet betalen, krijgt u, na indiening van het beroep, bericht van de griffie van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Nadere informatie

Voor vragen over de inhoud van het tracébesluit kunt u tussen 6.00 uur en 22.30 uur bellen met de informatielijn van Rijkswaterstaat, telefoonnummer 0800-8002 (gratis).

Voor vragen over de beroepsprocedure kunt u tijdens kantooruren terecht bij het Inspraakpunt, telefoon 070-351 96 03.

Voor overige vragen kunt u tijdens kantooruren terecht bij de informatielijn van de W4-partners op het telefoonnummer 0900-444 33 22 (lokaal tarief).

De A4 Burgerveen –Leiden is onderdeel van de Spoedaanpak Wegen. Rijkswaterstaat pakt dertig hardnekkige knelpunten op de weg versneld aan om de doorstroming te verbeteren en de reistijd betrouwbaarder te maken. Doel is een land waarin het goed wonen en werken is; een land waarin mensen vlot kunnen bewegen en veilig kunnen leven.

www.inspraakpunt.nl

Naar boven