Trajectnota/Milieueffectenrapport A4 Delft–Schiedam

stcrt-2009-6589-001.png

Van 7 mei tot en met 17 juni 2009 liggen de trajectnota en het milieueffectrapport (MER) van de A4 Delft–Schiedam ter inzage. De trajectnota/MER doorloopt een inspraakprocedure overeenkomstig de Tracéwet, de Wet milieubeheer en de Algemene wet bestuursrecht.

Op grond daarvan kunt u in deze periode uw mening geven over de inhoud van de trajectnota/MER (Stap 1 en Stap 2).

Achtergrond

De autosnelweg A13 is de enige verbinding tussen Den Haag en Rotterdam voor het verwerken van grote verkeersstromen. Deze autosnelweg is zwaar belast.

Het grote verkeersaanbod op de weg veroorzaakt in de regio’s Den Haag en Rotterdam dagelijks files.

Deze steden en hun omgeving zijn daardoor steeds minder goed bereikbaar. Naast de dagelijkse lange files in de spits, leiden ook ongelukken of werkzaamheden snel tot opstoppingen.

Het verkeer veroorzaakt daarnaast luchtvervuiling, geluidsoverlast en verkeersonveiligheid. Deze problemen beperken zich overigens niet alleen tot de snelwegen, maar komen ook voor op het regionale en lokale wegennet in Midden-Delfland, het Westland en in de gemeente Lansingerland (Bleiswijk, Bergschenhoek en Berkel en Rodenrijs).

Uitbreiding van de verbinding tussen Den Haag en Rotterdam kan deze problemen verlichten. De trajectnota/MER gaat over de oplossingsrichtingen hiervoor en de effecten die deze oplossingsrichtingen hebben.

Procedure

Voor de aanleg of vernieuwing van een snelweg moet een wettelijke tracé/m.e.r.-procedure worden doorlopen. Deze procedure kent vier fasen. Op drie momenten is er inspraak mogelijk over verschillende onderwerpen.

Op het vierde moment (het tracébesluit) kunt u in beroep gaan. De fasen zijn:

  • 1. de startnotitie: beschrijving van het probleem;

  • 2. de trajectnota/MER: oplossingsrichtingen en hun milieueffecten;

  • 3. het ontwerptracébesluit: uitgewerkte voorkeursoplossing;

  • 4. het tracébesluit.

Op dit moment kunt u uw mening geven over de trajectnota/MER A4 Delft–Schiedam.

Uw mening telt

Uw mening telt als het gaat over de plannen voor de aanleg of vernieuwing van een snelweg. Door te reageren op deze plannen is het mogelijk om plaatselijke belangen beter te beschermen. Ook kunt u de aandacht vestigen op onderwerpen die volgens u aan de orde moeten komen en uw reactie geven op de voorgestelde oplossingen en de onderzochte (milieu)effecten. U kunt reageren op deze trajectnota/MER van 7 mei tot en met 17 juni 2009.

Dat kan schriftelijk, mondeling en online via een reactieformulier op internet.

Hoe komt u aan meer informatie?

De trajectnota/MER inzien bij:

U kunt van 7 mei tot en met 17 juni 2009 de trajectnota/MER A4 Delft–Schiedam inzien op de volgende locaties:

  • de gemeente Lansingerland (vestigingen Bergschenhoek, Berkel en Rodenrijs en Bleiswijk), de gemeente Pijnacker-Nootdorp (vestigingen Pijnacker en Nootdorp), de gemeente Midden-Delfland (vestigingen Schipluiden en Maasland), de gemeente Westland (vestigingen Naaldwijk, De Lier en Wateringen) en de gemeentehuizen van Delft, Den Haag, Maassluis, Rijswijk, Rotterdam, Schiedam en Vlaardingen;

  • de bibliotheek van Rijkswaterstaat Zuid-Holland in Rotterdam;

  • de bibliotheek van het provinciehuis van Zuid-Holland in Den Haag;

  • de bibliotheken van de ministeries van Verkeer en Waterstaat en van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer, beide in Den Haag.

Let op de aangepaste openingstijden bij deze locaties op Hemelvaartsdag (21 mei) en Pinksteren (31 mei en 1 juni).

De trajectnota/MER opvragen bij:

De trajectnota/MER is tegen kostprijs op te vragen via de informatielijn van Rijkswaterstaat, telefoon 0800-8002. Een samenvatting van de trajectnota/MER is gratis verkrijgbaar.

De trajectnota/MER downloaden op:

Alle rapporten betreffende de trajectnota/MER zijn te downloaden op www.rijkswaterstaat.nl/a4delftschiedam.

Informatie- en inspraakavonden over en op de traject-nota/MER:

Tijdens zes informatie- en inspraakbijeenkomsten worden de resultaten van de planstudie A4 Delft–Schiedam toegelicht en kunt u vragen stellen. Ook kunt u één op één mondeling uw inspraakreactie geven bij de notulisten die aanwezig zijn op deze bijeenkomsten. Daarnaast vindt er op de bijeenkomsten een formele hoorzitting plaats waar u plenair uw inspraakreactie kunt geven.

Programma

18.30–21.30 uur

Informatiemarkt met deskundigen van Rijkswaterstaat

19.00–20.00 uur

Presentatie met aansluitend gelegenheid voor vragen

20.30–21.30 uur

Formele hoorzitting

21.30 uur

Afsluiting van de informatie- en inspraakavond

De bijeenkomsten vinden plaats op:

maandag 18 mei 2009

Party- en congrescentrum Lommerrijk

Straatweg 99

3054 AB Rotterdam

dinsdag 19 mei 2009

Kerk van de Nazarener

Zwanensingel 1

3136 GZ Vlaardingen

maandag 25 mei 2009

Op Hodenpijl

Rijksstraatweg 20-22

2636 AX Schipluiden

dinsdag 26 mei 2009

’t Raedthuys

Westersingel 80

2651 EL Berkel en Rodenrijs

dinsdag 2 juni 2009

Theater aan de Schie

Stadserf 1

3112 DZ Schiedam

maandag 8 juni 2009

Technische Universiteit Delft–De Aula

Mekelweg 5

Gebouwnummer: 20

2628 CC Delft

Nadere informatie

Heeft u vragen over de inhoud van de trajectnota/MER, dan kunt u bellen met de informatielijn van Rijkswaterstaat, telefoonnummer 0800-8002 (gratis), of kijken op de website www.rijkswaterstaat.nl/a4delftschiedam.

Voor vragen over de inspraakprocedure kunt u terecht bij Het Inspraakpunt - Expertisecentrum Publieksparticipatie, telefoon 070-351 96 03 of via de website www.inspraakpunt.nl.

Hoe kunt u reageren?

U kunt van 7 mei tot en met 17 juni 2009 schriftelijk of mondeling reageren op de trajectnota/MER A4 Delft–Schiedam.

Schriftelijk

U kunt uw schriftelijke reactie tot en met 17 juni 2009 sturen naar:

Inspraakpunt – Expertisecentrum Publieksparticipatie

TN/MER A4 Delft–Schiedam

Postbus 30316

2500 GH Den Haag

Via internet

Op www.inspraakpunt.nl kunt u online uw mening geven door het invullen van een reactieformulier.

Mondeling

Dit kan tijdens de zes informatie- en inspraakbijeenkomsten. Tijdens deze bijeenkomsten zijn notulisten aanwezig om uw mondelinge reactie vast te leggen.

Ook vindt tijdens deze bijeenkomsten vanaf 20.30 uur een formele hoorzitting plaats. Als u tijdens één van de openbare hoorzittingen wilt inspreken, stellen wij het op prijs als u dit uiterlijk 3 dagen voor de bijeenkomst kenbaar maakt aan het Inspraakpunt - Expertisecentrum Publieksparticipatie, telefoon 070-351 80 16.

Wat gebeurt er met uw reactie?

Het Inspraakpunt – Expertisecentrum Publieksparticipatie bundelt alle reacties. De gebundelde reacties kunnen na afloop van de inspraaktermijn worden opgevraagd bij het Inspraakpunt – Expertisecentrum Publieksparticipatie. Alle reacties zijn openbaar.

Mede op basis van de inspraakreacties op de trajectnota/MER stelt de Minister van Verkeer en Waterstaat in overeenstemming met de Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer, het standpunt vast. Insprekers worden hiervan op de hoogte gesteld en ontvangen het standpunt en de bijbehorende argumentatie. Het standpunt wordt vervolgens gedetailleerd uitgewerkt in een ontwerptracébesluit.

Op dit ontwerptracébesluit is te zijner tijd opnieuw inspraak mogelijk.

Naar boven