Inspraak ontwerpgeluidsplan spitsstrook A1 Hoevelaken–Barneveld

Van 29 april tot en met 9 juni 2009 liggen het ontwerpgeluidsplan spitsstrook A1 Hoevelaken–Barneveld en het onderliggende akoestisch onderzoek ter inzage. Het ontwerpgeluidsplan doorloopt een inspraakprocedure overeenkomstig de Spoedwet wegverbreding en de Algemene wet bestuursrecht. Op grond daarvan kunt u tot en met 9 juni 2009 uw zienswijze op de inhoud van bovengenoemde documenten kenbaar maken.

stcrt-2009-6331-001.png

Achtergrond

De A1 is een belangrijke verbindende schakel tussen het noordelijk deel van de Randstad en het oosten van Nederland. Regelmatig traden op het wegvak tussen Hoevelaken en Barneveld files op. Door de vluchtstrook op de zuidelijke rijbaan in te richten als spitsstrook, kan het verkeer vanaf Hoevelaken richting Barneveld beter doorstromen. Ook wordt het verkeer op de toevoerwegen naar knooppunt Hoevelaken (A1 en A28) minder gehinderd.

Het ontwerpgeluidsplan

In het ontwerpgeluidsplan staan de geluidsmaatregelen beschreven die worden voorzien als gevolg van het aanleggen van de spitsstrook. Uit akoestisch onderzoek is gebleken dat het door de aanleg van de spitsstrook noodzakelijk is om geluidsmaatregelen te nemen op de A1 tussen Hoevelaken en Barneveld. Deze geluidsmaatregelen betreffen het aanbrengen van tweelaags ZOAB (zeer open asfaltbeton) op alle rijstroken op dit wegvak in beide rijrichtingen.

Waar kunt u het ontwerpgeluidsplan inzien?

Het ontwerpgeluidsplan spitsstrook A1 Hoevelaken–Barneveld en het onderliggende akoestische onderzoek liggen van 29 april tot en met 9 juni 2009 ter inzage op de volgende locaties:

  • de gemeentehuizen van Amersfoort, Barneveld, Leusden en Nijkerk;

  • het provinciehuis in Utrecht en Arnhem;

  • het kantoorgebouw Westraven van Rijkswaterstaat Utrecht in Utrecht en de hoofdvestiging van Rijkswaterstaat Oost-Nederland in Arnhem;

  • het ministerie van Verkeer en Waterstaat in Den Haag.

U kunt het ontwerpgeluidsplan en het onderliggende akoestisch onderzoek ook downloaden via www.inspraakpunt.nl.

Hoe kunt u uw zienswijze kenbaar maken?

U kunt gedurende de gehele inspraaktermijn schriftelijk of mondeling reageren op het ontwerpgeluidsplan.

Uw schriftelijke zienswijze kunt u tot en met 9 juni 2009 sturen naar:

Inspraakpunt

Ontwerpgeluidsplan spitsstrook A1

Hoevelaken–Barneveld

Postbus 30316

2500 GH Den Haag

Uw inspraakreactie kunt u ook via internet versturen: www.inspraakpunt.nl.

Informatie- en inspraakbijeenkomst

Op woensdag 6 mei 2009 wordt er over het project een informatie- en inspraakbijeenkomst georganiseerd. U kunt binnenlopen tussen 18.30 uur en 20.30 uur in Zalencentrum De Belleman, Eendrachtstraat 97, Zwartebroek (gemeente Barneveld). Medewerkers van Rijkswaterstaat staan klaar om uw vragen te beantwoorden.

Ook kunt u mondeling inspreken bij een notulist.

Wat gebeurt er met uw reactie?

Het Inspraakpunt bundelt alle reacties. Mede op basis van deze inspraakreacties stelt de minister van Verkeer en Waterstaat het definitieve geluidsplan vast. Alle insprekers krijgen reactie op de door hen ingebrachte zienswijze door middel van een Nota van Antwoord. In de tweede helft van 2009 wordt het definitieve geluidsplan ter inzage gelegd. Gedurende zes weken na de dag waarop het definitieve geluidsplan ter inzage is gelegd, kan beroep worden aangetekend bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State door belanghebbenden die hun zienswijze bij het ontwerpgeluidsplan naar voren hebben gebracht.

Nadere informatie

Voor het aanvragen van een exemplaar van het ontwerpgeluidsplan en het verkrijgen van nadere informatie over de inhoud van het project, kunt u bellen naar: 0800-8002 (gratis). Deze landelijke informatielijn van Rijkswaterstaat is zeven dagen per week, van 06.00 uur tot 22.30 uur, te bereiken.

Voor inlichtingen over de procedure kunt u contact opnemen met het Inspraakpunt, telefoon 070-351 96 04 of kijken op www.inspraakpunt.nl.

Wegaanpassingsbesluit (WAB)

Aan dit ontwerpgeluidsplan is een WAB voorafgegaan. Tegen het wegaanpassingsbesluit spitsstrook A1 Hoevelaken–Barneveld kunnen belanghebbenden die hun zienswijze al bij het ontwerpwegaanpassingsbesluit naar voren hebben gebracht, nog tot en met 12 mei 2009 beroep instellen. Op het ontwerpgeluidsplan kunt u tot en met dinsdag 9 juni 2009 inspreken.

De Spoedaanpak Wegen

De Spoedwet wegverbreding maakt het mogelijk om de capaciteit van een aantal wegen te verhogen via een verkorte procedure, onder andere door een andere indeling van de bestaande weg. Voor een aantal projecten van de Spoedwet wegverbreding geldt dat naast het wegaanpassingsbesluit, een ‘geluidsplan’ moet worden opgesteld. In dit geluidsplan wordt onder meer opgenomen welke geluidsmaatregelen worden getroffen.

Naar boven