Wijziging van het peilbesluit Veerse Meer d.d. 8 oktober 2007

Van 16 april tot en met 27 mei 2009 ligt het ontwerp-peilbesluit Veerse Meer ter inzage. Het ontwerp-peilbesluit doorloopt een procedure overeenkomstig de Algemene wet bestuursrecht. Op grond daarvan kunt u tot en met 27 mei 2009 uw mening geven over de inhoud van het ontwerp-peilbesluit Veerse Meer, wat betreft de bepaling van het noodpeil.

Achtergrond

De Staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat heeft in het peilbesluit Veerse Meer van 8 oktober 2007 besloten het winterpeil voor het Veerse Meer stapsgewijs te verhogen naar NAP – 0,30 m. Het zomerpeil blijft ongewijzigd.

De reden voor het besluit is om de ecologische en recreatieve mogelijkheden van het Veerse Meer beter te benutten.

In het peilbesluit was tevens de mogelijkheid opgenomen om in periodes van extreme neerslag een noodpeil in te stellen.

De Rechtbank Middelburg heeft bij uitspraak d.d. 15 september 2008 (nummer 07/1266) het peilbesluit Veerse Meer vernietigd voor wat betreft het vastgestelde noodpeil, omdat dit is strijd is met artikel 3:46 van de Algemene wet bestuursrecht. De rechtbank heeft in haar toelichting aangegeven dat er geen wettelijke verplichting is tot het vaststellen van een noodpeil. De rechtbank verwijst daarbij naar het beslis-instrumentarium en concludeert dat op basis van weersvoorspellingen het peil lager of hoger ingesteld kan worden dan het in het bestreden besluit vastgestelde noodpeil.

Het ontwerp-peilbesluit

Met uitzondering van de bepaling betreffende het noodpeil, blijft het besluit van de Staatssecretaris van 8 oktober 2007 onveranderd en maakt daarom geen deel uit van de procedure. Wat betreft het vaststellen van een noodpeil, zal in plaats hiervan in situaties van extreme neerslag en verhoogde buitenwaterstanden op de Oosterschelde, het waterpeil voortijdig worden verlaagd, om een bufferfunctie te creëren. Hiervoor zal gebruik worden gemaakt van het beslisinstrumentarium Katse Heule: ‘Operationeel peilbeheer Veerse Meer; bijzondere omstandigheden’. Dit beslisinstrumentarium is door de waterkwantiteitsbeheerder i.c. Rijkswaterstaat Zeeland d.d. 8 januari 2009 vastgesteld.

Waar kunt u het ontwerp-peilbesluit inzien?

Het ontwerp-peilbesluit Veerse Meer en de achterliggende documenten kunt u van 16 april 2009 tot en met 27 mei 2009 inzien op de volgende locaties:

  • de gemeentehuizen van Goes, Middelburg, Noord-Beveland en Veere;

  • de openbare bibliotheken in Goes en Middelburg;

  • het waterschap Zeeuwse Eilanden in Middelburg;

  • de bibliotheek van Rijkswaterstaat Zeeland in Middelburg;

  • het informatiecentrum van de provincie Zeeland in Middelburg;

  • de bibliotheken van de ministeries van Verkeer en Waterstaat en van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer, beide in Den Haag.

U kunt het ontwerp-peilbesluit Veerse Meer ook downloaden via www.inspraakpunt.nl en www.zeeland.nl/rondomhetveerse-meer of aanvragen bij Rijkswaterstaat Zeeland, de heer E. Daemen, telefoon 0118-622 405 (0118-622 000).

Hoe kunt u inspreken?

U kunt zowel schriftelijk als mondeling reageren op het ontwerp-peilbesluit Veerse Meer. Uw schriftelijke reactie kunt u tot en met 27 mei 2009 sturen naar:

Inspraakpunt

Ontwerp-peilbesluit Veerse Meer

Postbus 30316

2500 GH Den Haag

Uw inspraakreactie kunt u ook via internet versturen:

www.inspraakpunt.nl.

Als u mondeling wilt inspreken, kunt u contact opnemen met het Inspraakpunt, telefoon 070-351 96 02.

Wat gebeurt er met uw reactie?

Het Inspraakpunt bundelt de inspraakreacties en stuurt deze onder andere naar de betrokken ambtenaren van Verkeer en Waterstaat. Mede op basis van de inspraakreacties zal de Staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat een peilbesluit vaststellen. Tegen het peilbesluit kan te zijner tijd beroep worden aangetekend bij de Sector Bestuursrecht van de Rechtbank Middelburg door belanghebbenden die hun zienswijze al bij het ontwerp-peilbesluit naar voren hebben gebracht.

Nadere informatie

Voor vragen en nadere informatie kunt u contact opnemen met Rijkswaterstaat Zeeland, de heer E. Daemen, telefoon 0118-622 405 (0118-622 000).

Voor informatie over de inspraakprocedure kunt u zich wenden tot het inspraakpunt, telefoon 070-351 96 02.

Naar boven