Bekendmaking Tracébesluit N50 Ramspol–Ens

De Minister van Verkeer en Waterstaat heeft, in overeenstemming met de Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer, 12 maart 2009 het Tracébesluit genomen voor de N50 Ramspol–Ens. Dit Tracébesluit ligt van 8 april tot en met 20 mei 2009 ter inzage op verschillende locaties in de regio.

Op grond van de Tracéwet en de Algemene wet bestuursrecht kunnen belanghebbenden die hun zienswijze al bij het Ontwerp-Tracébesluit N50 Ramspol–Ens naar voren hebben gebracht of belanghebbenden aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat zij geen zienswijzen over het OTB naar voren hebben gebracht van 9 april tot en met 20 mei 2009 beroep instellen tegen het Tracébesluit bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Achtergrond

De N50 vormt de verbindingsweg tussen enerzijds de A28 en anderzijds de A6 bij Emmeloord. Het traject Ramspol–Ens ligt tussen 2 weggedeeltes in die recent zijn aangepast. De reconstructie van het wegvak N50 tussen Ens en Emmeloord is in juli 2001 voltooid.

De aanleg van het traject Kampen–Ramspol is in 2002 gereedgekomen. Deze wegvakken vormen een hoogwaardige autoweg die geschikt is voor 100 km/uur. De verkeersveiligheid op het traject Ramspol–Ens is in vergelijking met deze wegvakken onvoldoende. Bij een ongewijzigde situatie zal dit waarschijnlijk verder verslechteren. Naast veiligheid spelen de slechte technische staat van de huidige Ramspolbrug en de onvoldoende vrije doorgang voor de scheepvaart en de verminderde doorstroming van het verkeer een rol. Daarom is een tracéwetprocedure gevolgd.

In 2002 is als eerste stap in deze procedure de startnotitie verschenen, in 2005 verscheen de Trajectnota/MER en vervolgens in december 2008 het Ontwerp-Tracébesluit.

Het Tracébesluit

Het Tracébesluit N50 Ramspol–Ens voorziet in een aantal maatregelen. Deze bestaan onder andere uit de realisatie van een autoweg met 2 x 2 rijstroken en een geleiderail om de verkeersveiligheid te verhogen.

De N50 Ramspol–Ens wordt aangepast en verlegd vanaf km 26,06 (huidige N50) in de gemeente Noordoostpolder tot en met km 20,23 (huidige N50) in de gemeente Kampen.

Daarnaast wordt deze weg kruisingsvrij op maaiveldhoogte aangelegd en komt er een ongelijkvloerse aansluiting ter hoogte van Ens. Deze weg komt, in verband met de te realiseren ongelijkvloerse kruising, ter hoogte van het dorp Ens ongeveer 250 meter ten westen van het bestaande tracé. Het overige traject wordt zo dicht mogelijk tegen de huidige N50 gerealiseerd om het ruimtebeslag te beperken.

De weg wordt voorzien van geluidreducerend asfalt. De N50 gaat over de Ramsgeul en het Ramsdiep via een nieuw te bouwen brug die een vrije doorvaarthoogte heeft van 13 meter. Deze brug heeft een beweegbaar deel voor hogere schepen. Een parallelweg voor langzaam verkeer en voor bestemmingsverkeer wordt gecombineerd met de nieuw te bouwen brug.

In het Tracébesluit zijn, naar aanleiding van zienswijzen op het Ontwerp-Tracébesluit, een beperkt aantal wijzigingen doorgevoerd:

  • De aansluiting van de Kamperweg (huidige N50) is nu opgenomen in de vorm van een ovale rotonde. Deze rotonde is ook voor vrachtverkeer berijdbaar.

  • In het ontwerp is rekening gehouden met een mogelijk toekomstige haltevoorziening voor het openbaar vervoer.

  • Bij de Zwartemeerweg, de aansluiting ter hoogte van de oude Schokkerringweg en bij de nieuwe ontsluitingsweg van het kassengebied is een linksafvak toegevoegd op de oude N50/Kamperweg.

  • Het fietspad langs de Schokkerringweg is met een bocht aangesloten op de rotonde aan de oostkant van de aansluiting Ens, waardoor de snelheid van de fietsers wordt afgeremd voordat zij gaan oversteken. Daarnaast is een voldoende brede middenberm gerealiseerd waardoor per rijrichting kan worden overgestoken.

  • Aan de (nieuwe) N50 zijn pechhavens toegevoegd. Deze verhogen de veiligheid van de N50 doordat hier in noodgevallen kan worden gestopt zonder het overige verkeer te hinderen.

  • De ontsluitingsweg naar de Balgstuw is verbreed, zodat deze ook toegankelijk is voor langere vrachtwagens. De ontsluitingsweg zelf is tot een hoogte van 3,80 plus NAP gebracht om voldoende hoogwatervrij te zijn. Om te borgen dat de ontsluitingsweg ook hier hoogwatervrij is, wordt ter hoogte van de brug een dam met keerwand gerealiseerd.

De procedure

Voor de aanleg of vernieuwing van een rijksweg moet een wettelijke tracé/m.e.r.-procedure worden doorlopen. De procedure kent vier stappen:

  • 1. de startnotitie: beschrijving van het probleem (inspraak mogelijk);

  • 2. de trajectnota/MER: oplossingsrichtingen en hun milieueffecten (inspraak mogelijk);

  • 3. het Ontwerp-Tracébesluit (OTB): uitgewerkte voorkeursoplossing (inspraak mogelijk);

  • 4. het Tracébesluit (TB): het genomen besluit (beroep mogelijk).

Op drie momenten was inspraak mogelijk. Nu verschijnt het Tracébesluit, de laatste stap. Tegen dit besluit is beroep mogelijk bij de Raad van State. Hier is echter een voorwaarde aan verbonden: alleen belanghebbenden die hebben ingesproken op het OTB of belanghebbenden aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat zij geen zienswijzen over het OTB naar voren hebben gebracht, kunnen nu bij de Raad van State beroep aantekenen tegen het Tracébesluit.

Waar kunt u het Tracébesluit inzien?

U kunt het Tracébesluit N50 Ramspol–Ens tijdens de reguliere openingstijden inzien op de volgende locaties:

  • de gemeentehuizen en bibliotheken van Noordoost-polder (Emmeloord) en Kampen;

  • restaurant het Wapen van Ens, in Ens (Dorpshuis);

  • het provinciehuis van Flevoland in Lelystad en het provinciehuis van Overijssel in Zwolle;

  • de bibliotheek van Rijkswaterstaat IJsselmeergebied in Lelystad en Rijkswaterstaat Oost-Nederland in Arnhem;

  • de kantoren van de waterschappen Groot-Salland en Zuiderzeeland;

  • informatiecentrum van het ministerie van Verkeer en Waterstaat en de bibliotheek van het ministerie van VROM, beide in Den Haag.

Het Tracébesluit is ook in te zien of te downloaden via www.inspraakpunt.nl of via www.rijkswaterstaat.nl/N50. Daarnaast kunt u het TB aanvragen bij de landelijke informatielijn van Rijkswaterstaat, telefoon 0800-8002.

Hoe kunt u beroep instellen?

Belanghebbenden die hun zienswijze al bij het Ontwerp-Tracébesluit N50 Ramspol–Ens naar voren hebben gebracht, kunnen van 9 april tot en met 20 mei 2009 beroep instellen bij:

Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State

Postbus 20019

2500 EA Den Haag

Het ondertekende beroepschrift dient ten minste te bevatten:

  • uw naam en adres;

  • de dagtekening;

  • een omschrijving van het besluit waartegen uw beroep is gericht;

  • een opgave van redenen waarom u zich niet met het besluit kunt verenigen.

Voor het instellen van beroep is griffierecht verschuldigd. De griffie van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State zal u na de indiening van het beroepschrift bericht sturen over de hoogte daarvan en over de wijze waarop en de termijnen waarbinnen u dient te betalen.

Nadere informatie

Voor vragen over de beroepsprocedure kunt u terecht bij het Inspraakpunt, telefoon 070-351 9602.

Heeft u vragen over de inhoud van de plannen, dan kunt u bellen met de landelijke informatielijn van Rijkswaterstaat, 0800-8002, of naar de website gaan, www.rijkswaterstaat.nl/N50.

U kunt het TB N50 Ramspol–Ens ook downloaden op de site www.inspraakpunt.nl.

Naar boven