Intentieverklaring Werk voor Wajongers Noordoost-Zuidoost Brabant

Partijen:

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, handelend als bestuursorgaan, hierna te noemen: ‘de Minister’;

De stichting Atlant Partnership, te dezen rechtsgeldig vertegenwoordigd door P.J.J.M. Swinkels, hierna te noemen: ‘Atlant Partnership’;

De vereniging Brabant Zeeuwse Werkgeversvereniging, namens de bij hen aangesloten werkgevers, te dezen rechtsgeldig vertegenwoordigd door J. van Vroenhoven, hierna te noemen: ‘BZW’;

De stichting Bedrijventerreinen Helmond, namens de bij hen aangesloten werkgevers, te dezen rechtsgeldig vertegenwoordigd door F.C.M. Rutten, hierna te noemen: ‘SBH’;

Het Uitvoeringsinstituut Werknemers Verzekeringen, te dezen rechtsgeldig vertegenwoordigd door A. Paling, hierna te noemen: ‘UWV’;

Overwegende dat:

  • Wajongers de mogelijkheid verdienen om zo goed mogelijk een plaats op de arbeidsmarkt te vinden die verenigbaar is met hun beperking. Dat geldt helemaal voor jongeren die nog een heel leven te gaan hebben. We moeten mensen niet afschrijven om wat ze niet kunnen, maar inzetten om wat ze wel kunnen;

  • het aantal personen met een Wajonguitkering in de regio’s Noordoost- en Zuidoost-Brabant, net als in de rest van Nederland, toeneemt;

  • een deel van hen werkt, maar te veel nog aan de kant staan terwijl zij wel mogelijkheden hebben;

  • de Minister en UWV er naar streven de arbeidsparticipatie van Wajongers te vergroten;

  • werkgevers verenigd in Atlant Partnership, BZW en SBH zich willen inspannen om meer Wajongers aan de slag te helpen;

  • deze Intentieverklaring voorziet in een bevestiging en concretisering van de inspanningsverplichtingen van Partijen;

Komen het volgende overeen:

Artikel 1. Doelstelling

Partijen streven naar het creëren van meer werk voor Wajongers in de regio’s Noordoost- en Zuidoost-Brabant.

Artikel 2. Inspanning Partijen

  • 1. Werkgevers, verenigd in Atlant Partnership, BZW en SBH, zijn bereid de komende 3 jaar 400 werkplekken te creëren voor de doelgroep Wajongers met arbeidspotentie in de regio’s Noordoost- en Zuidoost-Brabant, onder de conditie dat een geschikt aanbod aanwezig is en dat er in principe ook sprake moet zijn van een keuze ten aanzien van geschikte kandidaten voor de gecreëerde functie.

  • 2. UWV is bereid deze werkgevers maximaal te ondersteunen. UWV richt een servicecentrum in voor de werkgevers in de regio, dat als aanspreekpunt (accounthouder) voor de werkgever optreedt en administratieve lasten uit handen neemt. UWV bevordert dat voldoende Wajongers naar de arbeidsmarkt worden geleid.

  • 3. De minister ondersteunt de in artikel 1 genoemde doelstelling door een blijvende betrokkenheid en het bevorderen van deze Intentieverklaring.

Artikel 3. Realisatie inspanningsverplichting

  • 1. Voor de realisatie van de in artikel 1 genoemde doelstelling zal UWV in overleg Atlant Partnership, BZW en SBH, samenwerking zoeken met een of meer uitvoerende partijen.

  • 2. Gelet op het unieke karakter van de gemaakte afspraken zal de uitvoering de vorm hebben van een pilot. De pilot is een experiment dat naast het realiseren van de in artikel 1 genoemde doelstelling tevens inzicht dient te geven in de wijze waarop werkgevers, UWV en intermediairs optimaal kunnen samenwerken om de participatie van Wajongers te vergroten.

Artikel 4. Stuurgroep

  • 1. Er wordt een stuurgroep ingesteld.

  • 2. De stuurgroep bestaat uit vertegenwoordigers van Partijen. Elke Partij kan een vertegenwoordiger aanwijzen.

  • 3. De stuurgroep bepaalt zijn eigen werkwijze en stelt zo nodig een huishoudelijk reglement vast.

Artikel 5. Evaluatie

De voortang van de pilot en realisatie van de in artikel 1 genoemde doelstelling zullen tussentijds en na afloop van de pilot worden geëvalueerd door de in artikel 4 genoemde stuurgroep. Elke Partij krijgt een afschrift van het evaluatieverslag.

Artikel 6. Afdwingbaarheid

Deze Intentieverklaring is niet (in rechte) afdwingbaar.

Artikel 7. Inwerkingtreding, looptijd en verlenging

Deze Intentieverklaring treedt in werking met ingang van de dag na ondertekening door alle partijen en heeft een looptijd van 3 jaar. Na schriftelijke toestemming van alle partijen kan de duur van de Intentieverklaring worden verlengd.

Artikel 8. Wijziging

  • 1. Elke partij kan de andere partijen schriftelijk verzoeken de Intentieverklaring te wijzigen. De wijziging behoeft de schriftelijke instemming van alle partijen.

  • 2. Partijen treden in overleg binnen 2 weken nadat een partij de wens daartoe aan de andere partijen schriftelijk heeft medegedeeld.

  • 3. De wijziging en de verklaringen tot instemming worden in afschrift als bijlage aan de Intentieverklaring gehecht.

Artikel 9. Opzegging

Elke partij kan met inachtneming van een opzegtermijn van twee maanden de Intentieverklaring schriftelijk opzeggen, indien de omstandigheden zodanig zijn veranderd dat de partij het redelijk vindt om deze Intentieverklaring te beëindigen. De opzegging moet de verandering van omstandigheden vermelden.

Artikel 10. Openbaarheid

Binnen vier weken na ondertekening van deze Intentieverklaring wordt de tekst daarvan gepubliceerd in de Staatscourant.

Aldus overeengekomen en in 5-voud ondertekend:

Helmond, 26 januari 2009

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

J.P.H. Donner.

De stichting Atlant Partnership,

namens deze:

P.J.J.M. Swinkels.

De vereniging Brabant Zeeuwse Werkgeversvereniging,

namens deze:

J. van Vroenhoven.

De stichting Bedrijventerreinen Helmond,

namens deze:

F.C.M. Rutten.

Het Uitvoeringsinstituut Werknemers Verzekeringen,

namens deze:

A. Paling.

Naar boven