Mededeling Wijziging Achtervang Nationale Hypotheek Garantie

Op 15 april 2009 is tussen het Rijk en de VNG bestuurlijk afgesproken dat de achtervangfunctie van de gemeenten ten aanzien van nieuwe Nationale Hypotheek Garanties (NHG) zal worden beëindigd op een in het Bestuurlijk overleg financiële verhoudingen (Bofv) in april 2010 te bepalen datum. Naar verwachting zal het Bofv die ingangsdatum bepalen op 1 januari 2011. Dan wordt de huidige 50–50% verdeling bij het inroepen van de achtervang gewijzigd zodat voor nieuwe gevallen het Rijk de volledige achtervang draagt. De achtervangfunctie van de gemeenten ten aanzien van de tot de ingangsdatum verstrekte garanties blijft uiteraard gelden. Voor (nieuwe) huizenbezitters hebben deze afspraken geen gevolgen.

In nauw overleg met de VNG en de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) wordt gewerkt aan de wijziging van het achtervangstelsel. De achtervangfunctie is vastgelegd in de statuten van het WEW en overeenkomsten tussen het WEW en het Rijk respectievelijk het WEW en de gemeenten. Voor de wijziging van het achtervangstelsel dienen deze achtervangovereenkomsten alsmede de statuten van het WEW te worden gewijzigd. Voor een dergelijke wijziging zijn een procedure en termijnen vastgelegd in de huidige overeenkomsten. Ingevolge een invoeringstermijn gaan de wijzigingsovereenkomsten niet eerder in dan een jaar na de datum waarop hiervan mededeling is gedaan in de Staatscourant. Deze mededeling strekt ertoe, onder voorbehoud van het besluit van het Bofv, het gewijzigde achtervangstelsel per 1 januari 2011 in te laten gaan.

De gemeenten zullen uiterlijk zes maanden na deze mededeling, zijnde 1 juli 2010, een besluit moeten nemen over de wijzigingsovereenkomst inzake de gemeentelijke achtervang. Het WEW zal de gemeenten daarover medio januari 2010 informeren. De voorgenomen wijzigingsovereenkomst tussen het Rijk en het WEW zal na deze mededeling zijn in te zien op www.vrom.nl en www.nhg.nl.

De minister voor Wonen, Wijken en Integratie

E.E. van der Laan.

Naar boven