Kennisgeving Besluit genetisch gemodificeerde organismen milieubeheer

Introductie in het milieu van genetisch gemodificeerde organismen Beschikkingen op de vergunningsaanvragen van het Erasmus MC te Rotterdam en het VU Medisch Centrum te Amsterdam

Op 04-12-2009 zijn door de Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer vergunningen verleend aan het Erasmus Universitair Medisch Centrum te Rotterdam en aan de Vereniging voor christelijk hoger onderwijs, wetenschappelijk onderzoek en patiëntenzorg - VU Medisch Centrum te Amsterdam, met kenmerk PorM/RB IM 08-008 en PorM/RB IM 08-009 voor de introductie in het milieu van genetisch gemodificeerde organismen krachtens het Besluit genetisch gemodificeerde organismen milieubeheer (hierna: Besluit ggo).

Op 03-10-2008 hadden het Erasmus MC en het VU Medisch Centrum daartoe strekkende aanvragen ingediend.

De beide aanvragen betreffen de toepassing van een genetisch gemodificeerde adenovirale vector in patiënten met hersentumoren (glioma’s). De virale vector kan zich na lokale toediening in de hersenen selectief vermenigvuldigen in glioma tumorcellen, waardoor de geïnfecteerde tumorcellen vernietigd worden. Het doel van de klinische studie is het ontwikkelen van een nieuwe therapie tegen hersentumoren.

Procedure

Voor de behandeling van de aanvragen van het Erasmus MC en het VU Medisch Centrum is de uniforme openbare voorbereidingsprocedure doorlopen, conform afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht.

Vanaf 18-09-2009 is de ontwerpbeschikking ter inzage gelegd en konden tot en met 29-10-2009 mondelinge of schriftelijke zienswijzen worden ingediend. In deze periode zijn schriftelijke zienswijzen ingediend. De ingebrachte zienswijzen hebben niet geleid tot een wijziging in de vergunning.

Inzage beschikking

De beschikkingen en de overige relevante stukken liggen vanaf 16-12-2009 op werkdagen ter inzage bij het Ministerie van VROM, afdeling Documentaire Informatie (C01 70), Rijnstraat 8 te Den Haag. De stukken kunnen daar ingezien worden (van maandag t/m vrijdag van 8.30 uur tot 17.00 uur) na afspraak via telefoon of e-mail (tel. 070-339 31 56 of mail secretariaat.risicobeleid@minvrom.nl).

De bezoeker dient zich te melden bij de receptie.

Deze kennisgeving, de beschikking en de bijbehorende stukken zijn ook beschikbaar op de internetpagina: www.vrom.nl/ggo-vergunningverlening.

Beroep

Belanghebbenden kunnen tot en met 27-01-2010 beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State instellen.

Als belanghebbende kan worden aangemerkt diegene die rechtstreeks door het besluit in zijn of haar belangen wordt geraakt en eerder een zienswijze heeft ingebracht tegen het ontwerp van het besluit of redelijkerwijs niet kan worden verweten eerder geen zienswijze daartegen te hebben ingebracht.

Ook kan als belanghebbende worden aangemerkt diegene die bezwaren heeft tegen wijzigingen die bij het nemen van dit besluit ten opzichte van het ontwerp zijn aangebracht.

Het beroepschrift moet van handtekening, datum, naam en adres van de indiener zijn voorzien. De indiener dient duidelijk aan te geven waarom hij tegen deze beschikking beroep aantekent.

De beschikking treedt na afloop van de beroepstermijn in werking tenzij vóór deze datum een verzoek wordt gedaan tot het treffen van een voorlopige voorziening.

Het beroepschrift moet worden gericht aan de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA ’s-Gravenhage. Het verzoek tot het treffen van een voorlopige voorziening moet worden gericht aan de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Voor de behandeling van een beroep of een verzoek om voorlopige voorziening is griffierecht verschuldigd. Inlichtingen over de procedure en de hoogte van het griffierecht kunnen worden verkregen bij de Raad van State, tel. 070-426 44 26.

Naar boven