stcrt-2009-18030-001.png Kennisgeving Vaststelling bestemmingsplan Zeeburgereiland RI-oost en vaststelling hogere waarden Wet geluidhinder

Burgemeester en wethouders van Amsterdam maken, ingevolge de Wet ruimtelijke ordening en de Wet geluidhinder het volgende bekend:

De gemeenteraad van Amsterdam heeft bij besluit van 30 september 2009, nummer 203/588, het bestemmingsplan Zeeburgereiland RI-oost gewijzigd vastgesteld ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan, zoals dat ter inzage heeft gelegen.

Burgemeester en wethouders van Amsterdam hebben bij besluit van 7 april 2009 (BD2009-002463), op grond van de Wet geluidhinder, besloten tot vaststelling van hogere waarden zoals bedoeld in deze wet, ten behoeve van dit bestemmingsplan.

Het bestemmingsplan Zeeburgereiland RI-oost en het hierbij behorende besluit tot vaststelling hogere grenswaarden als bedoeld in de Wet geluidhinder, met bijlagen, liggen met ingang van 26 november 2009 ter inzage, totdat onderstaande beroepstermijn is verstreken , op de volgende adressen:

  • Het Voorlichtingsloket van het stadhuis, Amstel 1. Bel voor openingstijden 14 020 of kijk op www.centrum.amsterdam.nl;

  • Het Informatiecentrum De Zuiderkerk voor ruimte, bouwen en wonen, Zuiderkerkhof 72. Bel voor openingstijden 020-552 7987 of kijk op www.zuiderkerk.amsterdam.nl;

  • Het publiekscentrum van stadsdeel Zeeburg, Cruquiusweg 5. Bel voor openingstijden 020-608 0711 of kijk op www.zeeburg.nl.

Korte beschrijving bestemmingsplan

Het bestemmingsplan beslaat het voormalige terrein van de rioolwaterzuiveringsinstallatie oost (RI-oost) op het Zeeburgereiland en de rond het eiland gelegen waterkering. De herontwikkeling van het voormalige RI-oost terrein voorziet in de bouw van maximaal 1.950 woningen, 20.000 m2 basisvoorzieningen en maximaal 68.500 m2 bovenwijkse voorzieningen.

Het plangebied wordt begrensd aan de noordwest-zijde door de Zuiderzeeweg, aan de zuidwest-zijde door de IJburglaan, aan de zuidoost-zijde door de toekomstige Kaap Kotweg en aan de noordzijde door de grens van het stadsdeel Noord in het Buiten-IJ. Het tracé van de nieuwe waterkeringzone volgt de bestaande contouren van het eiland, met uitzondering van de westrand van het eiland.

Hogere waarden Wet geluidhinder

In het plangebied RI-oost is onder meer geluidgevoelige bebouwing geprojecteerd in de vorm van nieuwe woningen. Bij een deel van de woningen wordt de voorkeurs-grenswaarde als gevolg van wegverkeerslawaai van onder meer de Zuiderzeeweg en IJburglaan overschreden. Bovendien ligt een deel van het plangebied binnen de geluidszone van het gezoneerd industrieterrein Oostelijk Havengebied-Zeeburg. Omdat geluidreducerende maatregelen niet mogelijk zijn of onvoldoende geluidsreductie opleveren is het noodzakelijk om hogere waarden vast te stellen.

Beroep tegen bestemmingsplan

Voor het bestemmingsplan geldt dat een belanghebbende die tijdig zijn zienswijze bij de gemeenteraad van Amsterdam naar voren heeft gebracht, met ingang van 27 november 2009, gedurende zes weken, beroep kan instellen tegen het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Gelijke bevoegdheid komt toe aan een belanghebbende die aantoont dat hij daartoe redelijkerwijze niet in staat is geweest. Het beroep dient te worden gericht aan de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA ’s-Gravenhage.

Beroep tegen hogere waarden Wet geluidhinder

Voor het besluit tot vaststelling van hogere waarden geldt dat gedurende bovengenoemde beroepstermijn een belanghebbende die tijdig zijn zienswijze bij burgemeester en wethouders van Amsterdam heeft ingebracht, beroep kan instellen tegen dit besluit bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Gelijke bevoegdheid komt toe aan een belanghebbende die aantoont dat hij daartoe redelijkerwijze niet in staat is geweest.

Het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan en het besluit tot vaststelling van de hogere waarden treedt in werking daags na afloop van de hiervoor genoemde beroepstermijn. Het instellen van beroep schorst de werking van de besluiten niet.

Degene die beroep heeft ingesteld kan de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State verzoeken met het oog op onverwijlde spoed een voorlopige voorziening te treffen. Het verzoek dient geadresseerd te worden aan de Raad van State, ter attentie van de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak, Postbus 20019, 2500 EA ’s-Gravenhage.

Indien het verzoek tijdens de beroepstermijn wordt ingediend, treden de besluiten niet in werking voordat op het verzoek is beslist.

Amsterdam, 25 november 2009

Burgemeester en wethouders,

H. de Jong,

secretaris.

M.J. Cohen,

burgemeester.

Naar boven