Rectificatie wijziging van de Netcode Elektriciteit en andere codes

Zaaknummer: 102867

Rectificatie van het besluit van Raad van Bestuur van de Nederlandse Mededingingsautoriteit van 3 februari 2009 houdende wijziging van de Netcode, Meetcode elektriciteit en tarievencode inzake de verrekening van de uitwisseling van blindenergie.

In Staatscourant van 5 februari 2009, nr. 24 heeft de Raad van Bestuur van de Nederlandse Mededingingsautoriteit kennis gegeven van het besluit van 3 februari 2009 houdende wijziging van de Netcode, Meetcode elektriciteit en tarievencode inzake de verrekening van de uitwisseling van blindenergie, besluit nummer 102867/23. In dit besluit zijn enkele tekstdelen weggevallen om die reden wordt dit besluit als volgt gerectificeerd:

In Bijlage 1 bij genoemd besluit worden genoemde randnummers vervangen door:

Randnummer 4:

  • 4. Artikel 2.1.5.6.a wordt aan de NetCode toegevoegd:

2.1.5.6.a

In afwijking van het bepaalde in 2.1.5.6 mag de arbeidsfactor van een productie eenheid die is aangesloten op een net met een spanningsniveau van meer dan 1 kV, maar minder dan 110 kV, eventueel in combinatie met de vermogenselektronische netkoppeling, in het overdrachtspunt liggen tussen 0,98 (capacitief) en 0,98 (inductief).

Randnummer 7:

  • 7. Artikel 2.3.3.2a wordt aan de Meetcode Elektriciteit toegevoegd:

2.3.3.2a

Bij aansluitingen waarvan het gecontracteerde transportvermogen groter dan, of gelijk aan 0,1 MW is en bij aansluitingen die worden gebruikt voor het leveren van energie aan het net mag blindenergie worden gemeten. De meetinrichting is in dat geval uitgerust met één of meer kvarh-meters, waarmee per netaansluiting het aantal kvarh per maand wordt bepaald.

Randnummer 9:

  • 9. Aan bijlage 13 van de Meetcode Elektriciteit wordt de volgende figuur toegevoegd:

    In bovenstaand figuur is uitgegaan van het gezichtspunt van de aangeslotene. Dus Pontvangen is het door de aangeslotene ontvangen werkzame vermogen

    In bovenstaand figuur is uitgegaan van het gezichtspunt van de aangeslotene. Dus Pontvangen is het door de aangeslotene ontvangen werkzame vermogen

Randnummer 10:

  • 10. In bijlage 13 worden de definities van energie leveren en ontvangen aangepast tot:

Energie ontvangen:

  • indien de netbeheerder energie transporteert van het net naar de installatie van de aangeslotene, deze ontvangt dus energie.

Energie leveren:

  • indien de netbeheerder energie transporteert vanuit de installatie van de aangeslotene naar het net. De aangeslotene levert dus terug op het net.

Blindenergie ontvangen door aangeslotene:

  • de aangeslotene ontvangt energie vanuit het net, waarbij de grondharmonische in de stroom naijlt op de grondharmonische in de spanning.

  • de aangeslotene levert energie aan het net, waarbij de grondharmonische in de stroom voorijlt op de grondharmonische in de spanning.

Blindenergie leveren door aangeslotene:

  • de aangeslotene ontvangt energie vanuit het net, waarbij de grondharmonische in de stroom voorijlt op de grondharmonische in de spanning

  • de aangeslotene levert energie aan het net, waarbij de grondharmonische in de stroom naijlt op de grondharmonische in de spanning.

In dit besluit wordt onder ‘opnemen van blindenergie door een aangeslotene’ verstaan dat in het

overdrachtspunt blindenergie wordt overgedragen in de richting van de aangeslotene.

Randnummer 11:

  • 11. Aan bijlage 13 van de Meetcode Elektriciteit wordt toegevoegd:

Bepaling van volumes voor blindenergie

Het volume dat gebruikt wordt in artikel 3.9.3 van de TarievenCode als tariefdrager voor blindenergie wordt bepaald met in achtneming van de volgende voorwaarden:

  • De grenzen aan de per maand toegestane kosteloos met het net uit te wisselen blindenergie worden bepaald op basis van de toegestane arbeidsfactor en de in deze maand vanuit het net ontvangen en/of aan het net geleverde energie.

  • De blindenergie die kosteloos van het net kan worden afgenomen tijdens het ontvangen van werkzame energie uit het net en de blindenergie die kosteloos van het net kan worden afgenomen tijdens het leveren van werkzame energie aan het net worden opgeteld.

  • Het volume dat gebruikt wordt in artikel 3.9.3 van de TarievenCode als tariefdrager heeft slechts betrekking op de overschrijding van de hierboven bepaalde grenzen van de afname van blindenergie per maand.

De methodiek zoals door netbeheerders wordt gehanteerd bij vaststelling van de in rekening te brengen hoeveelheid, door aangeslotenen met het net uitgewisselde blindenergie, volgt de volgende stappen:

  • a. De in de betreffende maand uit het net ontvangen werkzame energie Wactief (hierna: Wa,o) wordt vastgesteld uit de kWh metingen conform de Meetcode Elektriciteit;

  • b. De in de betreffende maand aan het net geleverde werkzame energie Wactief (hierna: Wa,l) wordt vastgesteld uit de kWh metingen conform de Meetcode Elektriciteit;

  • c. De in de betreffende maand uit het net ontvangen blindenergie Wreactief (hierna: Wr,o) wordt vastgesteld uit de kvarh metingen conform de Meetcode Elektriciteit;

  • d. De grenzen voor de met het net uitgewisselde blindenergie worden op basis van de toegestane arbeidsfactor omgezet naar percentages van Wa,o respectievelijk Wa,l door middel van de volgende formule: tan(arccos(toegestane arbeidsfactor))

    voorbeeld 1: cos φ = 0,85 => tan(arccos(0,85)) = 0,62 of 62%

    voorbeeld 2: cos φ = 0,98 => tan(arccos(0,98)) = 0,20 of 20%

  • e. Deze percentages worden gerelateerd aan de uitgewisselde werkzame energie en geven aan wat de maximaal toegestane hoeveelheid blindenergie (in kvarh) is die uit het net ontrokken mag worden zonder dat netbeheerder daarvoor kosten in rekening brengt. Omdat de systematiek van de Meetcode Elektriciteit niet gebaseerd is op momentane metingen (15 minuten waarden), worden deze percentages toegepast op de maandmetingen.

  • f. Voor het vasttellen van de ‘toegestane’ afname van blindenergie (uit het net ontvangen blindenergie): Wr,o gedurende het uit het net ontvangen werkzame energie Wa,o; wordt de waarde van Wa,o vermenigvuldigd met het onder d berekende percentages (62%)

  • g. Voor het vaststellen van de ‘toegestane’ afname van blindenergie: Wr,o, gedurende het leveren van de werkzame energie Wa,l. wordt de waarde van Wa,l vermenigvuldigd met het onder d berekende percentages (20%);

  • h. Indien Wr,o (in betreffende maand uit het net ontvangen blindenergie) groter is dan {Wr,o, (Wa,o) + Wr,o, (Wa,l)} (de in desbetreffende maand totaal toegestane hoeveelheid kosteloos uit het net te ontvangen blindenergie) kan het blindenergietarief in rekening worden gebracht voor een hoeveelheid blindenergie ter grootte van: Wr,o - (Wr,o, (Wa,o) + Wr,o, (Wa,l)).

Een voorbeeld van deze berekening is in onderstaande tabel weergegeven voor aangeslotenen op een spanningsniveau hoger dan 1 kV maar lager dan 110 kV:

Maand ..........

aan het net leveren

van het net ontvangen

Elektrische energie (gemeten)

kWh

(Wa,l)

1.000.000

(Wa,o)

100.000

Blindenergie (gemeten)

kvarh

(Wr,o)

200

(Wr,o)

400.000

      

Kosteloos toegestane blindenergie tijdens leveren/ontvangen

kvarh

 

200.000

 

62.000

Totaal gemeten blindenergie

kvarh

400.200

Totaal kosteloos toegestane blindenergie

kvarh

262.000

Totaal in rekening te brengen blindenergie

kvarh

138.200

Deze rectificatie zal tevens worden gepubliceerd op de website van de Energiekamer van de Nederlandse mededingingsautoriteit.

Naar boven